FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

VIDEO EXCLUSIV Șocul unui campion român după transferul în fotbalul profesionist: „Nu aveam forță. Au fost luni foarte grele. Luam zilnic creatină, atunci nu era interzisă” + ce a trăit în Coreea

Adrian Mihalcea, fost secund la echipa națională // FOTO: Imago
Adrian Mihalcea, fost secund la echipa națională // FOTO: Imago

Articol de - Publicat luni, 13 decembrie 2021 11:46 / Actualizat luni, 13 decembrie 2021 17:12

Are tânărul fotbalist român un deficit fizic față de omologul său dintr-un campionat puternic din Europa? Fost jucător în Italia, la Genoa și Verona, Adrian Mihalcea (45 de ani), actual antrenor la Unirea Slobozia (locul 8 în Liga 2), a povestit în direct la GSP LIVE șocul profesional pe care l-a avut după transferul de la Dinamo. 

În ianuarie 2002, Adrian Mihalcea se transfera de la Dinamo la Genoa, în Serie A. Atacantul avea 26 de ani, câștigase un titlu în Liga 1 și fusese extrem de prolific în prima parte a sezonului 2001-2002 care avea să se încheie cu un nou titlu. După standardele fotbalului românesc, Mihalcea avusese parte de o pregătire bună în cei aproape șase ani petrecuți la Dinamo.

„Puii de Crevedia” contra „Cyborgii”, un război pierdut? De ce nu au forță tinerii din Liga 1 și ce șoc fizic resimt în fotbalul modern: „Se merge până la epuizare. Vomită pe teren!”
„Puii de Crevedia” contra „Cyborgii”, un război pierdut? De ce nu au forță tinerii din Liga 1 și ce șoc fizic resimt în fotbalul modern: „Se merge până la epuizare. Vomită pe teren!”

Nimic nu-l pregătise, însă, pentru ce avea să întâlnească în fotbalul italian. Mihalcea a povestit în direct la GSP Live ce a simțit după primele antrenamente cu noul său club: 

„Avem această mentalitate de care m-am lovit și eu când am plecat în Italia. Am plecat de la Dinamo, un club bine pus la punct în România, eram un jucător pe val, și am ajuns la Genoa unde fotbalul era tacticizat și foarte atletic. La noi, în România, căutam să evităm contactul, acolo se căuta contactul. Nu eram pregătit pentru asta și am avut șase luni foarte grele. 

Simțeam că nu pot să trec de adversar. Adversarii stăteau prea aproape de mine, nu aveam forța necesară să câștig duelurile. Eram blocat. Când venea mingea, încercam să o pasez cât mai repede pentru a evita contactul. Jocul meu nu era plăcut. Am stat 6 luni în sala de forță și am ajuns de la 67 de kilograme la 76 de kilograme”. 

Adrian Mihalcea: „Noi, românii, mai dădeam o pasă la mișto”

În Italia, Mihalcea spune că a învățat respectul pentru antrenament, un detaliu pe care fotbalistul crescut în Liga 1 nu-l consideră neapărat important.

„Nu exista jucător italian să nu fie sută la sută implicat în antrenament, să dea o pasă la mișto când nu se impunea. Lucrurile astea le mai făceam noi, românii. Mai stăteam de vorbă în timpul antrenamentului. Acolo am învățat să stai concentrat tot antrenamentul. Dacă tu păcălești jumătate din antrenament, nu ai cum să joci serios în meci. 

Veneam cu o oră înainte de antrenament. La Dinamo, nu era impusă chestia asta, puțini știau lucrurile legate de prevenție înainte de antrenament. La Genoa nu stătea nimeni după tine. Îți făceai singur antrenamentul fizic. Făceam 30 de minute de sală pentru tren superior. După antrenament, îmi completam programul. Lucram abdomen și brațe, programul recomandat de preparator. 

Mai erau vitaminizarea și medicamentația duse la limita superioară. Când am ajuns la Genoa, ajunsesem să iau în fiecare zi creatină. În momentul ăla nu era interzisă.  Aveam o măsuță, fiecare știa ce să ia dintre medicamentele de acolo. 

Creatină și taurină am luat. M-au ajutat. După 6 luni, am ajuns la un nivel bun. Al doilea sezon a fost unul excepțional în Serie B. Am dat 10 goluri. Diferența fizică era enormă. Duceai duelul până la capăt, nu mai cădeam din orice. Noi încercăm să păcălim, în secunda doi încercăm să scoatem un fault. Așa suntem crescuți încă de la juniori. Hagi are dreptate”.

Sava nu a vrut să se adapteze

La un moment dat, Genoa a avut în lot patru jucători români. Unul dintre ei, Marius Sava - un tânăr promițător venit de la Universitatea Craiova - nu s-a adaptat tocmai din cauza mentalității. 

Povestește Mihalcea: „Nu știu cât de mult și-a dorit Sava să ajungă în Italia. A fost mai mult dorința altora. Nu făcea lucrurile superprofesionist. Încerca să păcălească. Dar el a avut suportul nostru. Codrea, Vali Năstase, eu. Trăgeam de el: «Hai, trebuie să faci! Poți!». El nu a recepționat mesajul din plin și după 6 luni s-a întors.

Paradoxal, era mai relaxat în Italia pentru un fotbalist profesionist. Ei mergeau foarte mult pe încredere, nu-i interesa ce faci în timpul liber. La noi se face recuperare. Bazin, saună. Pe ei nu-i interesa. Tu ai salariul ăsta, e treaba ta să te recuperezi. Noi plăteam masorul, noi plăteam sauna, plăteam tot”.

VIDEO Antrenament cu Neaga în cârcă în Coreea

În 2005, Mihalcea a ajuns în Coreea, la Chunnam Dragons. Și aici, atacantul român a avut un șoc legat de metodele de pregătire.

„În Coreea, antrenamentul era spartan. Am avut un meci amical cu o echipă de liga a treia, am pierdut cu 3-0. Drept pedeapsă, antrenorul ne-a pus să alergăm două ore. După un meci de o oră și jumătate, am primit această pedeapsă. Am alergat prima oră, a doua am mers-o. Dar nu m-am oprit. Erau minus două grade, ningea, antrenorul stătea în autocar și noi am alergat două ore pe teren

Antrenamentele erau foarte fizice. Jucam fotbal jumătate de oră pe o plajă în pantă, pe nisip, cu un om în cârcă. Îl luam pe Neaga în spate. 15 minute eu, 15 minute făceam invers. Dar era greu să stai și în cârcă.

Dacă puneai piciorul jos se oprea antrenamentul și te certa. Chiar vorbeam cu Rică: «Băi, nu mai pot!». Coreeni nu au dialog cu antrenorul, se supun. Ei sunt doar niște soldați. Nu m-am acomodat, nu am reușit eu. Problema a fost însă la mine, nu la altcineva”.

Explicații pentru căderea lui Deian Sorescu: „Poate așa nu ar fi fost în situația de față”
DINAMO
Explicații pentru căderea lui Deian Sorescu: „Poate așa nu ar fi fost în situația de față”
Discurs tăios la adresa fotbaliștilor de la Dinamo: „Cum să facă așa ceva? Lucrurile sunt degenerate total!”
DINAMO
Discurs tăios la adresa fotbaliștilor de la Dinamo: „Cum să facă așa ceva? Lucrurile sunt degenerate total!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
4581200971994119
Stefan Vinasi  •  13 Decembrie 2021, 22:43

Posibil ca problema sa fie si la antrenorii romani, de exemplu la cei care cred ca acum creatina este substanta interzisa: https://www.usada.org/spirit-of-sport/education/athletes-need-know-creatine/

dakesis
dakesis  •  13 Decembrie 2021, 21:27

vechea meteahna a jucatorului roman - ia pregatirea la misto. Astia nu isi dau seama ce inseamna sa fii fotbalist profesionist. In strainatate isi asuma alegerea asta si se comporta ca atare de la 14-15 ani. deja stiu ce trebuie sa manance, cum sa se odihneasca. La noi, aspectul cel mai important la juniori e sa ai haine de firma si ultimele jocuri video. Asa se pregatesc ei de trecerea la profesionisti. Asa era si acum 20 de ani cand eram eu la juniori si am ramas la acelasi nivel. Jucam numai din talent. Un jaf de mentalitate pentru un fotbal de tot rasul.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează