FOTBAL  »  Superliga  »  CCA

Arbitri pacaliti!

Articol de GSP - Publicat vineri, 16 noiembrie 2007 00:00

Arbitrii au solicitat un barem net de 54 de milioane de lei, dar FRF le-a oferit doar 33 de milioane, suma din care tot ei platesc transportul, cazarea si masa. 54 de milioane de lei vechi plateste un club doar pentru "centralul" unui meci de Liga I. Banii insa ajung mai intii la FFR, dupa care sint trimisi in conturile arbitrilor. Tudor, Balaj si compania primesc insa doar 33 de milioane de lei, motivatia federatiei fiind ca restul reprezinta impozit.

Baremul e, de fapt, 500-600 de euro

Din aceasta suma, arbitrii isi suporta singuri transportul, cazarea si masa, desi la inceputul sezonului li se promisese ca doar baremul va fi de 54 de milioane. Astfel, in multe cazuri arbitrii ramin in mina cu numai aproximativ 500-600 de euro, cu doar 100-150 de euro peste ce incasau in sezonul trecut. Pe ce se duce restul de bani? Doua nopti de cazare, bilete de tren, avion sau bonuri de benzina, plus masa in cele doua-trei zile in orasul unde se joaca meciul, mai ales daca destinatia este la sute de kilometri fata de orasul de resedinta al respectivului arbitru.

"Am fost dusi de nas"
"Nu e deloc normal ce se intimpla. Se opreste mai intii impozit la suma totala, dupa care, din restul de 33 de milioane, platim noi tot. Ar fi fost normal fie sa ne dea, sa zicem, 800-1.000 de euro barem clar, in afara cheltuielilor suplimentare, fie sa achite FRF drumul, masa si cazarea. Asa, in cazul unor deplasari lungi, nu ne mai ramine mare lucru. Am ajuns sa ne rugam sa avem meciuri cit mai aproape de orasele in care locuim, ca sa ne ramina bani. In vara, toata lumea de la FRF la LPF s-a batut cu pumnul in piept ca, vezi Doamne!, citi bani au obtinut pentru noi. Am cam fost pacaliti", a dezvaluit unul dintre arbitrii din Liga I.

UEFA nu e FRF
Situatia de la FRF contrasteaza puternic cu ceea ce se intimpla la meciurile organizate de UEFA. Forul european plateste arbitrilor un barem fix de 1.500 de euro, la care se adauga 3 zile de diurna, in valoare de 600 de euro, plus 200 de euro pentru cheltuieli interne. Total: 2.300. Biletele de avion sint trimise prin posta de UEFA, iar cazarea o suporta federatiile tarilor in care se joaca meciurile pe baza banilor trimisi in cont de forul de la Nyon, astfel ca suma neta a arbitrilor nu depinde de distanta la care acestia arbitreaza.

Observatori gen "Hagi Tudose"
Regula cheltuielilor din baremul brut este aplicata si observatorilor de joc. 16.400.000 este suma pe care ei o primesc si care ramine cit mai mare dupa meciuri in functie de cheltuielile pe care le fac. De aceea s-au petrecut faze comice la multe meciuri in acest sezon, in care supervizorii au ajuns direct la stadion cu o ora-doua inainte de start, tocmai pentru a nu cheltui bani pe cazare si masa. "Multi isi aduc sandwisuri in geanta, iar la protocolul de dinainte de joc fac prapad", a spus ieri chiar unul dintre ei.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează