FOTBAL  »  Superliga  »  DOSARUL EKENG

Acuzat de ucidere din culpă, medicul din cazul Ekeng a fost în faţa judecătorului: "Au fost doar 4 secunde între constatarea fibrilaţiilor şi sosirea la spital. Avea puls normal"

Mihaiela Duță +1   FOTO
Mihaiela Duță

Articol de - Publicat miercuri, 26 septembrie 2018 13:26

Mihaiela Elena Duță, inculpată în dosarul Ekeng a fost azi judecată în cazul morții lui Patrick Ekeng. Următorul termen are loc pe 24 octombrie.

Ce s-a întâmplat la termenul de azi:

  • Duță nu își recunoaște fapta și cere judecarea și personal, nu pe procedură simplificată. Avocatul Mihaele Duță spune că va contesta diferențele de timp constatate la urmărirea penală, precizând că există multiple erori în calcularea timpului de intervenție, dar și raportul întocmit de IML;
  • Avocatul Mihaielei Duță spune că există multiple erori în calcularea timpului de intervenție: "În realitate, coroborând procesele verbale vom observa că în intervalul dintre constatarea fibrilației și ajungerea la spital nu a fost un minut jumătate, ci 4 secunde. Aceste erori s-au răsfrâns și în raportul medico-legal, așa că susținem refacerea acestuia. În subsidiar, în ceea ce privește ambulanța, s-a constatat că exista puls normal, până cu 10 secunde înainte să se intre la UPU. E o diferență uriașă între cele peste două minute în care s-a menționat ca nu s-a realizat nimic și cele doar câteva secunde de când au apărut fibrilațiile.
  • "Inculpata susține că nu există niște norme de intervenție venite dinspre minister și angajatorul Puls în asememea situații. "Ne opunem adresei către Ministerul Sănătații și angajator, deoarece modul de acțiune al medicului nu ține de angajator și Minister", spune Vlad Hosu, avocatul Familiei Ekeng.
  • Mihaiela Duță își rezervă dreptul la tăcere.

CONTEXT

Medicul de pe ambulanța Puls care ar fi trebuit să îl resusciteze pe fotbalistul dinamovist Ekeng a sosit azi la Judecătoriei Sectorului 2. 

Dată trecută, Duță nu a venit motivând că are un copil de două luni, iar președintele Completului C2, Bogdan Stănculescu, a decis amânarea cazului. "Ea nu își recunoaște vinovăția, așa că nu se va merge pe procedură simplificată, caz în care aceasta ar fi primit, probabil, o pedeapsă de închisoare după doar câteva termene. Procesul își va continua cursul normal", au spus, pentru Gazetă, surse judiciare. 

Doar o acuzație

Există o singură acuzație în dosar, ucidere din culpă, iar punctele vizate de anchetatori au fost:

  • "Fără a evalua complet starea pacientului, Mihaiela Duţă nu a dispus iniţierea niciunei manevre de resuscitare, fotbalistul fiind urcat în ambulanţă"
  • "Mai mult decât atât, deşi pe parcursul transportului, ca urmare a instalării defibrilatorului aflat în dotarea ambulanţei, a fost confirmată fibrilaţia ventriculară în care se afla pacientul Patrick Ekeng, medicul Duţă Elena Mihaiela nu a iniţiat nici de această dată manevre de resuscitare".

Rudele s-au constituit părți civile

În cadrul dosarului, pe lângă Duță, care este singurul inculpat, există:

  •  9 părți civile, majoritatea rude ale fotbalistului, printre care mama acestuia, Ebga Celine Reine Ngo Tcheby, 5 frați, printre care Jacques Albert Ekeng Ekeng și Monique Chantal Ngo Ebga, care au făcut declarații în presa internațională despre moartea lui Patrick, plus soția și cei doi copii, unul dintr-o relație anterioară;
  • 2 părți responsabile civilmente, respectiv SC Puls Medica SRL și SC Carpatica Asig SA.

Cum a murit Ekeng

Pe 6 mai 2016, în minutul 70 al meciului Dinamo - Viitorul 3-3, Patrick Ekeng s-a prăbușit pe gazon la scurt timp după ce a intrat pe teren. Ambulanța Puls aflată la stadion l-a transportat direct la Spitalul Floreasca, fără ca un cadru medical să îi facă manevre de resuscitare, deși fotbalistul se afla în stop cardio-respirator. Acesta a decedat la spital. În urma autopsiei s-a constatat că jucătorul camerunez, 26 ani, a decedat din cauza unei probleme cardiace. 

Traseul dosarului

7 mai 2016 - s-a deschis dosar penal in rem pentru moarte suspectă
6 iulie 2016 - Mihaiela Duță a fost audiată de procurorii de la Parchetul Capitalei
7 ianuarie 2018 - s-a încheiat expertiza
8 februarie 2018 - medicul Duță a fost trimis în judecată
12 septembrie 2018 - dosarul iese din camera preliminară și trece pe sală

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
ucluj2011
ucluj2011  •  10 Ianuarie 2019, 08:03

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

705579789543629
Marian Radu  •  26 Septembrie 2018, 15:07

Baiiii!!!! Iar cautati unde nu trebuie !!!!!! Cine l-a ***, aceasta-i intrebarea? .... sa fie tot ala cu "unicul capitan" ???!!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

kwd2018
kwd2018  •  26 Septembrie 2018, 12:32

F bine

Vezi toate comentariile (3)
Comentează