FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Al 4-lea pariu! Becali decide totul la FCSB, însă cea mai importantă mutare a verii îi aparţine altui personaj din club

Articol de GSP - Publicat duminica, 04 iunie 2017 00:17

Dică a fost numit antrenor la propunerea lui Mihai Stoica, omul care i-a mai adus 3 tehnicieni lui Becali. Două mutări au fost câştigătoare, Zenga şi Protasov, şi una complet ratată, Levy. 

Becali decide totul la FCSB, însă cea mai importantă mutare a verii îi aparţine altui personaj din club. Mihai Stoica e cel care a insistat ca Nicolae Dică să devină antrenor. Cei doi au o relaţie veche de aproape 15 ani şi, ca fotbalist, Dică a fost unul dintre preferaţii lui MM, autor al unei celebre declaraţii după un şi mai celebru meci al roş-albaştrilor, victoria fabuloasă, 4-1, la Kiev, în grupele UCL 2006: "Dică e pentru Steaua ceea ce e google pentru internet".

Practic, cu această mutare, MM ajunge la a 4-a nominalizare de antrenor, pe care Becali o şi validează. Precedenţii 3 au fost toţi străini, iar raportul câştig-pierdere e de 2-1. Zenga şi Protasov au fost pariuri bune, în timp ce Levy s-a dovedit o carte necâştigătoare. 

2004 - Walter Zenga

Steaua se afla într-un moment complicat, Piţurcă îşi dăduse demisia cu mai puţin de o săptămână înainte de startul campionatului, din cauza imixtiunilor lui Gigi. Atunci, MM l-a propus pe Zenga, impresionat de ceea ce arătase italianul pe banca lui FC Naţional. Într-o primă fază, Becali a refuzat: "Ce să caute aici tatuatul ăla?". "Gigi, e foarte, foarte bun!", a insistat Stoica şi şi-a impus punctul de vedere!

  • Zenga a calificat echipa în grupele Cupei UEFA, iar Steaua a revenit în grupele unei competiţii europene după o pauză de 8 ani
  • într-o grupă cu Standard Liege, Parma, Beşiktaş şi Bilbao, Steaua a mers în primăvara europeană, după o pauză de 11 ani
  • a eliminat-o, la penalty-uri, pe Valencia, care era deţinătoarea Cupei UEFA şi a ajuns până în optimile de finală
  • a câştigat titlul, chiar dacă a fost demis cu 3 etape înainte de final. El a lăsat echipa pe primul loc. Steaua a câştigat campionatul după o pauză de 4 ani

Echipa-tip a lui Zenga
Hamutovski (M. Tudor) - Ogăraru, M. Rădoi, Ghionea, P. Marin - Opriţa, S. Paraschiv, D. Munteanu, Boştină - N. Dică - A. Cristea

2005 - Oleg Protasov

Echipa tocmai câştigase campionatul, însă nu avea antrenor. Ţiţi Dumitriu fusese pus doar pentru a acoperi demiterea lui Zenga în ultimele 3 runde ale sezonului precedent. MM a venit din nou cu o propunere de afară: Oleg Protasov, după care a mers în Grecia, ca să negocieze. L-a convins pe Becali că e o soluţie bună şi ucraineanul a fost instalat!

  •  Protasov a stat 6 luni, timp în care a calificat echipa în grupele Cupei UEFA
  • într-o grupă cu Sampdoria, Hertha Berlin, Lens şi Halmstad, Steaua a terminat pe primul loc, fără gol primit, şi s-a calificat în primăvară
  • a plecat după turul campionatului, lăsând echipa pe locul 2, la un singur punct în spatele lui Dinamo
  • Protasov a fost declarat antrenorul anului 2005 în Ancheta Gazetei Sporturilor

Echipa-tip a lui Protasov
Hamutovski - Ogăraru, M. Rădoi, D. Goian, Neşu - Nicoliţă, S. Paraschiv, Lovin, Boştină - N. Dică - V. Iacob

2011 - Ronny Levy


Steaua aproape că începuse pregătirile şi nu avea "principal". Se intrase într-un adevărat blocaj, iar Mihai Stoica l-a propus pe cel cu care lucrase la Urziceni. Becali a acceptat, însă aducerea israelianului s-a dovedit a fi o mutare neinspirată.

  •  Steaua s-a calificat în grupele Europa League, dar în campionat a avut un sezon execrabil
  • în momentul în care a fost demis, roș-albaștrii erae abia pe locul 9! Şi aveau de recuperat nu mai puţin de 8 puncte faţă de primul loc

Echipa-tip a lui Levy
Tătăruşanu - Martinovici, Gardoş, Galamaz, Latovlevici - Bourceanu, Brandan - Nicoliţă, Tatu, Cr. Tănase - Rusescu

2017 - Nicolae Dică


Spre deosebire de alţi ani, acum s-a numit un nou antrenor în timp-record. Practic, nici n-a apucat Reghe să-şi anunţe public plecarea că Gigi l-a şi instalat pe Dică. Noul tehnician se aseamănă, dintr-un punct de vedere, cu celelalte 3 propuneri ale lui MM, însă are şi un mare dezavantaj:

- Asemănare: a fost, la fel ca Zenga, Protasov şi Levy, un fotbalist de top. Practic, în precedentul deceniu, toate marile performanţe ale Stelei, titluri, trofee, participări în Europa, semifinala Cupei UEFA, se leagă şi de numele lui Nicolae.

- Deosebire : n-are în CV-ul de antrenor o experienţă la nivel înalt. Zenga fusese la FC Naţional, cu care jucase finală de Cupa României, dar şi meciuri europene, Protasov avea în palmares titlul cu Olympiakos, iar Levy câştigase campionatul în Israel cu Maccabi Haifa.

Echipa-tip în acest moment
Niţă - Bălaşa, Larie, Momcilovici, J. Morais - Pintilii, Boldrin - G. Enache, Man, Fl. Tănase - Alibec

De la Levy, Gigi a interzis străinii


După colaborarea cu tehnicianul israelian, Becali n-a mai fost de acord să aibă antrenor străin. Pentru că nu putea comunica în mod direct cu el au fost situaţii în care mesajul său, de a juca un jucător anume, nu ajungea la Levy şi astfel nici dorinţa nu era pusă în aplicare. De atunci, Gigi a mai adus, în afara lui Dică, 5 antrenori. Toţi români! 

15 ani se împlinesc în această vară de când Mihai Stoica a venit prima dată la Steaua

37 de aniare Dică, foarte tânăr în comparaţie cu ceilalți 3 în momentul în care au ajuns pe banca roş-albaştrilor: Zenga (44), Protasov (41) şi Levy (45)

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (20)
sexilian
sexilian  •  04 Iunie 2017, 15:06

tot de hoti,tot de hoti,gsp aici isi are seva.......

hanmocar
hanmocar  •  04 Iunie 2017, 12:02

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

nebraska
nebraska  •  04 Iunie 2017, 12:02

fcsb nu e Steaua jurnalisti de n-ar mai fi!

Vezi toate comentariile (20)
Comentează
Close