FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

Adrian Mărkuş s-a mutat în cantonamentul lui Dinamo: "Am sînge de golgeter"

Adrian Mărkuş a jucat ultima oară la FC Bihor, în Liga B.
Adrian Mărkuş a jucat ultima oară la FC Bihor, în Liga B.

Articol de - Publicat vineri, 03 februarie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 03 februarie 2012 10:02

Atacantul de 19 ani se descrie ca un tip luptător, care e gata sa facă orice sacrificii pentru a ajunge un fotbalist de top.

Are constituţia fizică a lui Vlădoiu, acelaşi mers tărăgănat, dar, la 1,78 m, e mai înalt cu 10 cm decît "Charlie". Musculatura proeminentă îl trădează ca pe un jucător-buldozer. Adrian Mărkuş e un vîrf de forţă, gata să detoneze apărările adverse. "Un joc de cap formidabil şi şuturi devastatoare", îi scot în evidenţă calităţile antrenorii care au lucrat cu el încă din perioada junioratului.

"Nu contează banii, ci să pot progresa"
Băiatul a terminat ieri cantonamentul cu "naţionala" în Antalya şi s-a mutat la "Susesi Deluxe Resort", hotelul în care s-a instalat Dinamo în staţiunea Belek. N-a semnat încă un contract cu roş-albii, dar şefii liderului forţează negocierile cu Liberty Salonta, unde patron e amicul Marius Vizer, pentru a-l avea în curte pe puştiul care a fost golgeterul României U19. Ar fi o alternativă pentru ofensivă, în situaţia în care Marius Niculae o va apuca pînă la urmă către alte zări.

Adrian lasă senzaţia unui tip care ştie ce vrea, e dezinhibat şi are charismă, o rara avis printre fotbalişti: "N-aş vrea să vorbesc acum multe despre Dinamo, pînă nu se finalizează transferul, dar e clar că un club aşa important ar fi o provocare pentru mine. Depinde însă de mai mulţi factori dacă voi rămîne aici. Nu mă refer la partea financiară. Nu asta primează acum. Contează doar posibilităţile pe care le am ca să pot progresa repede. În cele două săptămîni petrecute la lot i-am cunoscut pe băieţii de la Dinamo convocaţi la acţiune, îi mai ştiu pe Rus şi pe Bălgrădean, cu care am fost coleg la Salonta. Mi se pare că aici e un grup foarte închegat, nişte băieţi incredibili. Vom vedea ce ne rezervă zilele următoare".

"Mi s-au înmuiat picioarele cînd l-am văzut pe Del Piero"
Pînă acum, destinul de om şi de fotbalist al lui Mărkuş duce spre Italia: părinţii sînt stabiliţi în Peninsulă, primul lui antrenor, Nicolae Chirilă, la fel, iar experienţa cea mai fascinantă a petrecut-o la Torino. Lui Adrian îi creşte inima cînd vorbeşte despre săptămînile cît a stat la Juventus, în 2009: "M-au chemat într-un turneu cu Primavera, în Sardinia, am jucat bine, am dat şi un gol, colegii şi staff-ul s-au purtat minunat. Pe cei mari am avut ocazia să-i văd, pe Buffon, pe Diego, pe Amauri, iar cînd m-am intersectat cu Del Piero mi s-au înmuiat picioarele. Aş fi vrut să-i cer un autograf, dar nu mai eram în stare nici să deschid gura! A fost ca un vis! Mi-ar plăcea să mă întorc acolo cîndva".

"Nu sînt în apele mele dacă nu dau gol şi la antrenamente"
Francheţea lui Adrian iese la iveală şi cînd vorbeşte despre calităţile sale: "Cred că dorinţa imensă de a marca e ceea ce m-a adus în postura de atacant. Am mai jucat la juniori ca mijlocaş stînga sau dreapta, dar antrenorii m-au lăsat pînă la urmă să joc în faţă, la gol. Simt că am sînge rece în faţa porţii, am sînge de golgeter, cu asta m-am născut! Nu sînt în apele mele dacă nu dau gol şi la antrenamente, şi cînd mai joc cu prietenii".

Părinţii sînt despărţiţi şi lucrează în Italia
Adrian mai are o soră mai mică şi doi fraţi vitregi, iar părinţii săi, separaţi, muncesc în Italia: "Mama are grijă de o femeie, iar tata lucrează în transporturi. M-au susţinut întotdeauna şi le mulţumesc". Puştiul a plecat de lîngă ai săi de la 12 ani, cînd s-a mutat cu fotbalul de la Oraviţa la Salonta: "Eşti obligat să faci sacrificii dacă vrei să ajungi un jucător adevărat. Mi-am asumat această chestie şi nu m-aş fi văzut niciodată făcînd altceva decît fotbal. Asta e viaţa mea!".

Altfel despre Mărkuş
- îi place să-şi petreacă timpul liber cu prietenii, să iasă în oraş şi să joace bowling
- filmul preferat e "Spartacus", cu Kirk Douglas în rolul principal: "Mi-a plăcut tăria lui de caracter şi spiritul de luptă, în care m-am regăsit"
- fotbalistul preferat e Didier Drogba: "Îl admir pentru tupeu, pentru execuţii şi pentru stilul fantastic de a marca"
- printre superstiţiile lui se numără şi aceea ca în ziua meciului să nu vorbească la telefon
- e fan Real Madrid: "Ţin cu ei din perioada lui Ronaldo, Zidane şi a celorlalţi zei, cum le spun eu"

"E greu să concurezi pe acelaşi post cu Marius Niculae, care e într-o formă senzaţională. Mă bucur pentru el, s-o ţină tot aşa şi să ajute «naţionala» şi Dinamo şi pe viitor!" (Adrain Mărkuş, atacant România)

"A fost un pas imens pentru cariera mea să vin la echipa naţională din liga secundă. Cînd eşti printre cei mai importanţi jucători din România te poţi numi un om norocos. Îmi doresc enorm să mă întorc la prima reprezentativă" (Adrian Mărkuş, atacant România)

"Mentorul meu în perioada junioratului a fost Gheorghe Ghiţ, la Liberty. Îi voi fi veşnic recunoscător. El m-a luat la o grupă mai mare, am putut să mă pregătesc serios şi să înţeleg că fotbalul nu e doar joaca de a bate mingea" (Adrian Mărkuş, atacant România)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (29)
lucilucian96
lucilucian96  •  03 Februarie 2012, 17:44
Postat de calinescu_ pe 03 Februarie 2012, 13:46

CU 3 GOLURI PT FC BIHOR SI FARA NICI UN ASIST PARE UN BALON DE SAPUN .....

Sezonul asta a fost accidentat multa vreme

raven99
raven99  •  03 Februarie 2012, 14:51

Bine ai venit printre caini...sper sa te impui la echipa si sa nu devi un nou transfer ratat marca Borcea & Co....

ionut.07
ionut.07  •  03 Februarie 2012, 14:31
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

Una peste alta,asta e o stire referitoate la un jucator talentat,tanar,de perspectiva,care are mari sa se transfere in mod oficial,la Dinamo,nu despre nr.suporterilor dinamovisti.Suntem foarte multi suporteri-a2a la nr de fani dupa Steaua,insa nu venim la stadion din diferite motive pe care dinamovistii le stiu si chiar n-are rost sa le dezbatem. Putem vorbi doar legat de transferu' asta si de faptul ca Dinamo are nevoie vitala de jucatori tineri si de intinerirea lotului.Asta e o mini-reteta spre performanta,alaturi de linistea de la club.Ciobotariu ar trebui sa constientizeze asta sau sa i se aduca la cunostinta.Restu'...comentarii doar pt a se afla lumea-n treaba.

Vezi toate comentariile (29)
Comentează