FOTBAL  »  Superliga  »  SCANDAL

Acuze grave la adresa antrenorului Astrei şi a unui fost fotbalist stelist: ”Am făcut blat cu Oleg Protasov!”

Protasov şi Sorin Ghionea au petrecut jumătate de sezon în Rusia
Protasov şi Sorin Ghionea au petrecut jumătate de sezon în Rusia

Articol de - Publicat luni, 23 februarie 2015 00:00 / Actualizat luni, 23 februarie 2015 00:02

"Principalul" Astrei, Oleg Protasov, 51 ani, e acuzat că a participat la trîntirea a două partide pe vremea cînd activa la FC Rostov. Ambele meciuri, cu Sibir Novosibirsk şi Amkar Perm, l-au avut ca integralist pe ex-stelistul Sorin Ghionea, fundaş în prima ligă din Rusia la acea vreme.

Chiar dacă postarea pe o reţea de socializare a unui fost secund de-ai lui Protasov a avut ca ţintă războiul dintre Rusia şi Ucraina, acuzaţiile lui Vladimir Liutîi îi pun într-o lumină proastă pe tehnicianul giurgiuvenilor, dar şi pe fostul fotbalist român Sorin Ghionea.

"Pe vremea cînd lucram cu Protasov la FC Rostov, în 2010, am fost obligaţi să trîntim o partidă, cu Amkar Perm, pe care am pierdut-o cu 1-0. A mai fost un caz, cu Sibir Novosibirsk, cînd directorul sportiv a spus în faţa întregii echipe că trebuie să pierdem. Acum, gîndiţi-vă: în Rusia, minciuna şi banii au toată puterea. Trăiască Ucraina!", a scris Liutîi, care a colaborat cu cei doi şi la Steaua, în 2005.

La scurt timp după afişarea mesajului, ucraineanul a şters inexplicabil postarea. Unul dintre blaturi ar fi avut ca scop salvarea de la retrogradare a celor de la Amkar Perm, care şi-au asigurat la limită locul în primul eşalon, cu 30 de puncte.

Cu toate că Rostov reuşise să depăşească performanţa din stagiunea precedentă, atît Protasov, cît şi Ghionea au părăsit clubul la finalul sezonului, deşi ultimul dintre ei avea o înţelegere cu formaţia rusă pe doi ani.

"Nici nu înţelegeam rusa, cum să fac blat?"
Contactat de Gazetă, Sorin Ghionea, 35 ani, a răspuns acuzelor lui Vladimir Liutîi şi a negat participarea sa la presupusele aranjamente.

- Sorin, bănuiesc că ai văzut postarea lui Vladimir Liutîi.
- Da, da, am citit! Nu există nici o dovadă. Am văzut şi cum a interpretat presa din România. Sînt nişte acuze care afectează imaginea unor oameni. Acuze care nu pot fi probate. M-am săturat de subiectele de genul acesta!

- Secundul a spus că directorul sportiv de la FC Rostov a vorbit cu întreaga echipă pentru blat. Nu e adevărat?
- Cu mine nu s-a vorbit nimic, după două-trei luni de cînd eram acolo îţi dai seama că nici nu înţelegeam rusa! Din punctul meu de vedere, nu s-a întîmplat nimic la acel meci şi am destulă experienţă în fotbal ca să-mi pot exprima părerea. S-a zis că la golul celor de la Amkar nu am stat în zid la lovitura liberă, deşi eram cel mai înalt din echipă. Asta e suspect? Păi, în zid poate să stea oricine, nu trebuie să stea neapărat cel mai înalt jucător.

- Îl cunoşti pe Vladimir? Ai idee de ce ar fi spus aşa ceva?
- Îl ştiu, e un ucrainean care trăieşte în Germania. Omul a postat mesajul, care avea legătură cu războiul din Ucraina şi mai puţin cu fotbalul. Acesta a fost adevăratul scop! Nu îmi explic de ce a menţionat numele lui Protasov totuşi, pentru că ştiu că sînt în relaţii bune. Nu a fost blat, dacă îl întrebaţi pe Protasov o să vă zică exact ce spun şi eu.

18 partide a bifat Ghionea în tricoul celor de la FC Rostov

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
spivak
spivak  •  23 Februarie 2015, 18:14

Hm. Să-l credem pe Ghionea...

para.para
para.para  •  23 Februarie 2015, 10:09

"Nu a fost blat, dacă îl întrebaţi pe Protasov o să vă zică exact ce spun şi eu." - Adica si Protasov o sa ne spuna ca nu intelegea rusa.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează