FOTBAL  »  Superliga  »  DRAMĂ ÎN FOTBAL

Am pierdut încă un campion » "Profesorul" Gheorghe Constantin a încetat din viaţa

Gheorghe Constantin
Gheorghe Constantin

Articol de GSP - Publicat miercuri, 10 martie 2010 00:00

Gheorghe Constantin, "Profesorul", a încetat ieri din viaţă la vîrsta de 77 de ani la Spitalul Militar. Suferea de mai multă vreme de o insuficienţă cardiacă

"Profesorul" Gheorghe Constantin s-a stins ieri, la Spitalul Militar din Capitală, în urma unor probleme cardiace! Unul dintre cei mai mari atacanţi din istoria CCA-ului şi a "naţionalei" împlinise 77 de ani pe 14 decembrie.

Patru bypass-uri
În 2000, fostul internaţional a fost supus unei operaţii pe cord extrem de complicate în Statele Unite. În urma intervenţiei chirurgicale, medicii americani i-au implantat patru bypass-uri. Tot atunci, Constantin primea şi o veste teribilă: "Mai aveţi de trăit şapte ani!".

Acum, soţia sa, Didona, cea care i-a fost alături vreme de cinci decenii, îşi îneacă lacrimile în receptorul telefonului: "A mai rezistat zece ani, nu şapte, cum spuneau doctorii! Nu ştiu cum va fi de acum înainte viaţa mea fără el!".

"Inima lui mai bătea doar 25%"
Continuă: "Era internat de 12 zile la Spitalul Militar! Inima nu-i dădea deloc pace! Medicii mi-au spus că mai funcţiona doar la un sfert din capacitate! Deşi au făcut tot ce e omeneşte posibil, nu l-au mai putut salva!".

Apoi vocea îi scade uşor "Să săturase şi el de atîta regim! Toată viaţa a fost activ, îi plăcea să meargă în Cişmigiu şi să stea pe bancă!".

"Cînd ieşim la o bere?"
Unii dintre cei mai apropiaţi prieteni ai lui Gheorghe Constantin, Lajos Sătmăreanu şi Vasile Alenei au înmărmurit la aflarea teribilei veşti.

"Dumnezeu să-l ierte! Ce păcat!", a spus Sătmăreanu. "E o pierdere foarte mare! Nea Gicu a fost un om fantastic! Ultima oară am vorbit înaintea Sărbătorilor! Glumea şi mă întreba cînd ieşim la o bere! Părea că se simte bine, tocmai îmi povestea că mersese să se plimbe în Cişmigiu! Mergea pe jos, îi plăcea mişcarea, era un om puternic!", a povestit Aelenei.

Va fi înmormîntat mîine
Trupul neînsufleţit al "Profesorului" Gheorghe Constantin a fost depus la capela Spitalului Militar. Va fi condus pe ultimul drum mîine, la ora 12:00, la Cimitirul "Reînvierea", unde e înmormîntat şi fostul mare atacant al echipei naţionale, Florea Dumitrache.

DEZILUZIA CARIEREI
Penalty-ul ratat cu Ungaria în '64
Unul dintre cele mai dificile momente ale carierei lui Constantin s-a petrecut la Olimpiada de la Tokyo (1964). Atunci, a fost căpitanul echipei şi a ratat o lovitură de la 11 metri, la scorul de 1-0 pentru Ungaria, România fiind eliminată în "sferturi". "Mereu îşi amintea de acel moment! Chiar şi după mulţi ani îşi imputa ratarea penalty-ului!", a povestit un fost coleg.

CUM A AJUNS LA STEAUA
Ilie Savu (90 de ani), fost jucător, antrenor şi conducător al Stelei, povesteşte cum a devenit Gheorghe Constantin jucătorul roş-albaştrilor: "În '54, am bătut în Cupă cu 3-1 după prelungiri pe Locomotiva Iaşi, care evolua în B. Constantin juca acolo. A făcut spectacol. Le-a dat-o printre picioare tuturor, inclusiv lui Petchovschi, care s-a oprit şi i-a dat mîna. Eu îl ştiam pe Constantin, că era bucureştean, din Obor. Atunci am decis să-l aduc la Steaua". Ilie Savu a mai povestit că " lui Gicu nu-i plăcea armata şi, la început, a fost nevoie să-i punem pază, să nu fugă din cantonament. Chiar ministrul apărării de atunci, Ion Ioniţă, s-a ocupat să nu dispară".

"A fost un om tobă de fotbal, la care am ţinut enorm. E o pierdere mare. Rămîn în memorie cu amintirea unui profesionist şi a unui om foarte vesel"
Gică Popescu, fost internaţional

"Îmi aduc aminte cu plăcere de perioada în care a fost selecţioner. Îmi pare nespus de rău. Condoleanţe familiei!"
Marius Lăcătuş, fost internaţional

"A fost un bun coleg de echipă şi un fotbalist de mare valoare. A rezistat destul de mult după operaţia suferită. Este trist că omul, mai devreme sau mai tîrziu, tot dispare"
Ion Voinescu, fost coechipier

"Nea Gicu a fost un idol pentru mine. L-am văzut jucînd, puşti fiind, la derbyurile de pe <23 August>. Avea o tehnică impresionantă. Am mai pierdut un campion"
Mircea Sandu, preşedinte FRF

Gheorghe Constantin
S-a născut pe 14.12.1932
Debut în Liga I: Ştiinţa Timişoara - CCA Bucureşti 2-2
A jucat la: Unirea Tricolor (1946-1949), Venus (1949), Locomotiva Iaşi (1950-1954), CCA / Steaua (1955-1969), Kayserispor (1969-1970)
În Liga I a jucat doar la CCA / Steaua.
Meciuri/goluri în Liga I: 264/148
Debut în echipa naţională: 22.04.1956, Iugoslavia - România 0-1
Meciuri/goluri în echipa naţională: 39/12
Performanţe ca jucător:
- 4 titluri de campion (1956, 1960, 1961, 1968)
- 4 Cupe ale României (1955, 1962, 1966, 1967)
- golgeter al Ligii I (1960, 1961, 1962)
- al doilea golgeter din istorie Stelei, cu 145 de goluri, după Iordănescu, 146 de goluri

A antrenat: Steaua, FCM Bacău, FCM Galaţi, Poli Iaşi, Steaua Mecanică Fină, Gloria Buzău, echipa naţională a României, Rapid
Performanţe ca antrenor:
- Cupa României (1979)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (14)
 •  10 Martie 2010, 20:58

Sa-i fie tarana usoara si Dumnezeu sa-l ierte! Pacat mare ca s-a stins PROFESORUL! Condoleante familiei si multa putere pentru a trece peste aceasta mare pierdere!

 •  10 Martie 2010, 20:04

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

cagexx
cagexx  •  10 Martie 2010, 16:43

>>>PROPUNERE

Vezi toate comentariile (14)
Comentează