FOTBAL  »  Superliga  »  DERBY DE ROMÂNIA

STEAUA - DINAMO. VIDEO 23 de ani de la gestul care a șocat fotbalul românesc » Cristi Borcea: „Dacă nu era el, nu puteam da foc stadionului”

Pe 10 mai 1997, dinamoviștii au dat foc peluzei din Ghencea
Pe 10 mai 1997, dinamoviștii au dat foc peluzei din Ghencea

Articol de GSP - Publicat duminica, 10 mai 2020 09:37

Poate cel mai șocant episod din istorie la Derby de România a fost acel Steaua – Dinamo din 10 mai 1997, când fanii „câinilor” au incendiat peluza din Ghencea. 

Dacă steliştii au sărbătorit pe 7 mai împlinirea a 34 de ani de la cel mai mare eveniment fotbalistic din România, câştigarea Cupei Campionilor Europeni, la Sevilla, dinamoviştii își aduc aminte azi de evenimentul din 10 mai 1997, când au incendiat o parte a peluzei rivalei. 

Rivalitatea Steaua - Dinamo era în acea perioadă la cote maxime. Un stadion arhiplin fremăta în așteptarea derbyului, 24.000 de steliști și aproape 2.000 de dinamoviști asigurau fondul sonor colorat al confruntării. 

Dar, când echipele erau la încălzire, din peluza ocupată de suporterii roș-albilor a început să iasă fum. Până să apară pompierii, incendiul s-a extins repede, s-au aprins 2-3 sectoare și o pâclă neagră a acoperit întreg stadionul. Jandarmii au intervenit și ei, evacuându-i în forță pe ultrașii oaspeți, în timp ce mai mulți suporteri steliști smulgeau de pe garduri steagurile galeriei rivale.

792de scaune au ars în peluza de sub tabela de marcaj

„Domnul Vova Cohn ne-a ajutat enorm. Dacă nu era dumnealui, nu puteam da foc stadionului din Ghencea. Ne-a adus niște cartoane” - Cristi Borcea, la acea vreme șoferul lui Cornel Dinu

Dinamo a rămas doar cu „realizarea” ultrașilor

Meciul propriu-zis, care a început cu 10 minute întârziere, a fost extrem de spectaculos. Steaua a câștigat cu 3-1 și și-a continuat sprintul spre titlu, în timp ce Dinamo a rămas doar cu “realizarea” suporterilor.

Steaua – Dinamo 3-1 (Ciocoiu 32, 42, D. Șerban 89 / Mihalcea 53)

Steaua: Stelea (20 Ritli) – Reghecampf, Ad. Matei, Răchită, Miu – D. Șerban, I. Stan (5 C. Munteanu), Rotariu, Militaru – Lăcătuș, Ciocoiu (57 R. Nagy). 
Antrenor: Țiți Dumitriu

Dinamo: Prunea – Fl. Petre, Bodea (60 Moga), Cotora, Fl. Bătrânu, Tâlvan – Hîldan, Tararache, I. Chiriță (53 Coporan) – Dănciulescu, Mihalcea (80 M. Niculae).
Antrenor: Cornel Țălnar

VIDEO. Vladimir Cohn vorbește despre Cristi Borcea

Citește și alte știri despre Dinamo:

Florin Prunea, declarații controversate despre FRF: „Cluburile nu vorbesc pentru că mai sunt comisii, arbitraje” + „Nu uitați că e an electoral!”

Episod dureros pentru un fotbalist în derby-ul FCSB - Dinamo: „M-a tăiat un telefon aruncat din tribune. A curs sânge!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (232)
 •  11 Mai 2020, 22:03
Postat de pe 11 Mai 2020, 22:02

Trevuia focul mai mare! Sobolanii stelisti au fost doar perpeliti...

Dinamovistii au pus de gratar! Le-a stricat distractia pompierii sovietici din ghencea...

 •  11 Mai 2020, 22:02

Trevuia focul mai mare! Sobolanii stelisti au fost doar perpeliti...

jabs
jabs  •  11 Mai 2020, 15:00
Postat de ciobanas.cu.300.de.oi pe 11 Mai 2020, 14:53

***

Papagalule

Vezi toate comentariile (232)
Comentează