FOTBAL  »  Superliga  »  LUPTA PENTRU PLAY-OFF

ANALIZĂ GSP // Luptă în 4 pentru play-off! Avantaj pentru Botoșani + scenariul optimist pentru Dinamo » Toate calculele cu 3 etape rămase de jucat

Articol de , - Publicat miercuri, 05 februarie 2020 08:41

4 echipe se bat pe ultimele două locuri de play-off: programul cel mai bun îl are trupa antrenată de Marius Croitoru, însă la mâna lor stau doar Viitorul și Gaz Metan, în vreme ce Dinamo poate termina între primele 6 chiar și cu două victorii în ultimele 3 etape.

Lupta pentru accesul în play-off e parcă mai atractivă ca niciodată. În anii precedenți am avut o singură echipă, în afara primelor 6, care s-a bătut până la final, dar acum sunt două grupări sub linia virtuală, care încă speră și chiar au șanse importante. Marea perdantă a primei runde din 2020 e, de departe, Gaz Metan, care a pierdut în Bănie, în timp ce toate rivalele ei, Viitorul, Botoșani și Dinamo, s-au impus și rămân în joc.

Din perspectiva programului, formația care are cel mai accesibil traseu e FC Botoșani. Nu doar că e singura care nu va întâlni echipe clasate în zona de play-off, dar are două jocuri acasă împotriva unor echipe aflate în mare suferință: Hermannstadt și Poli Iași. La polul opus e Viitorul, pentru care urmează două etape incendiare, cu Craiova și în Gruia, împotriva campioanei.

Totuși, Viitorul joacă ultima etapă acasă, cu Clinceni, iar cu un succes în acel joc ar ajunge la 41 de puncte, nivel pe care e greu de crezut că îl vor putea atinge și Botoșani, și Gaz Metan, fiindcă Dinamo oricum nu mai are cum să acumuleze încă 10 puncte!

Cum se va face departajarea

În momentul de față, Botoșani și Gaz Metan sunt despărțite de golaveraj, iar medieșenii sunt pe locul 7, dar la finalul sezonului primul criteriu prin care două sau mai multe echipe vor fi departajate va fi cel al meciurilor directe. Tocmai de aceea, fiindcă la acest capitol Gaz stă mai bine, formația antrenată de Edward Iordănescu stă exclusiv la mâna ei: dacă va câștiga toate meciurile, va fi sigur în play-off. În aceeași situație e și Viitorul!

Cum e situația meciurilor directe

  • Viitorul stă mai bine față de Gaz Metan: 4-1 și 0-1
  • Viitorul stă mai bine față de Dinamo: 5-0 și 2-3
  • Gaz Metan stă mai bine decât Botoșani: 1-1 afară, 0-0 la Mediaș
  • Botoșani stă mai bine decât Dinamo: 2-2 și 1-0
  • Dinamo a bătut-o pe Gaz în tur, 2-0, returul se va juca în ultima etapă, a 26-a

PROGRAMUL CELOR 4 ÎN ULTIMELE 3 ETAPE

ViitorulBotoșaniGaz MetanDinamo
Craiova (a)Hermannstadt (a)CFR (a)Voluntari (d)
CFR (d)Sepsi (d)Clinceni (d)FCSB (a)
Clinceni (a)Poli Iași (a)Dinamo (a)Gaz Metan (d)

Cum se poate califica Dinamo în play-off

1. Cu punctaj maxim în ultimele 3 etape

  • ar ajunge la 40 de puncte
  • ar avea nevoie ca Gaz Metan să nu câștige ambele meciuri pe care le mai are de jucat, în afara disputei directe din ultima etapă, astfel că Mediaș ar termina cu cel mult 40 de puncte, dar la jocuri directe Dinamo ar avea dublă victorie
  • ar avea nevoie ca Botoșani să ia cel mult 3 puncte în ultimele 3 meciuri și ar ajunge cel mult la 39 de puncte
    SAU
  • Viitorul să nu facă mai mult de un punct până la final

2. Cu 7 puncte în ultimele 3 etape

  • ar ajunge la 38 de puncte
  • ar avea nevoie ca Gaz Metan să mai facă cel mult două puncte
  • și ar trebui ca Botoșani să mai ia un singur punct
  • pe Viitorul nu o bate depăși, fiindcă are deja 38 de puncte, și la meciuri directe, trupa lui Hagi stă mai bine, 5-0 și 2-3

3. Cu 6 puncte în ultimele 3 etape

  • ar ajunge la un total de 37 de puncte
  • obligatoriu ar trebui ca meciul pierdut să nu fie cu Gaz Metan Mediaș
  • Gaz ar trebui să mai ia cel mult un punct
  • Botoșani să piardă toate meciurile

7 punctea făcut Dinamo în ultimele 3 etape din tur: 2-1 cu Voluntari, 1-1 cu FCSB și 2-0 cu Gaz Metan

3dintre cele 4 echipe care se bat pe ultimele două locuri de play-off n-au fost anul trecut între primele 6, singura care a prins play-off-ul și în 2019 a fost Viitorul

2dintre cele 4 formații care se bat acum n-au participat niciodată în play-off, Gaz Metan și Botoșani, în vreme ce Viitorul a fost în toate precedentele 4 ediții

10înfrângeri are Dinamo, atâtea câte a avut în campionatul regulat în sezonul trecut Viitorul, echipă care a acces în play-off

Cum ar arăta clasamentul final dacă s-ar repeta rezultatele din ultimele 3 etape din tur

  • Dinamo ar mai face 7 puncte
  • Botoșani ar mai strânge 7 puncte
  • Viitorul ar mai adăuga 4 puncte
  • Gaz Metan ar mai face doar 3 puncte

Clasamentul ar fi:

5. Botoșani 43p
6. Viitorul 42
7. Gaz 39
8. Dinamo 38

Trei meciuri la aceeași oră?

LPF încă n-a anunțat programul ultimei etape din sezonul regulat. Șefii forului care organizează Liga 1 așteaptă să vadă câte echipe vor fi implicate în lupta pentru accesul în play-off, iar în funcție de numărul lor, vor stabili ca grupările respective să joace în aceeași zi și la aceeași oră. Teoretic e posibil să avem 3 confruntări care să se joace în același timp: Viitorul - Clinceni, Gaz Metan - Dinamo și Botoșani - Poli Iași.

CFR, imposibil de detronat până la play-off

În privința bătăliei pentru primul loc la finalul sezonului regulat și implicit al echipei care va beneficia de cel mai bun program în play-off, CFR mai are nevoie de 3 puncte, adică o victorie în ultimele 3 meciuri, pentru a fi sigură 100% de fotoliul de lider la startul părții a doua a campionatului. Singurul dezavantaj al clujenilor e faptul că au un program realmente de foc: la Mediaș, acasă cu Viitorul și în Bănie, cu Craiova. Pentru ca FCSB să poată termina pe locul 1, are nevoie să câștige restanța de mâine cu Voluntari, apoi să facă punctaj maxim în ultimele 3 etape, deci ar termina cu 41 de puncte. Ar avea nevoie să nu facă CFR mai mult de 3 puncte, fiindcă dacă s-ar ajunge la egalitate, Dan Petrescu și compania ar avea câștiga de cauză, datorită directelor: 0-0 pe Arena Națională, 1-0 duminică, în Gruia.

Botoșani, cea mai puțin valoroasă!

Din perspectiva cotelor pe care le au fotbaliștii din loturile celor 4 formații, Botoșani ar trebui să rămână pe dinafara primelor 6. Site-ul transfermarkt evaluează lotul lui Marius Croitoru la doar 8,7 milioane de euro, aproape la jumătate din valoarea celor de la Viitorul.

CLUBCOTA LOTULUI (mil. euro)
Viitorul16
Dinamo12,5
Gaz9,4
Botoșani8,7

Care ar fi cel mai bun "11" format din jucători de la cele 4 echipe: Piscitelli - Boboc, Puljic, Chindriș, De Nooijer - J. Rodriguez - M. Roman, Fabrinni, G. Iancu, Sorescu - Buș

Au pierdut o echipă de play-off

În această iarnă, de la cele 4 echipe au plecat jucători ce ar putea forma o echipă care măcar pe hârtie ar avea șanse mari să prindă un loc între primele 6. Cele mai numeroase pierderi le înregistrează Viitorul, cu Țâru, Houri, Eric și Steliano Filip în prim-plan.

Echipa plecaților: Cojocaru (Viitorul) - D. Ciobotariu (Dinamo), Klimavicius (Dinamo), Țâru (Viitorul), St. Filip (Viitorul) - Olaru (Mediaș), Nistor (Dinamo), Houri (Viitorul) - Eric (Viitorul), Ongenda (Botoșani) - Calcan (Viitorul)

Citește și: 

Mutu vede Dinamo peste CFR sau FCSB: „E altceva! Negoiță are anvergură, dar nu își dorește asta”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (11)
189254898748309
Claude SH  •  06 Februarie 2020, 12:04

Foarte greu pentru Dinamo sa ajungă în play-Off, ar trebui ca să ajungă sa aibe meci decisiv cu Gaz Metan, ca aceștia sa se încurce cu CFR, iar Iasul lui Rednic sa pună osul cu Botoșani. De asemenea ar trebui ca Viitorul sa nu obțina puncte cu Craiova și CFR. Au șanse, dar mici, nu țin de ei.

100002473541087
Danut Ognean  •  05 Februarie 2020, 11:17

dinamo va intra in playoff spre disperarea gigeilor

mariuss72
mariuss72  •  05 Februarie 2020, 11:06

Cred ca s-a chinuit toata redactia de spiristi ca sa faca analiza asta. Nu va mai chinuiti, baaa, mai bine mai bagati niste can-can si clickbait, noi stim ca Dinamo e deja in playout si merita sa fie acolo.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează