FOTBAL  »  Superliga  »  REGULAMENT

AFAN cere federalilor să armonizeze cît mai repede regulamentele fotbalului românesc: "Ori schimbaţi, ori mergem la TAS!"

Mareș e jucătorul care a refuzat să semneze prelungirea acordului cu Sportul, cazul a ajuns la TAS, iar decizia Tribunalului elvețian ar putea schimba legislația în România
Mareș e jucătorul care a refuzat să semneze prelungirea acordului cu Sportul, cazul a ajuns la TAS, iar decizia Tribunalului elvețian ar putea schimba legislația în România

Articol de - Publicat miercuri, 09 decembrie 2015 00:00

Şeful sindicatului fotbaliştilor, Emilian Hulubei, membru în Comitetul Executiv, spune că "nu se mai poate aşa, s-au strîns prea multe cazuri de fotbalişti neplătiţi sau păcăliţi de cluburi, din cauza reglementărilor de la noi".

"Cazul George Mareş", în urma căruia TAS a solicitat ca FRF să-şi alinieze regulamentele legate de transferul juniorilor cu legislaţia europeană şi cu reglementările FIFA, a declanşat o nouă dispută între AFAN şi conducerea de la Casa Fotbalului.

"La noi, lucrurile tărăgănează de prea mult timp. Am tot propus conducerii FRF să modifice acel articol 14 din RSTJF, să nu mai oblige juniorii să semneze cu cluburile la care activează, chiar dacă acestea  le propun noi contracte. Fiecare să fie liber să semneze cu cine şi unde vrea, iar cluburile să-şi încaseze doar grila de formare-promovare, aşa cum e peste tot în lumea civilizată şi normală", a spus ieri Emilian Hulubei, preşedintele sindicatului fotbaliștilor.

"Să introducem şi permisul provizoriu!"

Şeful AFAN, membru în Comitetul Executiv FRF, este decis: "Pînă acum am tot fost amînaţi. Ni s-a spus că se intenţionează formarea unui grup de lucru, să se modifice iar regulamentele. Dacă acel articol 14 nu va fi armonizat cu regulile FIFA, gata, noi, AFAN, mergem la TAS şi vom obţine acolo aceste schimbări! Şi mai e ceva, legat de art. 18 din RSTJF, care prevede că dacă un jucător nu este plătit 90 de zile, se poate transfera la orice alt club. La noi trebuie să faci memoriu, să treci prin toate comisiile, să ai o hotărîre definitivă. Trec mai bine de 6 luni cu toată procedura asta! Conform regulamentului FIFA, dacă n-ai fost plătit 90 de zile, în 5 zile notifici clubul că pleci, federaţia îţi dă un permis provizoriu şi te poţi transfera, poţi să munceşti".

Hulubei adaugă: "Judecarea cazului se face în paralel. Are jucătorul dreptate, rămîne la noul club. Nu are dreptate, plătesc daune mari şi el, şi clubul care l-a transferat. Numai în Europa de Est nu se aplică această regulă normală, de bun-simţ. Trebuie să introducem şi noi permisul provizoriu pentru fotbalişti".

Este foarte posibil ca în demersul său la TAS, AFAN să se alieze cu avocatul Josep Vandellos, cel care l-a reprezentat şi pe Mareş la TAS. "Ne aliem cu oricine dacă este vorba să apărăm drepturile jucătorilor", a mai precizat Hulubei.

"Pentru mine e clar că FRF ştie că acel articol 14 din RSTJF este ilegal, dar celor de acolo le este teamă de presiunea cluburilor. Dacă FRF este o instituţie democratică, aşa cum se pretinde, trebuie să armonizeze cît mai repede regulile cu cele europene, cum a solicitat TAS"
Josep Vandellos, avocatul lui Mareş

Ce prevede articolul 14 din RSTJF:

  • la 16 ani, un junior e obligat să semneze un contract pe 3 ani cu clubul la care joacă, dacă i se prepune prelungirea
  • la 19 ani, un jucător e obligat să semneze un contract pe 5 ani cu clubul la care joacă, dacă i se propune prelungirea

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
portardelegenda
portardelegenda  •  09 Decembrie 2015, 17:44

Hulubei s-a trezit si el acum sa vorbeasca pana acum a tacut malc sa nu deranjeze cumva pe sefii federali. Pai ce mai Hulubei de atatia ani de cand te dai lider sindical nu ai avut timp sa dai cu pumnul in masa ? Apropo cine te-a pus pe tine lider sindical ? Fariseule

predator1
predator1  •  09 Decembrie 2015, 11:55

Nu conteaza, cfr are judecatorul privat la TAS. Ei nu platesc pe nimeni niciodata dar primesc aviz favorabil de la TAS in orice actiune intentată. Ei platesc doar judecatorul, probabil cu 10000 euro pe proces și sunt scutiți ulterior de acest forum hoț de plata a sute de mii de euro sau chiar milioane reprezentand salarii catre jucatori.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează