FOTBAL  »  Superliga  »  FOTBAL

ANALIZĂ DRASTICĂ Fotbalul românesc a fost dat afară din Uniunea Europeană!

Articol de - Publicat vineri, 30 august 2019 16:06

Vom bifa al 6-lea an consecutiv fără prezență în grupele Champions League, perioadă în care nu mai puțin de 28 de țări, printre care și Azerbaidjan, Kazahstan, Bulgaria, Cipru, Belarus, Slovenia sau Austria, au fost așezate, măcar o dată, la masa bogaților. 

CFR e out din Champions League. Automat, și România e pe dinafara celei mai importante competiții intercluburi.  

Și e pentru al 6-lea sezon la rând când vom vedea la televizor UCL fără a avea nicio formație acolo. Ultimul sezon cu prezență românească a fost în 2013-2014, după ce FCSB a câștigat inclusiv play-off-ul cu Legua Varșovia.

N-am reușit nici ce au putut BATE, APOEL, Qarabag

De atunci, secetă totală! În schimb, în tot acest timp, în afara României, au reușit să se așeze la masa bogaților nu mai puțin de 28 de țări de pe continent. 

Aproape jumătate dintre ele sunt mult peste nivelul nostru. De la infrastructură până la bugete și la tradiție. În această categorie pot intra inclusiv Grecia și Elveția.
 

Restul însă sunt comparabile cu ceea ce are fotbalul românesc. De la stadioane la drepturi TV, de la medie salarială a primelor echipe la valarea individuală a jucătorilor. Exemple: Suedia, Serbia, Croația, Danemarca, Polonia, Israel. 

Totuși, pe lista celor care au trimis măcar o formație în Ligă din 2014 se află și țări care sunt sub noi la ce înseamnă fotbal: Belarus, Azerbaidjan, Cipru, Slovenia. 

Și cu toate acestea, campioane din aceste state, BATE Borisov, Qarabag, APOEL și Maribor au reușit să se califice în grupe. Și au făcut-o tot prin intermediul preliminariilor.

Ne-am luat de mână cu Moldova, Malta și Albania

România ajunge astfel la periferia fotbalului european la nivel de echipe de cluburi, mai ales în privința Champions League. În aceeași categorie cu noi intră și alte țări, dar poate cu excepția Ungariei, celelalte chiar nu înseamnă nimic: Moldova, Slovacia, Albania, Malta, Georgia, Armenia, Macedonia, Bosnia. 

ANALIZĂ DRASTICĂ Fotbalul românesc a fost dat afară din Uniunea Europeană!

Am fost 8 ani la rând în Ligă

Pentru România, perioada de pauză privind accesarea grupelor Ligii se apropie de intervalul negru bifat între 1997 și 2006, când la fel ca acum, am lipsit. În schimb, începând din vara lui 2006 și până în 2013 inclusiv, am fost de fiecare dată la startul UEFA Champions League. 

Mai mult, timp de 4 sezoane, 2008-2011, datorită coeficientului foarte bun, România a trimis direct în grupe echipa campioană în Liga 1. Au beneficiat de acest privilegiu CFR, de două ori, dar și Urziceni și Oțelul. 

ANALIZĂ DRASTICĂ Fotbalul românesc a fost dat afară din Uniunea Europeană!

Ei au investit, CFR a apelat doar la miracol


În actualul sezon de UCL, prin intermediul preliminariilor au fost disponibile doar 6 locuri. Restul de 26 au fost atribuite de UEFA direct unor formații din țări care stau foarte bine în clasamentul coeficienților.

Cele 6 formații care au câștigat play-off-ul sunt la distanță mare, foarte mare sau chiar imensă față de CFR la capitolul achiziții în ultimii 2 ani, 2017-2019. Chiar și față de clubul care a investit cel mai puțin dintre cele care au mers în grupe, Dinamo Zagreb, gruparea din Gruia tot are un deficit de peste 10 milioane!

ANALIZĂ DRASTICĂ Fotbalul românesc a fost dat afară din Uniunea Europeană!

11 țăriau avut an de an, din 2014 până acum, inclusiv în acest sezon, măcar o echipă în faza grupelor: Spania, Anglia, Italia, Franța, Germania, Portugalia, Rusia, Turcia, Belgia, Olanda și Ucraina

2e numărul țărilor care au avut de fiecare dată cel puțin 4 echipe la start: Spania și Anglia

16 țărivor avea cel puțin o echipă în actuala ediție de Champions League

La anul va fi la fel de greu

Nu se va schimba nimic pentru România nici în sezonul viitor în privința modului în care campioana din Liga 1 va fi nevoită să parcurgă faza preliminariilor pentru a ajunge în grupele Champions League. 

Doar ocupanta locului 1 în campionat va intra în Ligă, unde va începe tot din primul tur preliminar și va avea de jucat 4 "duble" eliminatorii. Comparativ, în sezonul 1985-1986, când a câștigat Cupa Campionilor Europeni, Steaua a disputat tot 4 "duble" eliminatorii, cu Vejle, Honved, Kuusysi Lahti și Anderlecht, la care s-a adăugat finala cu Barcelona. În total, doar 9 meciuri! 

ANALIZĂ DRASTICĂ Fotbalul românesc a fost dat afară din Uniunea Europeană!

10 punctea fost cea mai mare performanță realizată de o echipă din România în grupele UCL, e vorba despre CFR în 2012-2013, într-o serie cu Manchester United, Galatasaray și Braga

0 calificăriîn primăvara Champions League s-au bifat de către echipele noastre în urma participărilor în grupele Ligii

100 mil euroe suma minimă pe care au încasat-o împreună echipele din România care au evoluat în grupele Champions League între 2008 și 2013, exclusiv din bonusurile acordate de UEFA

Vom avea 7 jucători și două brigăzi de arbitri

Fără nicio echipă la startul UCL, România va compensa totuși prin prezența unor fotbaliști care evoluează la echipele de afară: R. Marin (Ajax), Tătărușanu (Lyon), Stanciu și Băluță (Slavia Praga), I. Hagi și Screciu (Genk) și Chiricheș (Napoli), ultimul dacă nu va pleca la Sassuolo până când se va închide perioada de transferări. 

În plus, în faza grupelor vor oficia și două brigăzi de arbitri din România, una care îl va avea la centru pe Ovidiu Hațegan, cealaltă pe Istvan Kovacs. 

Gică Popescu: „Să o numească Liga Bogaților, nu Campionilor”

După ce Gică Hagi a acuzat modul în care UEFA împarte accesul în grupele C1, de aceeași părere e și fostul său coleg din echipa națională, Gică Popescu. 

„Eu cred că este o modalitate nedreaptă a celor de la UEFA de a permite echipelor din Est să participe în Liga Campionilor. Nici nu ştiu de ce o numesc Liga Campionilor atâta timp cât participă echipe de pe locul patru din campionate puternice, precum Anglia, Spania, Italia. Ar trebui să o numească Liga Bogaţilor, nu Campionilor. Cred că este o alegere nedreaptă şi cred că trebie făcut ceva pe viitor. Dacă UEFA vrea să facă această Liga a Bogaţilor...e ok. Să-i lase pe cei bogaţi să participe într-o competiţie şi să facă o alta în care să aibă acces echipe din România, Bulgaria, Croaţia, Serbia”, a declarat ieri Popescu într-un interviu pentru Telekom Sport. z

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (22)
1745flo
1745flo  •  31 August 2019, 12:53

Anomalia fcsb a fost exclusa din Uniunea Europeana, CFR continua in EL, care este tot competitie europeana!!!

adriann_
adriann_  •  31 August 2019, 01:47

Invata sa citesti inainte sa postezi mesaje. E vorba de perioada 2014-2017 in care fcsb a fost eliminata nonstop. Stai jos, nota 1.

rumunek
rumunek  •  30 August 2019, 20:45
Postat de adriann_ pe 30 August 2019, 19:03

Daca ne uitam atent pe statistica observam ca in afara de 2018 si 2018 este vorba despre esecuri pe linie ale abominatiei fcsb. Care CU LARGUL CONCURS AL "PRESEI SPORTIVE" se catara prin metodele stiute pana pe locul 1 sau 2 care ofereau accesul in preliminariile UCL, cou toate ca in sezoanele respective alte echipe ar fi fost indreptatite prin joc sa ne reprezinte acolo. Iar urmarile se vad in aceast statistica, la nivel european e mai greu sa-ti delege Deaconu indivizi precum Avram samd.

Exista un argument care darama toată construcția asta a ta. FCSB s-a CALIFICAT de FIECARE data în urma unor meciuri preliminare. Dintre celelalte participante din România, doar CFR a jucat o data un baraj, cu Basel parca. In rest, atât CFR cât și Otelul sau Urziceni au intrat direct in Liga, in urma coeficienților obținuți de alte echipe, printre care FCSB. Au mai fost și echipe care au încercat sa se califice, Viitorul sau Astra, acum CFR, dar nu au putut. Astea sunt fapte, restul ce ti se pare tie că s-a întâmplat și vi s-a furat sunt doar basme. La fel ca brichetele aruncate de steliști infiltrați pe Giulești, cum spunea al vostru drag Dinu Vamă. Apropo, Rapidul are 2 campionate in epoca modernă, 1999 și 2003, cine i-a împiedicat sa joace in Liga Campionilor?

Vezi toate comentariile (22)
Comentează