FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

ANALIZĂ Teixeira marchează istoria Stelei! Portughezul a spulberat un record greu de atins

Filipe Teixeira a devenit cel mai vârstnic marcator din istoria clubului
Filipe Teixeira a devenit cel mai vârstnic marcator din istoria clubului

Articol de , - Publicat joi, 14 februarie 2019 09:25

Filipe Teixeira a înscris golul al treilea din victoria cu Hermannstadt. La 38 de ani și 4 luni, el e cel mai vârstnic marcator din istoria clubului și pare greu de depășit în viitorul apropiat.

Un transfer dintre cele mai ciudate s-a dovedit unul inspirat, care influențează istoria clubului! FCSB l-a achiziționat pe Filipe Teixeira când portughezul avea deja 36 de ani și a surprins interesul pentru un fotbalist aflat mai aproape de retragere decât de vârsta optimă pentru sport profesionist. Doar că prestația lui Filipe sfidează prejudecata legată de vârstă, el a devenit cel mai bun dintre bătrânii care au evoluat de-a lungul timpului pentru roș-albaștri. 

Acum are 38 de ani și 4 luni și tocmai a marcat în campionat, a dat golul al treilea din victoria cu Hermannstadt, 3-0. Realizarea lusitanului n-a schimbat soarta meciului, pentru că jocul se apropia de final și echipa lui ar fi câștigat oricum punctele, însă îl plasează pe el pe primul loc în topul celor mai vârstnici marcatori din istoria clubului, la o distanță mare de al doilea clasat, Dorinel Munteanu. 

Internaționalul cu cele mai multe selecții de când există naționala

României a dat ultimul gol pentru Steaua la 36 de ani și 11 luni, deci era mai tânăr cu un an și cinci luni decât vârsta de acum a lui Teixeira. 
De forma lui Filipe s-a mirat și Mihai Stoica după etapa asta: „Jocul nostru a funcționat foarte bine câtă vreme Pintilii a avut energie. Când lui i-a trebuit un «charger», prestația echipei a mai scăzut”. Întrebat dacă și Teixeira, la peste 38 de ani, are nevoie de încărcător, MM a răspuns cu o glumă ca un compliment pentru portughezul născut la Paris: „Lui Filipe nu-i trebuie încărcător, că el s-a născut și a crescut în Franța, iar francezii stau bine cu bateriile”. Mijlocașul tocmai a prelungit contractul cu FCSB până la sfârșitul acestui an. La scadența acordului va avea 39 de ani! 

„Care e secretul? Muncă multă și atitudine de profesionist. Steaua trebuie să arate în fiecare meci că e cea mai bună, nu mai avem nicio scuză dacă ratăm titlul și anul ăsta. Ne batem cu CFR și cu Craiova”
Filipe Teixeira, mijlocaș FCSB

"E un fotbalist complet! E inteligent, îţi dă linişte în joc, ştie să facă diferenţa! Uitaţi-vă că peste tot pe unde a fost în România a dat randament foarte bun. La Steaua a fost mereu important și îmi pun baza în el"
Mihai Stoica

Cei mai bătrâni jucători care au marcat pentru FCSB

  • 2019: Teixeira - 38 ani și 4 luni
  • 2005: D. Munteanu - 36 ani și 11 luni
  • 2000: Belodedici - 36 ani și 5 luni
  • 2009: P. Marin - 36 ani și 1 lună
  • 1968: Constantin - 35 ani și 9 luni
  • 1998: I. Rotariu - 35 ani și 7 luni

Cei mai bătrâni jucători ai Stelei la ultimul meci în roş-albastru

  • 2005: D. Munteanu - 37 de ani fără două săptămâni
  • 2001: Belodedici - 36 de ani şi 10 luni
  • 2010: P. Marin - 36 de ani şi 8 luni
  • 1991: T. Stoica - 36 de ani şi 8 luni
  • 1969: G. Constantin - 36 de ani și 4 luni
  • 1986: A. Iordănescu - 36 de ani şi 3 zile

1.000.000 €a plătit PSG în 2002 pentru a-l cumpăra pe Teixeira, care avea 21 de ani şi jucase la Istres, în liga a doua franceză. Apoi, în 2007, West Brom l-a luat cu 900.000 de euro de la Coimbra

Achizițiile din ultimii 30 de ani de la FCSB

  • 2017: Teixeira - 36 de ani şi 8 luni (Astra)
  • 2004: D. Munteanu - 36 de ani şi 7 luni (Wolfsburg)
  • 1990: T. Stoica - 36 de ani şi 4 luni (Lens)
  • 1986: A. Iordănescu - 36 de ani (OFI Creta)
  • 1998: Belodedici - 34 de ani (Atlante)
  • 2014: L. Sânmărtean - 34 de ani (Vaslui(

Cei mai vârstnici jucători activi din Liga 1

  • Teixeira (FCSB) - 38 ani și 4 luni
  • Hadnagy (Sepsi) - 38 ani și 2 luni
  • Dâlbea (Hermannstadt) - 37 ani și 4 luni
  • C. Lazăr (FC Voluntari) - 37 ani și 4 luni
  • Baptista (CFR Cluj) - 37 ani și 1 lună

Cei mai vârstnici jucători activi din alte campionate

  • Franța: Hilton, fundaș Montpellier, 41 ani și 4 luni
  • Germania: Claudio Pizarro, atacant Werder Bremen, 40 ani și 4 luni
  • Italia: Stefano Sorrentino, portar Chievo Verona, 39 ani și 10 luni
  • Anglia: Julián Speroni, portar Crystal Palace, 39 ani și 8 luni
  • Spania: Juan Jose Camacho, mijlocaș Huesca, 38 ani și 4 luni

5este numărul echipelor pentru care Teixeira a jucat în România: FC Brașov, Rapid, Petrolul, Astra și FCSB

L-a pus pe MM în genunchi şi l-a demis pe Lăcă

Unul dintre actualii conducători ai FCSB-ului a avut un adevărat coşmar cu Teixeira. În martie 2011 s-a jucat FCSB - FC Braşov, în Ghencea. Scorul a fost unul şocant, 0-3! Teixeira a evoluat atunci la „stegari” şi a reuşit un gol fantastic, cel de 0-2. La final, suporterii roş-albaştrilor au fost liniştiţi de echipă abia după ce MM Stoica a avut ideea să se așeze în genunchi, alături de jucători, un gest prin care să-şi ceară scuze. Singurul care n-a dorit să se umilească a fost Marius Lăcătuş, antrenorul Stelei, însă el avea să plece din funcţie după acel joc şi să fie înlocuit cu Sorin Cârţu. 

A jucat 116 minute alături de Ronaldinho ;)

Filipe a jucat în două perioade diferite la un mare club european, PSG. Mai întâi în 2002-2003, apoi în 2004-2005. În primul sezon a fost coechipier cu Ronaldinho. Chiar dacă portughezul a evoluat puţin, tot a bifat 4 jocuri în care s-a aflat pe teren în acelaşi timp cu starul brazilian, dintre care o partidă a fost returul PSG - FC Naţional 1-0, din turul 2 al Cupei UEFA. În total, Teixeira a evoluat 116 minute alături de Ronaldinho în tricoul parizienilor. Ronaldinho nu e singurul nume mare de fost fotbalist alături de care Teixeira a evoluat în carieră. Tot din perioada PSG a mai bifat la acest CV inedit şi alţi foşti jucători importanţi: Mauricio Pochettino, fostul mare atacant portughez Pauleta, argentinienii Heinze şi Juan Pablo Sorin şi mijlocaşul lusitan Hugo Leal. 

Doarme de fiecare dată la prânz

Filipe este unul dintre jucătorii cu un program foarte bine pus la punct de la care nu se abate niciodată. Surse din cadrul echipei au dezvăluit lucruri inedite despre jucătorul portughez: „Este unul dintre cei mai conștincioși jucători pe care îi are Steaua în lot. Dacă nu doarme în fiecare zi la prânz, după masă, înnebunește! Face scandal, așa cum făcea și Sânmărtean dacă nu era lăsat să doarmă”. Teixeira e și propriul preparator fizic și nutriționist, el urmează în alimentație și în pregătire reguli proprii. Nu ajunge niciodată să aibă kilograme în plus, pentru că nu e tentat de mâncăruri grele, sunt și mese la care alege doar o salată. 

Singurul "supraviețuitor" de la Astra

Becali a cumpărat un lot de la Giurgiu după ce formația pe care o conducea Marius Șumudică devenise campioană: Alibec, Teixeira, Budescu, Boldrin, De Amorim. L-a luat apoi și pe Găman, care trecuse și prin Turcia, între Astra și FCSB. Teixeira a rezistat la Steaua, ceilalți au plecat. Doar Budescu a mai avut un randament bun, însă el a intrat în conflict cu conducerea tehnică și cu Gigi și din cauza asta a fost vândut la Al Shabab cu 2,5 milioane de euro. Becali a mai adus un jucător de la Giurgiu recent, pe Alexandru Stan, însă fostul căpitan al alb-negrilor nu izbutește nici el să se impună ca un fotbalist important în formula lui Teja. 

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (23)
1056403804392940
Felix-daniel Pinga  •  14 Februarie 2019, 22:36

Junior Morais?

mos_gerula
mos_gerula  •  14 Februarie 2019, 18:46

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mos_gerula
mos_gerula  •  14 Februarie 2019, 16:53
Postat de daniels7714 pe 14 Februarie 2019, 12:21

Marioneta Talpan , cel care s-a milogit pt un loc in La 3-a , cel care cerseab in birourile federatiei promovarea , contrar meritelor sportive ale CSA , a reusit performanta de a reclama pana si suporterii pt ca au folosit abuziv marca Steaua in revista pe care AS 47 o tipareste . Paranoic ...

Apropo de merite suportive, povestește-ne aventura fecesebeului cu TAS-ul. Știi tu, când clona din leordeni a încercat sa fure un titlu echipei care l-a câștigat pe MERIT, Viitorul.

Vezi toate comentariile (23)
Comentează