FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

"55% Steaua"

Articol de GSP - Publicat miercuri, 18 iulie 2007 00:00

Fostul mare international polonez Zbigniew Boniek crede ca trupa lui Hagi e favorita in "dubla" cu Lubin, dar avertizeaza ca Zaglebie are un antrenor care poate veni cu surprize. Zbigniew Boniek face parte din galeria numelor uriase din fotbalul mondial. E, poate, cel mai faimos fotbalist polonez din toate timpurile, component al marii echipe a lesilor care, la Mondialul din '82, obtinea medaliile de bronz, pentru a doua oara in istorie. Cu Juventus, in anii '80, a cistigat cam tot ce se putea la nivel de club, umar la umar cu Platini si Paolo Rossi. In virsta acum de 51 de ani, Boniek traieste la Roma si este un prosper om de afaceri. Accepta fara retinere un amplu interviu pentru Romania, vorbind cu dezinvoltura despre "dubla" Steaua - Zaglebie, despre cariera lui de jucator si de antrenor, despre transferul ratat al lui Chivu si prietenii lui din fotbalul carpatin.

"Zaglebie e foarte motivata"
- Signor Boniek, ce faceti in momentul de fata?

- Locuiesc in Italia, unde am o societate care se ocupa de publicitate, sponsori, drepturi TV. Sint actionar la fostul meu club, Widzew Lodz, in Polonia. Tot acolo am afaceri imobiliare. Sint si consultant TV pentru diferite posturi de televiziune.

- Cum ati evalua meciurile Steaua - Zaglebie din preliminariile Champions League?
- Steaua are sanse 55 la suta, Lubin doar 45 la suta. Cu tot respectul pentru fotbalul romanesc, voi tine pumnii pentru Zaglebie, dar voi fi si primul care o va aplauda pe Steaua, daca va reusi sa mearga mai departe.

- Ce fel de antrenor este Czeszlaw Michniewicz?
- Un tehnician la moda in Polonia. Foarte bun comunicator, gestioneaza excelent tot ce inseamna public relations. Colaboreaza formidabil cu jucatorii, mizeaza pe tineri si stie sa le controleze entuziasmul. El a fost factorul determinant in obtinerea titlului de catre Zaglebie, care n-a avut cea mai buna echipa din campionat, dar a jucat perfect pe cartea motivatiei. E o formatie de contraatac si cu o agresivitate superioara.

- In Romania s-a creat impresia ca Zaglebie a luat titlul conjunctural in Polonia si nu are cum sa o incurce pe Steaua. Opinie corecta?
- Fundamental gresit! Daca te gindesti dinainte ca va fi mai usor, esecul e foarte aproape. Va dau aici exact exemplul Poloniei. Cele doua locuri trei la Mondiale s-au datorat si faptului ca adversarii ne-au subestimat pina in ultima clipa. Impresia mea e ca voi, romanii, n-ati ajuns niciodata la un asemenea nivel fiindca de multe ori v-ati considerat invingatori inainte de a ajunge pe teren. Asta e mentalitatea. O eroare de neacceptat in fotbal!

"Nu Hagi face diferenta"
- Hagi poate califica Steaua?

- Il cunosc foarte bine pe Hagi. A fost un fuoriclasse! Ca antrenor, nu stiu sa fi avut inca performante notabile. Are nevoie doar de un pic de sansa si de ambitia jucatorilor sai. Nu antrenorul e, finalmente, cel care decide, ci fotbalistul. Daca il puneti pe Capello sa antreneze Steaua sau Zaglebie, nu va cistiga niciodata Champions League. Niciodata! Ca sa invinga, Capello trebuie sa aiba pe teren jucatori precum Hagi, Boniek, Beckham, Van Nistelrooy. Ei fac diferenta si hotarasc inclusiv soarta tehnicienilor.

- Ati jucat timp de trei sezoane la AS Roma, unde evolueaza in prezent si capitanul Romaniei, Chivu. Ati urmarit istoria transferului pe care l-a ratat in aceasta vara?
- A fost parca un film fara sfirsit. Chivu are doi agenti, fratii Becali, pe care ii cunosc bine si pe care ii intereseaza, normal, numai cine plateste mai mult. Pentru ei, ca procuratori, important e sa-i asigure lui Chivu cit mai multi bani si conditii cit mai avantajoase. E clar ca nu s-a putut pune niciodata un semn de egalitate intre interesele lui Chivu si cele ale Romei. Daca as fi insa in locul lui Cristian, as prelungi contractul cu Roma, as mai juca un sezon linistit aici si, apoi, la 27-28 de ani, as obtine cu siguranta un transfer foarte bun. Diferentele de salariu, 3,5, 4, 4,5 milioane de euro, nu mi se par mari. Nu cred ca aici a fost problema.

"Chivu s-a inteles cu Inter"
- Atunci unde?

- Cred ca el a refuzat Real si Barcelona pentru ca s-a pus deja de acord cu Inter. Din punctul meu de vedere, Chivu e in acest moment ca si jucatorul lui Inter! El e un baiat inteligent si a avut probabil motive sa nu mearga in Spania. Batind deja palma cu Moratti, i-a fost probabil teama sa-si mai schimbe optiunea, fiindca risca inclusiv o suspendare pentru semnatura cu alt club inainte de a fi intrat in ultimele luni ale intelegerii cu Roma. Inter nu ar fi stat cu miinile in sin daca Chivu o apuca finalmente spre Real sau Barcelona.

- Presa a speculat ca transferul a cazut deoarece fratii Becali au solicitat comisioane prea mari, imposibil de acceptat de cluburi.
- Glumind un pic, imi pare rau ca nu sint eu agentul lui Chivu! Am fi putut sta mai mult de vorba despre aceste comisioane! Cred ca, pina la urma, Cristi face bine daca va continua cu Roma. Va fi probabil fluierat doua-trei zile, dar fanii si coechipierii il vor iubi in continuare. Daca se va comporta ca un profesionist, cum o face de obicei, va juca bine, va ajuta echipa in campionat si in Champions League, nu va avea nici o problema cu nimeni.
prietenii lui din fotbalul carpatin.

Hagi, Lucescu, Duckadam
Boniek spune ca are multe cunostinte sau prieteni printre romani. Incepe enumerarea cu Hagi, pe care "il stiu de multa vreme", dar nu uita sa aminteasca nici de Lucescu sau de "portarul acela fantastic, care a aparat patru penaltyuri in Cupa Campionilor Europeni. Duckadam? Da! L-am cunoscut personal in '91, la finala Cupei Campionilor de la Bari, unde a fost invitat de UEFA. Il urmaresc cu atentie si pe Mutu, care a avut o revenire fantastica in Italia dupa ce a patit la Chelsea. Face lucruri formidabile la Fiorentina".

Transferat din comunism

Fostul international polonez povesteste ca, in '82, cind a plecat la Juventus de la Widzew Lodz, regimul comunist de la Varsovia nu s-a impotrivit deloc: "Italienii au oferit doua milioane de dolari si transferul s-a rezolvat repede. Pe mine nu m-a interesat niciodata politica. Am jucat doar pentru suporteri, dar e clar ca in Polonia, la fel ca si in Romania, a existat un regim politic fundamental eronat. Am fost norocosi ca jucatori de fotbal, fiindca am beneficiat de multe privilegii". Despre Boniek se spune insa ca i s-a permis sa mearga la Juve fiindca era un tip care spunea des lucrurilor pe nume, iar comunistii au preferat sa-l tina departe de tara si sa nu-l intarite cu blocarea transferului.

Bella di notte

Legendarul Gianni Agnelli, regretatul patron al lui Juve, l-a supranumit pe Boniek "Bella di notte". Zibi explica: "Am jucat cu Juve patru finale europene si am cistigat trei. Am dat cinci goluri in acele meciuri, disputate in nocturna, fiind omul determinant al partidelor. De aceea, Agnelli m-a prezentat la o intilnire cu Henry Kissinger, fostul secretar de stat al SUA. Platini era ".

Citește și:
Prima măsură anunțată „la cald” de Gigi Becali, după rușinea cu CFR Cluj: „La revedere!”
Superliga
Prima măsură anunțată „la cald” de Gigi Becali, după rușinea cu CFR Cluj: „La revedere!”
Transfer confirmat imediat după FCSB - CFR Cluj: semnează, e ca și rezolvat!
Superliga
Transfer confirmat imediat după FCSB - CFR Cluj: semnează, e ca și rezolvat!
Nelu Varga, prima reacție, după lecția de fotbal predată de CFR lui FCSB: „Nu sunt răutăcios”
Superliga
Nelu Varga, prima reacție, după lecția de fotbal predată de CFR lui FCSB: „Nu sunt răutăcios”
Gigi Becali admite în premieră că ia în calcul demiterea lui Elias Charalambous: „Hai să vă spun un lucru!”
Superliga
Gigi Becali admite în premieră că ia în calcul demiterea lui Elias Charalambous: „Hai să vă spun un lucru!”
Uriaș rezervor de apă dulce descoperit, poate asigura necesarul pentru New York 800 de ani
Profit.ro
Uriaș rezervor de apă dulce descoperit, poate asigura necesarul pentru New York 800 de ani
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport

„Miza programului n-a fost ascensiunea, ci moartea” » De ce escaladarea live a unui zgârie-nori de către Alex Honnold a fost greșită: „Clădirea nu e munte, e o vânătoare de clickuri vopsită drept căutare interioară”

Selecționerul României, șocat de ce a găsit în Danemarca: „Despre ce vorbim? Dimineața, tot cartierul!”

Comentarii (0)

Articolul nu are încă niciun comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează