FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ

ANALIZĂ GSP » FCSB junior nu mai e favorita clară! Cum arată episodul 101 al luptei pentru titlu: patru criterii care arată forța celor cinci granzi

Articol de , - Publicat vineri, 20 iulie 2018 00:02

Fosta Steaua pornește sezonul ca să recupereze titlul de care nu s-a mai apropiat din 2015. Cel mai bogat club din România a renunțat să mai ruleze sume foarte mari și nume faimoase, de data asta încearcă să devină campion cu un lot foarte tânăr

Ediția cu numărul 101 a campionatului românesc prevede încă o misiune stranie a FCSB: formația cu cei mai mulți bani nu izbutește de trei ani să devină campioană și mai încearcă încă o dată, cu o strategie modificată. Rivala principală a steliștilor rămâne CFR, campioana întărită din mercato. Craiova pare capabilă să conteze din nou în lupta din top, în vreme ce Viitorul e în stare să mai surprindă o dată cu o gașcă de copii pe care Hagi îi "dresează" să joace tehnic și curat indiferent de stadion, de situația din clasament și de adversar.

Surpriza ar fi, paradoxal, un nume uriaș din istoria campionatului: Dinamo. "Câinii" nu mai au strălucire, nici bani mulți, însă ambiția lui Bratu și peluza electrizantă îi pot propusa, mai ales într-un context favorabil lor. Ce va conta cel mai mult de-a lungul unui sezon întreg?

Gazeta analizează forțele din Liga 1 în funcție de patru criterii:

  • Echipa
  • Banii
  • Antrenorul
  • Suporterii

fcsb

1

Valoarea s-a diluat în vara asta, s-au împuținat și soluțiile. A dispărut Budescu, cel mai bun fotbalist din campionat, și au mai plecat oameni buni de lot: Găman, Cristi Tănase, Alibec. Denis mai e, teoretic, al FCSB, doar că nu mai face parte din prima echipă, a fost izolat din cauza indisciplinei. Achizițiile puține, Moruțan și Qaka, nu ridică nivelul echipei, e vorba mai degrabă despre niște pariuri ale lui Becali, nu despre jucători certificați pentru câștigarea campionatului.

Tinerețea constituie, de asemenea, un dezavantaj. Nedelcu, Coman, Florin Tănase, Man, Moruțan, Daniel Benzar sunt "copiii" pe care Gigi îi vrea în echipă, pentru ca ei să devină mărfuri scumpe. Progresul acestor potențiali fotbaliști mari slăbește, deocamdată, forța echipei și capacitatea ei de a se impune constant într-un sezon întreg.

2

E capitolul care a rămas argumentul numărul 1 al FCSB. Becali a și anunțat că încă un an de acum înainte nu va mai fi nevoie să injecteze banii lui în club, deoarece societatea are de încasat sume mari de pe urma unor transferuri operate în trecut. Bugetul este, așadar, asigurat pentru tot sezonul, indiferent de randamentul sportiv. Steliștii au salariile cele mai mari din România și banii se plătesc fără să fie nevoie de litigii, de scandaluri.

3

Dică nu are experiența care să-l recomande ca pe un tehnician de clasă. Sezonul trecut a fost primul al lui în Liga 1 și a surprins extinderea contractului său, în condițiile în care ratase titlul. Fostul atacant are de jonglat și cu cererile patronului, care impune titulari, schimbări în pauzele jocurilor, tactici. Ar trebui să impună ideile proprii, să dobândească autoritate în vestiar și să respecte și ordinele din lojă. Și să mai și câștige meciurile!

4

O galerie s-a închegat după ce au migrat cei mai mulți ultrași tradiționali. Fanii vechi au părăsit tribunele ca urmare a redenumirii clubului în FCSB. Unii au adoptat-o pe CSA, din Liga a patra, alții doar s-au îndepărtat de echipa lui Becali, pe care nu știu dacă s-o mai privească drept continuatoarea formației de care se îndrăgostiseră.

Suporterii organizați acum în peluză nu au prestația "Armatei Ultra", sunt un fel de ultrași-juniori. FCSB continuă să atragă mai mulți spectatori neutri, oameni interesați să vadă echipa, atrași și de mediatizarea de care au parte roș-albaștrii, și de faptul că toate jocurile de acasă se dispută pe Arena Națională.

Echipa-tip: 

fcsb

4 rezultate identices-au înregistrat în întâlnirile dintre FCSB și CFR în sezonul trecut: 1-1 a fost de fiecare dată. Diferența în favoarea clujenilor s-a făcut în restul partidelor, în care ardelenii au fost mai constanți. Inclusiv Dinamo a contribuit la departajare, "câinii" au pierdut ambele meciuri cu Clujul și au încurcat-o pe FCSB, cu care au câștigat un punct

2.25
este cota la pariuri pentru ca FCSB să câștige un nou titlu după trei sezoane consecutive în care au încheiat pe locul doi

cfr

11

A plecat Boli, un fundaș central care jucase prea puțin, din cauza accidentărilor. Au apărut destule nume noi interesante: maghiarul Lang, croatul Males, italianul De Lucca. "Miezul" e alcătuit în continuare din superexperimentații Hoban, Culio și Deac, ei au purtat echipa și în campionatul trecut. Există multe soluții pe toate pozițiile. Drept dovadă, tineri foarte bine cotați cum sunt Alex Ioniță și Valentin Costache nu-și fac loc ca titulari din cauza concurenței. Pericolul e ca participarea în Europa să-i uzeze pe "bătrâni", incapabili să joace sâmbătă-miercuri-sâmbătă.

22

Patronul, indiferent care ar fi el, asigură în continuare un buget de titlu, al doilea din campionat, după cel al FCSB. Ardelenii nu plătesc sume de transfer la fel de mari precum cele pe care le achită steliștii, dar oferă salarii cu care-l concurează pe Becali. Teoretic, proprietarul clubului e Marian Băgăcean, în realitate conduce Nelu Varga, în spatele căruia s-ar afla, de asemenea, un personaj secret, un străin. Secretomania nu afectează echipa, câtă vreme fotbaliștii încasează salariile mari la timp.

33

Edward Iordănescu l-a înlocuit pe Dan Petrescu și în privința asta pare să mai fi slăbit CFR. Iordănescu junior are o imagine bună, cine a lucrat cu el îl descrie ca pe un tip inteligent, muncitor și foarte pasionat de meserie. Doar că nu se apropie de autoritatea pe care Petrescu și-o câștigase ca jucător și ca tehnician. Edi trebuie să convingă numele grele din echipă să-l urmeze, să le demonstreze că se pot câștiga trofee și cu el.

44

Ca și la FCSB, la Cluj există mai degrabă spectatori, nu ultrași. Dan Petrescu s-a și enervat în sezonul trecut, când galeria nu reacționa cum ar fi vrut el în momentele încinse din meciurile importante. Galeria tare din oraș e la divizionara secundă U, CFR are simpatizanți care se mulțumesc să urmărească partidele și să se bucure de trofee, nu constituie un motiv de presiune pentru vizitatori, nu e niciun motiv să se teamă cineva de atmosfera din Gruia.

ECHIPA-TIP: 

cfr

2.75
este cota la pariuri pentru ca ”feroviarii” să își apere titlul cucerit în vară și să câștige pentru prima dată în istorie două campionate consecutive

cfr

1craiova

Oltenii i-au exportat pe Gustavo și pe Băluță, doi dintre oamenii cei mai importanți din stagiunea precedentă. Jocul a rămas pe umerii micuțului Alex Mitriță, un atacant fantastic, tehnic și rapid, pe care nu-l înconjoară coechipieri de valoarea lui. Problema portarului s-a rezolvat cu italianul Pigliacelli, care a confirmat în Supercupa pierdută cu CFR, 0-1, că e un goalkeeper bun, deși e cam scund la 1,83. Achiziția principală, Cicâldău, îi dă bătăi de cap lui Mangia, întrucât mijlocașul de la Hagi nu prea are post în 3-4-3-ul italianului. Nu e nici închizător, nici extremă, nici vârf. Dar va trebui folosit, ca să se justifice investiția enormă, două milioane de euro.

2craiova

Clubul e stabil economic, n-a dat niciodată semne că suferă. A vândut fotbaliști pe milioane de euro în ultimii doi ani și încasările din transferuri permit desfășurarea activității fără emoții. Acționariatul nu vrea sau nu poate să facă un efort pentru progresul la nivelul următor, într-o bătălie de pe picior de egalitate cu FCSB și cu CFR. "Zgârcenia" nu-i lasă pe olteni să treacă drept favoriți la câștigarea campionatului.

3craiova

Devis Mangia a influențat echipa din primul lui sezon în România. Stilul ofensiv, curat al alb-albaștrilor e plăcut de urmărit și a produs primul trofeu al Craiovei după 25 de ani, Cupa României. Italianul e cu adevărat bun, și nu doar ca tactician. El a demonstrat că e capabil să țină în mână lotul chiar cu prețul sancționării unor nume importante. Și-a permis să-l scoată din lot pe Băluță, după ce căpitanul criticase deciziile tehnicianului. Alex a prezentat scuze în public și a fost reprimit în echipă.

4craiova

Lumea rămâne împărțită în Craiova, între echipa din prima ligă și formația lui Mititelu, promovată în "C". Ca la FCSB, mai sunt și oameni derutați, care nu concep să susțină un club fondat în 2013. Totuși, oltenii au fost atrași și de noul stadion și au venit în număr mare la majoritatea partidelor. Noua U a câștigat mulți simpatizanți față de cum se prezenta situația în urmă cu doi sau cu trei ani. Ca să-i păstreze, ar trebui să continue să joace frumos și să confirme impresia oamenilor că alb-albaștrii au reintrat în rândul forțelor campionatului.

ECHIPA-TIP: 

craiova1

8.00
este cota la pariuri pentru ca oltenii să câștige titlul, după ce în vară au reușit să își adjudece Cupa României

viitorul

1viitorul

A plecat și Cristi Ganea, din formula care a câștigat campionatul acum un an au mai rămas Țâru și Vână. Hagi a completat distribuția cu copii care pot juca entuziasmant la un moment dat, însă nu au constanța, ritmul pentru a domina întrecerea cap-coadă. Asta s-a văzut și în sezonul trecut, o trupă spectaculoasă, dar cu fluctuații mari de formă.

2viitorul

La Ovidiu nu se plătesc salarii pentru vedete. Hagi promovează tineri și completează echipa cu "experimentați" care merg în Dobrogea ca să-și relanseze carierele sau ca să petreacă acolo ultimii ani din carieră. Achim, aruncat de FCSB, e un astfel de exemplu, el tocmai a revenit în Constanța. Salariile mici nu permit un război real cu granzii campionatului

3viitorul

Viitorul mai are meciuri foarte slabe, mai pierde rău, dar Hagi nu se abate de la principiile pe care și-a construit tot clubul: jucătorii lui sunt învățați să paseze, să joace deschis și să-și asume riscurile indiferent de rezultat. Rețeta lui a permis câștigarea unui titlu, însă e uneori prea generoasă într-o competiție în care majoritatea caută să speculeze, să ciupească puncte și profită de naivitatea tinerilor și a stilului de la Ovidiu.

4viitorul

Lipsa unei tradiții a acestui club pe care l-a inventat Hagi pe un câmp din Dobrogea anulează ideea unei galerii cum există la Dinamo, spre exemplu. Pe stadion vin constănțeni interesați să vadă fotbal din prima ligă și, chiar dacă unii dintre ei sunt admiratori ai lui Hagi, asta nu-i face suporteri ai Viitorului.

ECHIPA-TIP: 

viitorul1

12.00
este cota la pariuri pentru ca Viitorul să pună mâna pe un nou titlu

"După mine, Dinamo poate fi surpriza acestui sezon. Am urmărit cum lucrează Florin Bratu și-mi place foarte mult, are un talent grozav de motivator!"
Mirel Rădoi, fost internațional

dinamo

1dinamo

Lotul care a ratat play-off-ul în sezonul trecut era mai bun decât acesta de acum! A dispărut Nemec, au plecat și Palici, Torje, Marici, Romera, Nica. Vedeta campaniei de achiziții e croatul Gomelt, care a stat 7 luni înainte să bifeze câteva meciuri la Lorca, în a treia ligă spaniolă. Au mai fost aduși și jucători din Liga a doua pentru completarea unei echipe pe care Bratu ar trebui să o facă mai bună decât e suma valorii fiecărui jucător din vestiar. Dinamo nu are fundași laterali îndeajuns de buni, nu are un vârf care să prezinte garanții. E de văzut și cum se va mai prezenta Penedo, un goalkeeper peste care a mai trecut un sezon. Panamezul e cel mai bătrân portar din campionat, 37 de ani în septembrie, așa că există riscul ca randamentul lui să înregistreze un regres față de cele două stagiuni pe care le-a bifat deja în România. Titularii sună decent, rezervele sunt de Divizia B. Va deveni om de bază Deian Sorescu, o extremă "pescuită" din Liga a doua, de la ASU Poli Timișoara. Sorescu are un singur avantaj: e jucător sub 21 de ani, deci el va acoperi regula FRF.

2dinamo

Cu un buget lunar de salarii de 90.000 de euro, Dinamo ar trebui să-și propună salvarea de la retrogradare fără emoții. FCSB consumă de cinci ori mai mulți bani! Negoiță nu "pompează" fonduri, a lăsat clubul să se descurce cu banii din drepturi TV, din vânzarea unor jucători și din sponsorizări. Bratu încă mai caută jucători cu care să completeze lotul, să acopere posturile deficitare. E obligat să se uite doar după fotbaliști liberi, care să nu coste nimic. Și care să nu aibă alte oferte, fiindcă roș-albii nu pot să concureze cu cluburile serioase în privința salariilor.

3dinamo

Florin Bratu a antrenat-o pe Dinamo în play-out, la experiența asta se reduce activitatea lui ca antrenor de seniori. Un tehnician în devenire, fără calificarea necesară la nivelul primei ligi, ar trebui să constituie factorul magic, care să transforme un lot mediocru într-unul de titlu sau măcar de play-off. Prestația cu Bratu pe bancă din stagiunea trecută a fost încurajatoare, doar că sezonul care va începe conține mize și presiune mult mai mari decât există într-un turneu pentru salvarea de la retrogradare în care Dinamo intrase oricum fără emoții.

4dinamo

Rivalii râd uneori de stadionul urât și gol din Ștefan cel Mare, arena veche pe care n-o mai suportă nici "câinii" cei mai înfocați. În meciurile importante însă, galeria din Peluza "Cătălin Hîldan" contează, face echipa să joace mai bine decât este ea capabilă într-un mediu normal. Grație atmosferei fantastice din Derby-uri, Dinamo a avut rezultate bune contra FCSB în ultimii ani, chiar dacă steliștii erau în permanență mai buni, mai scumpi, mai experimentați. Pericolul pentru echipă: suporterii s-au cam săturat și ei de mediocritate, "câinii" n-au mai câștigat un titlu de 11 ani și un debut slab de sezon i-ar îndepărta, i-ar face să nu-i mai intereseze soarta unei formații care s-a obișnuit să nu bifeze niciun rezultat important.

"Mie mi se pare că și locul 6 ar fi un obiectiv bun pentru Dinamo. Să prindă play-off-ul, asta contează! Bratu face foarte bine când spune că nu se gândește la titlu, e realist"
Ianis Zicu, fost atacant al lui Dinamo

ECHIPA-TIP: 

dinamo1

18.00este cota la pariuri pentru ca Dinamo să câștige titlul, ultimul fiind cucerit în 2007

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (39)
prazburg1948
prazburg1948  •  20 Iulie 2018, 19:48
Postat de zidane92 pe 20 Iulie 2018, 11:27

Ordinea favoritelor e 1 CFR 2 CFR 3 CFR 4 FCSB , CFR are toate argumentele să câștige cu 10 15p avans acest titlu - buget bun, lot omogen, primenit cu câteva achiziții de marca, lot dublat pe posturi, mix intre veterani ce țin vestiarul ca Deac, culio sau hoban ori Camora- care impun respect și dau atitudine ori viitoare staruri ca Mailat, păun, Costache ori Omrani, singur ul mod în care CFR ar putea pierde titlul asta e o implozie după titlu gen Urziceni, otelul sau astra dar cu oameni în management ca Mureșan sau Mara e foarte puțin probabil, cotele reale ar fi CFR 1.5 fcsb 7 Craiova 12 dinamo 12 , viitorul e din nou un șantier plin de copii, anul asta mai mult de o prezenta în play off nu au ce pretinde iar dinamo are lot subțire dar cel mai bun mijloc din liga 1 : agresivitatea și travaliul lui mahlangu, execuțiile și pasele lui nistor și tehnica și combativitatea lui hanca , iar Sorescu daca joaca doar că e u 21 știți fotbal vai mama voastră, Sorescu da minim 15 goluri în acest sezon, daca nu urmăriți fotbalul mic nu aveți de unde sti

Mda, se vede ca esti dinamovist, pai dai lui dinamo si craiova cota 12? Cum ai ajuns la concluzia asta? Voi iar o sa jucati in play-off prietene, iar noi o sa ne batem la titlu.

883135188391540
Popa Corneliu  •  20 Iulie 2018, 17:01
Postat de conasu_boeru pe 20 Iulie 2018, 11:39

Să faci plici că e așa ! Păi băi coțofană împăiată, există vreo echipă în Romania mai protejată de politic decât aia lângă care te guduri tu ! Cum s-a format, cum a existat, cine a fost lângă ea, cum a câștigat tilurile la rând în anii 90, cine a făcut manevre în 2003, cum a ajuns la Becali...și.... tu vorbesti de arbitraje ?! Stai jos că nu vezi pădurea de copaci !

Mai militiene, eu faceam referire la Noua Cooperativa a PSD+SRI Judetene! De favoritele sustinute de FRF, Liga si CCA la "comanda Politica" din bani publici cu ajutorul Primariilor! Capisci? Oierul este singur si ase luota cu sistemul si acolitii lor din mass-media! Iarasi, capisci?

10153159154114212
Marian Vilciu  •  20 Iulie 2018, 13:40

Buna gluma cu "granzii" ! Niste fasuri .... Se credeau granzi, Italia, Olanda, Spania si ...

Vezi toate comentariile (39)
Comentează