FOTBAL  »  Superliga  »  ANTRENORI

N-ai diplomă, ești bun și mai bine plătit! Cum au ajuns antrenorii necalificați să fie mai atractivi decât cei cu licență

FC Argeș a mers foarte bine sub comanda lui Andrei Prepeliță
FC Argeș a mers foarte bine sub comanda lui Andrei Prepeliță

Articol de , , - Publicat vineri, 16 aprilie 2021 08:15 / Actualizat vineri, 16 aprilie 2021 08:27

Antrenorii sunt tot mai buni când nu au licențe. Rapid merge mai bine cu Mihai Iosif, un tehnician necalificat, FC Argeș îl plătește pe Andrei Prepeliță de trei ori mai mult decât câștigă „principalul” din acte, Mihai Ianovschi.

Școala de Antrenori din cadrul Federației eliberează diplome care nu folosesc la nimic. Aceasta este concluzia din practică. Cluburile angajează tehnicieni necalificați și ei au rezultate mai bune decât avuseseră „calificații”. Ca să trișeze, toată lumea are câte un om cu licența Pro în staff, o acoperire pentru persoanele care decid fără să fi absolvit cursurile.

Mihai Iosif, la poarta primei ligi cu Rapid

Rapid se afla într-un pericol real să rateze participarea în play-off. L-a demis pe „calificatul” Nicolae Grigore și l-a schimbat cu Mihai Iosif, un tip care nu are dreptul să fie nici măcar secund. Urmarea: cu Iosif pe bancă, giuleștenii au câștigat două meciuri la rând în sezonul regulat, au prins play-off și au învins în primele trei partide din turneul pentru promovare. 

Iosif, un fost fotbalist al vișiniilor a cărui carieră a fost submediocră, va continua la Rapid ca A1 dacă va reuși să conducă echipa în prima ligă. Daniel Niculae, noul președinte al giuleștenilor, crede că „Miți” e persoana potrivită, din moment ce rezultatele sunt așa cum speră lumea să fie.

El ar avea nevoie și în „A” de o acoperire, din moment ce nu e calificat nici măcar ca antrenor secund. Iosif nu este însă primul care câștigă meciuri fără să fi absolvit cursurile Școlii Federale de Antrenori. A devenit chiar o modă să nu ai licența și să câștigi meciuri!

Andrei Prepeliță, de trei ori peste „principal”

FC Argeș a început sezonul cu Ionuț Badea pe bancă, antrenorul care îi promovase pe piteșteni din liga a doua, apoi l-a schimbat cu Ionuț Moșteanu. A urmat la conducere Andrei Prepeliță și el a produs rezultatele cele mai bune, violeții au fost aproape de calificarea în play-off.

Prepeliță nu are nicio licență de antrenor, el s-a retras din cariera de jucător și a început imediat să conducă echipa. A avut la un moment dat o dispută cu „principalul” din acte, Mihai Ianovschi, se certaseră care dintre ei să apară la interviurile de după meciuri. Ianovschi e licențiat Pro, doar că ierarhia e stabilită clar: Mihai câștigă 2.000 de euro lunar, Andrei încasează 6.000 de euro. E convenabil să nu ai licența.

Cine nu are diploma câștigă

O treime din play-off-ul Ligii 1 e reprezentată de antrenori care nu au dreptul să fie „principali”. Marius Croitoru se află chiar la a doua calificare în play-off cu FC Botoșani. Ilie Poenaru a promovat din „B” în „A” cu Voluntari și cu Clinceni, a rămas în primul eșalon la capătul stagiunii trecute, în care echipa lui era nou-promovată, iar acum și-a condus formația printre primele șase. 

Croitoru încă nu a ajuns la nivelul la care să capete licența Pro. Poenaru a dat examen pentru ea și i l-au refuzat oficialii Școlii de Antrenori, i-au reproșat că pasa filtrantă nu era posibilă în zona în care credea Ilie. Clinceniul nu l-a demis din cauza aceasta și tot mai multe cluburi apelează la antrenori necalificați, în care au o încredere mai mare decât au în „Pro”.

În Italia nu a mers

Poli Iași a pornit sezonul cu Pancu pe bancă, nelicențiat, apoi l-a angajat pe Andrei Cristea, mutat de pe teren pe bancă, de asemenea necalificat pentru meseria de antrenor. Nici Laszlo Balint, de la UTA, nu are „PRO”, deși arădenii sunt printre surprizele campionatului. Astfel de surprize sunt posibile în România. În Italia, Juventus a forțat cu Andrea Pirlo ca antrenor în locul lui Sarri și torinezii tremură pentru un loc de Champions League, nu mai sunt siguri nici măcar de prezența printre primele patru din clasament. 

Pirlo condusese echipa a doua a clubului după retragerea din cariera de jucător. Nici el nu avea licența Pro, a obținut-o după ce a fost angajat ca „principal” pentru Ronaldo și pentru Dybala. În România, antrenorii calificați nu obțin rezultate mai bune, deci îi încurajează pe președinți să ignore diplomele și să angajeze tehnicieni necalificați.

VIDEO. Ionuț Negoiță, atac la adresa antrenorilor lui Dinamo: „Voiau să bage numai jucători de 30 de ani, răsuflați! Îi forțam să bage tineri”

Mai multe știri din Liga 1:

FCSB a mai pierdut un jucător înainte de play-off » Toni Petrea, îngrijorat: „Era programat să joace”

Dusan Uhrin Jr. a refuzat o ofertă din Liga 1 pentru a semna cu Dinamo: „Am revenit pentru suporteri, eram dator”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (23)
polistul68
polistul68  •  16 Aprilie 2021, 20:16
Postat de theopalas pe 16 Aprilie 2021, 12:48

Nu puteti compara sportul cu alte domenii. In alte domenii e clar ca nu poti angaja un om fara studii, dar in cazul de fata acesti oameni sunt veniti din sistem. Stiu cu ce se mananca fotbalul. Pentru ei diploma e o hartie in vant. Conteaza partea practica si viziunea antrenorului. Altii sunt buni la teorie, au diploma, dar practic sunt varza.

Sa fim fealisti..in Romania, acum, ca sa obtii o diploma iti trebuie ceva banuti atat...sunt atar de multe asa zise facultsti, care dau diplome pe bani, incat o licentq, nu mai valoreaza practic nimic...cred ca asa e si la fotbal...timp pierdut si bani dati, ca de invatat, nu te alegi cu prea multe...fiind un domeniu vocational, daca "simti" fenomenul, poti face treaba...dar asta trebuie sa o dovedesti pe.teren, nu cu diplome. Au fost atat de multi mari fotbalisti, care nu au confirmat ca antrenori..si nu poti sa spui ca nu stiai fotbal...Mourinho ni a jucat prea mult fotbal, si e bun...dsr la noi, ca la nimeni..te obliga sa faci cursuri, dar nu inveti nimic acoli..si atunci, pt ce ?

polistul68
polistul68  •  16 Aprilie 2021, 20:09

Daca ar unvata ceva acolo, da, as fi de acord cu licenta...dar cand vezi cine sunt profesorii, e clar ca nu au ce sa invete...de la cine ? Ce rezultate au avut marii profesori de acolo ?

764468963651742
Ilie Golombioschi  •  16 Aprilie 2021, 19:54

.... numai dupa absolvirea

Vezi toate comentariile (23)
Comentează