FOTBAL  »  Superliga  »  GAZETA VA PREZINTA RETROSPECTIVA CELOR MAI TARI CAMPIONATE DIN EUROPA. AZI: ANGLIA

Acum, United

Articol de GSP - Publicat vineri, 15 iunie 2007 00:00

In sfirsit, Chelsea a fost invinsa. Manchester a avut mereu ceva in plus. Inspiratie si forta, si dinamism, si placerea spectacolului

Pasionant. Fascinant. Fantastic. Acesta este fotbalul din Premier League. Asa fost, asa va fi. Cel mai spectaculos campionat continental s-a incheiat pe 13 mai. si n-a mai cistigat Chelsea, ca in 2005 si 2006, ci Man. United, frumoasa echipa a lui Ferguson, care a rezistat asaltului constant al marii rivale, cistigind al 16-lea titlu dupa 4 ani de asteptare.

"A fost cea mai mare realizare a lui Manchester", a declarat Sir Alex. "Doua sezoane, Chelsea n-a avut adversar. Acum, am crezut ca putem sta alaturi de ei, dar am reusit si mai mult. Sa fim in fata lor".
Traseul mereu ascendent al "diavolilor", jocul lor viu, dinamic si creativ, forta, inspiratia si constanta l-au convins si pe Jose Mourinho. "Merita sa fie campioni. Raspunsul meu? Felicitari!", a spus managerul lui Chelsea.

si Ferguson a apreciat aceasta recunoastere a valorii. "Sint sigur ca Jose intelege ca a invinge si a pierde sint momente gemene. Trebuie sa accepti si infringerea, toti am simtit gustul ei amar. si, de aceasta data, el a infruntat esecul cu demnitate".



2,43 este media de goluri pe meci, cea mai slaba de la infiintarea Premier League (in formula actuala), la inceputul anilor '90

40 la suta este procentajul englezilor printre cei 505 jucatori folositi de cele 20 de cluburi in sezonul trecut; 25 la suta la cele 4 mari cluburi

62 este numarul nationalitatilor fotbalistilor din Premier League: dupa englezi, cei mai multi sint francezii, cu 31 de reprezentanti

7 este numarul cluburilor controlate cu capital strain: Man. Utd, Chelsea, Liverpool, Aston Villa, Fulham, Portsmouth si West Ham

5 manageri au fost concediati, iar alti 4 si-au dat demisia sezonul precedent

4 sponsori sint site-uri de pariuri pe Internet: 32Red - Aston Villa, Bet24 - Blackburn, 888.com - M'brough, Mansion Casinos - Tottenham

3 hat-trickuri au fost reusite: Rooney (Man. United, cu Bolton), Drogba (Chelsea, cu Watford) si Crouch (Liverpool, cu Arsenal)

Financiar
Cei mai bogati
X Cele mai mari salarii din Europa se platesc in campionatul englez: suma totala in sezonul trecut a fost 2,1 miliarde de euro
X Ucraineanul sevcenko si neamtul Ballack, ambii de la Chelsea, au cele mai mari salarii din Premier League: 9,2 milioane de euro
X Venitul total al cluburilor din prima liga este de 2,06 miliarde de euro; va creste la 2,65 in sezonul viitor; venitul mediu anual al unei echipe este de 135 de milioane de euro
X In Premier League, incasarile se obtin din televizari (43%), bilete si merchandising (31%) si publicitate (26%)
X Sky si Setanta vor plati nu mai putin de 2,5 miliarde de euro in urmatorii 3 ani pentru drepturile TV ale Premier League
X Liga engleza va cistiga alte 922 de milioane pentru drepturile TV in strainatate si 600 de milioane pentru imaginile pe Internet si telefoane mobile

Ultima ia 40 de milioane!
Dupa incheierea noului contract pentru drepturile TV, care vor aduce ligii insulare nu mai putin de 4 miliarde de euro, cluburile sint cele mai fericite. Premiile vor creste si mai mult. Campioana sezonului viitor va fi recompensata cu 75 de milioane de euro, in timp ce ultima clasata va primi 40 de milioane.

Mr. 700
Legendarul Ryan Giggs, 33 de ani, a jucat pe 3 martie al 700-lea meci in tricoul lui Man. United (1-0 cu Liverpool). Galezul a cucerit in cariera sa nu mai putin de 23 de trofee cu Manchester, fiind jucatorul cu cele mai multe titluri de campion din Premier League: 9.

Golul 15.000
Pe 30 decembrie, germanul Moritz Volz, fundasul dreapta al lui Fulham, a marcat golul cu numarul 15.000 din istoria Premier League impotriva lui Chelsea (2-2 pe "Stamford Bridge"). Barclays, sponsorul Premiership, a donat in numele jucatorului 15.000 de lire (22.106 euro) unei organizatii caritabile. Iar fanii lui Fulham au gasit un simpatic joc de cuvinte, poreclindu-l pe neamt "15.000 de volti".

MANAGERUL SEZONULUI
L-a batut pe Ferguson!
Chiar daca Alex Ferguson a cistigat titlul cu Manchester, totusi cel mai valoros manager al sezonului a fost ales Steve Coppell, de la Reading (locul 8, revelatia anului). Coppell, ales numarul 1 de catre ceilalti tehnicieni din Premier League, a fost cel mai bun manager al lunilor septembrie si noiembrie.

JUCaTORUL SEZONULUI
Ronaldo. Cristiano!
Desi, la startul campionatului, a fost fluierat pe toate stadioanele, fanii amintindu-si ca el provocase eliminarea lui Rooney in meciul direct din "sferturile" CM 2006, Cristiano Ronaldo i-a convins pe toti ca e pur si simplu fantastic. Portughezul, desemnat fotbalistul anului in Premier League, a fost caracterizat de Alex Ferguson: "Cel mai bun jucator al lumii".

ECHIPA SEZONULUI
Van der Sar (Man. Utd.) - G. Neville (Man. Utd.), R. Ferdinand (Man. Utd.), Vidici (Man. Utd.), Evra (Man. Utd.) - Gerrard (Liverpool), Scholes (Man. Utd.), Giggs (Man. Utd.), C. Ronaldo (Man. Utd.) - Drogba (Chelsea), Berbatov (Tottenham)

8 fotbalisti de la Man. United au fost alesi in echipa sezonului

Stadion nou
In 2006, Arsenal s-a mutat pe "Emirates Stadium", o arena de 60.432 de locuri, care i-a costat pe "tunari" 600 de milioane de euro. Vechiul "Highbury" va fi transformat intr-un complex de apartamente de lux. Stadionul cel mai mare din Premier League este al lui Manchester United, "Old Trafford" avind acum 76.212 locuri.

Inca 4 straini
Din stagiunea anterioara, inca 4 patroni straini au aparut in prima liga: americanii Gillett si Hicks la Liverpool (325 de milioane), compatriotul Lerner la Aston Villa (150 de milioane) si islandezul Magnusson la West Ham (125 de milioane). Pe linga ei, mai sint 4 proprietari din afara granitelor Angliei: rusul Abramovici (Chelsea), americanul Glazer (Man. United), francezul Alexandre Gaidamak (Portsmouth) si egipteanul Al Fayed (Fulham).

Pata neagra
Un mare semn de intrebare: se fac blaturi si in Anglia? Da! Cel putin, in ultima etapa, unul a fost evident. si, marea pata este chiar pe Manchester. Premeditat, managerul Ferguson n-a folosit echipa ideala, doar pentru a o ajuta pe West Ham sa evite retrogradarea. United a pierdut chiar pe "Old Trafford", 0-1. Sarbatoarea titlului a fost trista.

3 pentru 75 de milioane!
United pregateste deja viitorul sezon. A platit 75 de milioane de euro pentru englezul Hargreaves (26 de ani, Bayern), portughezul Nani (20 de ani, Sporting) si brazilianul Anderson (19 ani, FC Porto). Chelsea are doi noi fotbalisti luati gratis, peruanul Pizarro (28 de ani, Bayern) si englezul Sidwell (24 de ani, Reading). Liverpool i-a cumparat pe brazilianul Lucas (20 de ani, Gremio, 14 milioane) si pe argentinianul Leto (20 de ani, Lanus, 3 milioane). Arsenal a achizitionat doar un portar, pe polonezul Fabianski (22 de ani, Legia, 3 milioane).

Nu pleaca
In primavara, soarta lui Mourinho la Chelsea parea pecetluita. Zvonurile anuntau ca sigura plecarea portughezului, aflat in conflict cu patronul Abramovici, mai ales dupa ce a ratat titlul si Liga Campionilor. Se pare insa ca Mourinho va ramine managerul "albastrilor" si in sezonul viitor, toate celelalte variante cazind una dupa alta.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează