FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ

ANALIZĂ LIGA 1 » Exportăm cât Venezuela, importăm mai mult decât ungurii! 

Expați în Liga 1: argentinianul Culio (CFR) și francezul Begue (Astra)
Expați în Liga 1: argentinianul Culio (CFR) și francezul Begue (Astra)

Articol de - Publicat joi, 16 mai 2019 09:00

Liga 1 e pe 38-39 în lume la jucători formați la noi și plecați „afară” (98) și pe locul 17 într-o ierarhie a importatorilor de străini (194).

Tehnic, dar firav. Fizic și psihic. Cam acesta este, grosso modo, profilul jucătorului "made în România".

Este și motivul principal pentru care fotbaliștii noștri nu prea au căutare "la export", aspect evidențiat și de un studiu al elvețienilor de la CIES Football Observatory, care au alcătuit un clasament pe baza numărului de străini prezenți în 147 de ligi din 98 de federații naționale. Atenție, este vorba doar de acei jucători care activează în altă țară decât cea în care s-au format.

În ierarhia pe 2019 a exportatorilor suntem pe 38-39, egalii Venezuelei, națiune fără vreo prezență la Mondiale, cu 98 de expați. Dacă ne raportăm la campionatele comparabile cu al nostru, Liga 1 este sub Slovacia (176) și Bosnia (158), dar peste Polonia (93), Slovenia (88) sau Muntenegru (86), în condițiile în care vecinele Ungaria și Bulgaria n-au intrat în primele 50!

Într-o altă ierarhie, a campionatelor importatoare, suntem pe poziția a 17-a, cu 194 de jucători străini activi în Liga 1. Sub Polonia (232), Cipru (210) și Slovacia (200), însă deasupra Sloveniei (184), Ungariei (168) și a Bosniei (99).

De ce cumpărăm atât de mult de afară? Excepție Viitorul, unde Gică Hagi produce pe bandă rulantă, cluburile noastre n-au răbdare să-și promoveze propriile talente și se mulțumesc cu stranieri ieftini, majoritatea gratis și de-o calitate îndoielnică.

Exemplul Serbiei

Sârbii își respectă statutul de mari exportatori. Adevărată pepinieră pentru marile campionate ale Europei, prima lor ligă se situează pe poziția a 4-a în 2019, cu 458 de jucători activi în afara țării! După Brazilia (1.330), Franța (867) și Argentina (820). Deși vând pe bandă rulantă și câștigă bani frumoși, vecinii noștri nu se înghesuie să achiziționeze străini. În Jelen SuperLiga (16 echipe) evoluează doar 96 de expați!

13,3%e procentul cu care a scăzut numărul românilor activi "afară", comparativ cu anul trecut. Suntem pe 2 în clasamentul celor mai mari căderi, după Slovenia (19,3 la sută)

38de jucători formați în Franța evoluează în Liga 1. Pentru noi e cea mai importantă sursă de expați

 

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează