FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Secretul lui Andrei Vlad » Cum s-a transformat portarul lui FCSB din gafeur în salvator

Andrei Vlad a ajuns în acest sezon unul dintre cei mai buni jucători de la FCSB. Foto: Raed Krishan
Andrei Vlad a ajuns în acest sezon unul dintre cei mai buni jucători de la FCSB. Foto: Raed Krishan

Articol de , , - Publicat marti, 06 aprilie 2021 08:00 / Actualizat marti, 06 aprilie 2021 08:17

Andrei Vlad s-a transformat dintr-un gafeur care-și îngropa des echipa într-un superportar capabil să câștige puncte pentru FCSB datorită prestațiilor sale. Seceretele? Gigi Becali și psihologul.

Gigi Becali a continuat să-l titularizeze și după niște greșeli care au costat zeci de milioane de euro, jucătorul a căpătat încredere și datorită experienței, și grație ședințelor de mental coaching.

FCSB păstrează șanse mari să încheie sezonul regulat pe primul loc și e mai ales meritul lui Andrei Vlad pentru situația aceasta bună în care se găsește echipa lui Becali. Portarul a câștigat un punct din partida cu Craiova, disputată duminică seară.

Oltenii au avut ocazii câte nu au mai avut niciodată în vreun meci cu roș-albaștrii, dar prestația grozavă a lui Vlad a păstrat remiza albă.

Andrei a blocat câteva ocazii ale Universității în prima repriză, apoi a apărat și un penalty pe care l-a executat Cicâldău în partea a doua a jocului. El a fost omul meciului și a subliniat în felul acesta progresul remarcabil pe care l-a înregistrat într-un timp scurt.

FCSB a acceptat să piardă bani

„Fenomenul Vlad”: un goalkeeper fragil, autor al unor greșeli colosale, a devenit un portar-salvator. FCSB nu a mai câștigat de multă vreme un titlu de campion și nu a mai prins grupele cupelor europene, iar pentru randamentul dezamăgitor a fost vinovat și Andrei.

Erorile lui au irosit puncte, calificări și au șubrezit toată echipa, conștientă că nu se putea baza pe goalkeeperul tânăr și nesigur.

Cum s-a schimbat Vlad? Becali a continuat să-l titularizeze, în ciuda greșelilor care l-au costat multe milioane de euro. Doar gafa lui Andrei din returul cu Rapid Viena, în 2018, a costat 10 milioane de euro!

FCSB pierduse în Austria cu 1-3, apoi ajunsese să conducă pe Arena Națională cu 2-0, un scor cu care ar fi mers în grupele Europa League. Portarul a greșit decisiv, vienezii au înscris și s-au calificat ei în faza următoare din competiție. Gigi a ignorat gafele, a continuat să creadă că va ajunge să încaseze bani mulți în schimbul goalkeeperului tânăr: „MM mi-a zis că Vlad e Messi al portarilor!”.

Vlad a apelat la mental coaching

Conștient de erorile copilărești pe care le comitea, Andrei a început să lucreze și cu un mental coach, ca să facă să dispară momentele din meciuri în care nu mai era concentrat și rata intervențiile. Reflexe, agilitate, parade spectaculoase avea și înainte. De când a pornit activitatea cu psihologul a devenit constant. Nu-și mai îngroapă echipa, acum o salvează el de la înfrângeri.

A fost cel mai bun și în turneul Euro U21, în care România a părăsit grupa fără să fi fost învinsă. Vlad a apărat și la European un penalty, în jocul cu Germania. Securizase tot el un punct cu Olanda și trei puncte cu Ungaria, partide în care fusese, de asemenea, cel mai bun jucător al lui Mutu.

Pe Hanca l-a transformat în golgeter

Colaborarea cu un mental coach a devenit o modă printre jucătorii români. Sergiu Hanca a fost printre primii care au apelat la un astfel de specialist. El marcase doar două goluri în prima ligă și, din momentul în care a pornit ședințele cu psihologul, a înregistrat un progres fantastic, a înscris 10 goluri în sezonul 2016-2017, unul în care Dinamo a luptat pentru câștigarea campionatului. Hanca a explicat că ședințele urmăreau, în principiu, să-i sporească încrederea în sine. Pentru el a funcționat metoda și pare să funcționeze și pentru Vlad acum. Și Florinel Coman a lucrat cu un mental coach. Dennis Man a refuzat să participe la așa ceva.

În trecut îi credea diavoli

Becali s-a mai relaxat, și-a mai schimbat opinia despre psihologii implicați în fotbal. Cu mai mult de zece ani în urmă, roș-albaștrii au mai încercat să iasă dintr-o criză de rezultate cu ajutorul unui psiholog. În cantonamentul din Ghencea au venit doi psihologi, de fapt, și au încercat diferite exerciții cu grupul, pentru relaxare și pentru redobândirea încrederii. Becali a apărut într-o zi la stadion și a nimerit în sala în care jucătorii lucrau sub îndrumarea psihologilor. Gigi nu a suportat așa ceva, a luat aparatura pe care o foloseau specialiștii și a aruncat-o. "A început să țipe că e lucru diavolesc și că nu de psihologi avem noi nevoie", povestește unul dintre fotbaliștii din generația aceea. 

Silviu Bogdan despre cum l-a descoperit pe Andrei Vlad

Citește mai multe știri despre FCSB:

Perioadă de coșmar pentru Florinel Coman » L-ar fi sunat plângând pe Gigi Becali!

Gabi Balint, propunere-surpriză pentru FCSB: „Ăsta e stadionul pe care ar trebui să joace!”

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (6)
adook
adook  •  06 Aprilie 2021, 14:46

ziaristule vezi ca la euro a ratat neamtul 11m fiindca mingea a lovit bara.vlad nici macar n-a atins-o.

bogdan1
bogdan1  •  06 Aprilie 2021, 13:59
Postat de bogdan1 pe 06 Aprilie 2021, 13:58

Te referi la pungutele cu lichid galben de la Rapid? Eventual alea. Intr-un fel e normal, persoanele care nu au muncit in mod real in viata lor tind sa diminuee munca altora. Pune mana si munceste si apoi vei aprecia mai mult munca altora!

Diminueze*

bogdan1
bogdan1  •  06 Aprilie 2021, 13:58
Postat de sasesase pe 06 Aprilie 2021, 12:13

Secretul? Un altfel de pungut@

Te referi la pungutele cu lichid galben de la Rapid? Eventual alea. Intr-un fel e normal, persoanele care nu au muncit in mod real in viata lor tind sa diminuee munca altora. Pune mana si munceste si apoi vei aprecia mai mult munca altora!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează