LIGA 1  ·  DECLARAȚII

Apel impresionant al „Regelui” Hagi: "De ce s-a facut Revoluția? Să fim mai săraci, să cerșim cu toții? Nu cred că de asta!"

Articol de — Vineri, 17 August 2018, 17:47

Într-o perioadă în care sportul românesc a ajuns la un nivel extrem de scăzut, iar performanțele sunt din ce în ce mai rare, Gică Hagi a făcut un apel emoționant către cei care conduc țara, dar și către societate.

Cel mai mare fotbalist român din toate timpurile este convins că investițiile în segmentele sociale, sport, cultură, educație și sănătate, dar și în infrastructură pot readuce România în elită. "Suntem buni, dar suntem departe de ce am fost, de anii ‘80 și ‘90. Foarte, foarte, foarte departe. Atunci s-a format acea generație care v-a făcut pe toți fericiți. Pentru că succesul aduce fericire. Și generația care a crescut în spatele nostru a fost la fel de talentată. Și acum există talent, dar susținerea sportului este la un nivel foarte jos. Dacă îl finanțezi cum trebuie, prin legi, prin proiecte, prin angrenarea multinaționalelor, culegi roadele. Să ajute sportul, cultura, educația, sănătatea, segmentele sociale care au rolul de a forma noua generație! Toate țările bogate, puternice au făcut asta. Eu, dacă aș fi președintele României, aș investi în aceste domenii. Plus infrastructură. După aceea, România o să fie înfloritoare și o să zâmbim cu toții. Din păcate, în acest moment, cu toții suntem triști. Pentru că tot ce este în România este negativ. Nu mai vezi nimic frumos! A, mai există o fată, o mare sportivă, Simona, care ne mai ține în elită și se duelează cu cei mari. Pe timpul meu, sportul românesc era în top în toate disciplinele", a explicat "Regele".

"De ce s-a făcut Revoluția?"

Felul în care România și sportul din țara noastră au decăzut în anii trecuți de la Revoluția din 1989 l-a determinat să pună pe tapet o întrebare dureroasă. "De ce s-a făcut Revoluția? Asta este întrebarea mea. Dacă suntem mai slabi, dacă nu mai câștigăm, dacă nu mai suntem puternici, de ce s-a făcut? Oare nu a fost dezbinare, oare nu ne-a separat? Eu și colegii am jucat pentru țara noastră, am fost puternici și respectați. Acum de ce nu se mai poate? Nu acesta trebuie să fie subiectul, decât să ne certăm toată ziua? Eu sunt mai mic, tu ești mai mare, eu am ochelari, tu nu ai, de ce ai cămașă albastră, asta auzim. Nu, ar trebui să mergem pe lucruri concrete. Să facem! Și suntem cu toții de vină. Iar cei mari, care ne conduc, trebuie să aibă grijă. Pentru ce au trecut aproape trei decenii? De ce a fost Revoluția? De ce s-a schimbat? Să fim mai săraci, să cerșim cu toții? Nu cred că de asta! Sunt vorbe mari, dar mândria și orgoliul meu nu pot să dispară niciodată. Sunt român! Am avut asta mereu în mine și m-am luptat ca României să-i fie bine, pe plan internațional, să le arăt că noi suntem mai buni decât ei.

România era în elită, acum nu mai este. Luați statistica și vedeți ce cotă are jucătorul român acum și ce cotă aveam noi! O să vedeți cât de departe am ajuns. Ne rugăm să ne ia jucătorii, înainte se băteau pe ei. România avea doi dintre cei patru jucători străini de la Barcelona. Dacă nu o să schimbăm lucrurile și sportul să fie o prioritate, vom ajunge și mai rău! Este nevoie de un proiect național, să revenim unde am fost. Cred în sportivii români, dar ne trebuie organizare și strategie. Dacă creezi o scenă frumoasă, competiții, sportivul se va forma, pentru că talentul există. Dacă vrem performanță! Dacă nu, o să plângem în continuare. Sau o să cerșim!", a avertizat Hagi.

"Lumea este tristă!"

Lipsa susținerii sportului se vede și în atitudinea autorităților în cei 10 ani scurși de la startul investițiilor în construirea Academiei de Fotbal care-i poartă numele. Niciun fel de sprijin, chiar dacă este cea mai mare infuzie de capital și cel mai important proiect în viață socială din această zonă.

"Dacă zic bine, începeți dezbatarea. Dacă nu, am mai făcut un monolog, mă duc acasă și rămân cu oful meu și cu părticica mea mică de la Ovidiu, din câmp. Unde nu am canalizare, unde aștept ca strada până la bază să aibă lumină. Încă stau și aștept. Am investit și plătesc impozite. Nu am lumină. Credeți că spectatorilor le este greu? Se ciocnesc unul de altul, nici nu mai știu pe unde merg, că noi jucăm seara. Și am făcut o investiție importantă. Dar Hagi nu-i așa important. Am venit unde m-am născut, am investit tot ce am avut, ce am învățat. Mă întreabă toți de afară de ce am investit aici. Pentru că aici m-am născut, într-un oraș frumos, la malul mării. De ce să nu investesc la mine în oraș? Eu îmi văd de drumul meu, fac ce pot. Așa mi-am dat seama că sunt mic, unul dintre toți ceilalți. Dar, toți ceilalți, care suntem mulți și ne gândim la sport, haideți să vedem ce trebuie să facem ca să schimbăm situația. Să facem performanță! Ca și acești copii să urce și ei pe scenă! Dacă dorim. Dacă nu, ne strângem iar în Piața Victoriei, ne luăm la bătaie și ne întrebăm oare de ce. Pentru că toată lumea este tristă", a explicat Hagi.

"Este un moment greu!"

În viziunea lui Hagi, singura soluție pentru a depăși acest moment greu pentru sportul românesc este unitate și un o strategie comună pentru performanță: "Tristețe mare, amărăciune mare, dezamăgire. Foarte grav este că în România a ajuns să se pronunțe cuvântul frustare. Este un momentul destul de greu. Eu mă feresc de acest cuvânt. Se folosește și la fotbal, în comentarii. Cum să le explic eu jucătorilor? Dacă ne-am născut să fim frustrați, mai are rost să trăim? Pentru mine nu există acest cuvânt. Când îl pronunți, ești terminat. Înseamnă că ai căzut și nu mai poți să te ridici. Pentru ce mai trăiești? Dacă vrem să revenim unde am fost, trebuie să fim uniți. Un concept, o idee, o strategie. Să devenim cei mai buni! Trebuie să facem ceva ca acești tineri să se simtă așa cum ne-am simțit noi, nu să le fie rușine! Eu sunt o părticică din această țară și am încercat, am investit în tineri! Vă las pe voi să spuneți dacă am reușit!".”Să fim lăsați în pace! Așa e la război!” Nu, nu e așa, domnule Streinu-Cercel

Libertatea

Comentarii (32)

Gyr Gyr  •  18 August 2018, 11:32

... PENTRU A VA PUTEA ***. "

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Bogdan Paunica  •  18 August 2018, 11:21

Frumos spus, si cat se poate de corect. Pacat insa ca la aproape 30 de ani de la modificarea sistemului constitutional, inca nu stim ca presedintele nu poate face nimic in acest sens, nefiind treaba lui

ray51  •  18 August 2018, 09:41

Pentru toti postacii de aici si din piata Victoriei: ce este rau sa vrei investitii in sport, cultura, educație, sănătate si infrastructura? Ce este rau sa doresti Romaniei un viitor? Asta exprima Hagi dragutilor, nu mai rastalmaciti bunele intentii.

Vezi toate comentariile (32)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
17:30 Emisiune TV

Fotbal Club

Digi 1
19:00 MotoGP Classics, Premieră

Marele Premiu al Africii de Sud

Digi 2
19:30 Emisiune TV

Digi Sport Special

Digi 1
21:00 Premieră

Inside Serie A

Digi 3
Program TV complet

Liga 1