FOTBAL  »  Superliga  »  ARBITRAJ

Arbitrii fac jocurile pentru CFR: ADEVĂR sau MIT? GSP a apelat la statistică + ce spune Crăciunescu și o dezvăluire de ultimă oră a lui Porumboiu: „Becali mai ține minte?”

În ultimii ani, rivalitatea FCSB - CFR a fost tranșată de clujeni, însă în niciun sezon n-au lipsit acuzele reciproce
În ultimii ani, rivalitatea FCSB - CFR a fost tranșată de clujeni, însă în niciun sezon n-au lipsit acuzele reciproce

Articol de , - Publicat miercuri, 07 august 2019 09:00

Ultima etapă de Liga 1 redeschide una dintre cele mai mari controverse din ultimul deceniu în fotbalul românesc: are parte CFR de protecția arbitrilor sau e doar un clișeu, nesusținut de realitate, la care apelează rivalele clujenilor?

Este abia runda a 5-a, însă campionatul e aruncat în aer de declarațiile violente pe care Gigi Becali le-a avut, la adresa arbitrajului, după eșecul suferit de FCSB la Giurgiu, 1-2 cu Astra.

Kovacs era cel mai bun arbitru, dar am avut penalty-uri nedate. Înseamnă că trebuie să ia CFR campionatul. Vom juca în Europa și vom termina pe locul pe care îl vor ăștia de la federație. Dacă avem două penalty-uri și nu le primim, ce să facem? E determinant ce s-a întâmplat. Am primit un gol dintr-un fault în atac și am avut două penalty-uri nedate. Nu mă mai interesează nimic în rest. Două 11 metri clare, fault la gol, ca să înţeleagă toată ţara românească odată şi federaţia, şi Vassaras. Ca să audă lumea! Până când aşa? Nu le e ruşine aşa, un pic? Kovacs e o mizerie de om!”, a declarat Becali la TV DigiSport imediat după joc.

Poziția dură pe care Becali o are redeschide o discuție și o controversă care au mai existat în ultimii 10 ani: e CFR protejată de arbitri?

E clubul din Gruia unul care deține pârghii prin care poate influența arbitrajul românesc?

Gazeta a apelat și la statistică, dar și la doi dintre cei mai mari arbitri pe care i-a avut România în ultimii 25-30 de ani, Ion Crăciunescu și Adrian Porumboiu, pentru a aduce cât mai multe elemente care să acopere răspunsurile la cele două întrebări. 

Ion Crăciunescu: „Kovacs riscă să se decredibilizeze și să intre în grămada celor dubioși”

Cel care a arbitrat finala Champions League din 1995 îl avertizează pe „centralul” de la Astra - FCSB și pune un mare semn de întrebare: „E doar întâmplare că în aceeași etapă CFR e avantajată, iar FCSB și Viitorul, rivale la titlu, sunt clar dezavantajate?”

- Domnule Crăciunescu, cât timp ați fost președinte la CCA, Istvan Kovacs v-a ridicat vreun semn de întrebare din perspectiva integrității lui?
- El atunci era abia la început. Eu l-am dus la primul lui curs intensiv, ca și pe Hațegan, pe Colțescu. Până am plecat de acolo, în 2013, nu mi-a ridicat semne de întrebare.

- Și acum?
- El probabil că e înfluențat într-un anumit mod de trecătorii de la CCA. Păcat de el fiindcă are calități de mare arbitru.

- Păcat de ce?
- Fiindcă prin ceea ce a făcut luni seara, la Giurgiu, se decredibilizează. În viață i se poate întâmpla oricui să greșească grav, Kovacs a făcut-o acum vreo 5 ani, la ASA - Steaua. Am crezut că a învățat ceva. Dacă o mai faci și a doua oară, poate a treia oară, atunci intri în grămada celor dubioși. Și de acolo nu mai ieși niciodată!

- Credeți că CFR e o echipă protejată de arbitri?
- Eu vă spun doar atât, de fapt, pun o întrebare: e întâmplător că în această rundă, CFR e clar avantajată cu Chindia, iar două dintre principalele rivale la titlu, FCSB și Viitorul, au mult de suferit de pe urma erorilor de arbitraj? Vă spun ceva: lucrurile sunt scăpate complet de sub control, iar Deaconu de la CCA e doar un simplu executant.

„Dacă eram eu președinte la CCA și Kovacs avea prestația asta, îl suspendam câteva luni bune dacă era la prima abatere, dacă era la a doua, atunci ne-ar fi căutat puțin pe dinafara arbitrajului”
Ion Crăciunescu

ETAPĂ PRO-CFR

CHINDIA - CFR 1-4

  • la 1-1, Deac e iertat de eliminare după ce îl lovește cu cotul în figură pe Dumitrașcu; Deac avea să marcheze ulterior două goluri
  • la 2-1, CFR a marcat dintr-un ofsaid clar, nesemnalizat de asistent

SEPSI - VIITORUL 2-2

  • golul egalizator al lui Sepsi, marcat la ultima fază, a fost în urma unui fault în atac asupra lui Ghiță

ASTRA - FCSB 2-1

  • în prima repriză, FCSB trebuia să primească penalty pentru un henț al lui Dima
  • la scorul de 1-1, FCSB a avut penalty neacordat, la un fault suportat de Tănase

Adrian Porumboiu: „Gigi se plânge acum, dar în 2011 îmi dădea lecții de moralitate când gașca de arbitri supusă CFR-ului îmi fura titlurile”

Fostul arbitru susține că acum 8 ani, tot la un meci cu Astra, Kovacs a greșit grav împotriva Vasluiului, dar Becali i-a râs în nas: „Cu o atitudine academică mi-a spus să-mi fac echipă și să bat la 2-3 goluri diferență dacă arbitrul îmi ia 1-2 goluri”.

- Domnule Porumboiu, reapare discuția care a mai existat despre CFR, că ar fi protejata arbitrilor!
- Cine face această discuție și în ce context?

 - Gigi Becali a spus-o, după ce s-a simțit nedreptățit de arbitrajul lui Istvan Kovacs la Astra - FCSB 2-1.
- Gigi Becali se plânge de Kovacs? Știți ce îi răspund? Ce mi-a spus el mie, pe un ton așa, academic, în urmă cu vreo 8 ani. După un meci tot cu Astra și tot arbitrat de acest Istvan. Când cooperativa CFR - Oțelul a lucrat să pună piedică Vasluiului și când Kovacs a făcut în acel meci tot ce a putut pentru a nu lăsa Vasluiul să câștige.

„A existat o clică a arbitrilor care făcea jocurile CFR-ului lui Paszkany. Când am spus-o atunci, lumea a zis «Porumboiu e nebun». Acum văd că e nebun și Gigi Becali”

- Și ce v-a zis Becali?
- Că să nu mai fac atâta gălăgie și mai bine mi-aș face echipă adevărată, care să bată la 2-3 goluri dacă arbitrul îmi ia 1-2 goluri. Deci, Gigi, fă-ți echipă dacă vrei să iei titlul! Eu atunci aveam tot ce era mai bun în România, el acum chiar trebuie să-și facă echipă. Păi, una e ce tripletă aveam eu, Adailton, Wesley, Sânmărtean, și altceva e ce a avut Steaua luni seară, Moutinho, Gikiewicz, Panțâru. Te apucă râsul.

- Credeți că CFR mai are acum parte de protecția arbitrilor?
- În acest moment, CFR e, de departe, cea mai bună echipă din Liga 1 și are cel mai bun antrenor din Liga 1. De aici trebuie pornită discuția. Dar fiindcă în joc e Istvan Kovacs, atunci trebuie să spun ce a fost în trecut, atunci când o gașcă a arbitrilor de top a ajutat CFR-ul să ia toate acele titluri. Mergeți la Cluj și o să vedeți că în spatele vitrinei unde țin toate trofeele, se află pozele lui Balaj, Hațegan, Kovacs, Deaconu, Radu Petrescu, Augustus Constantin. Atâta doar că ei sunt cu fața la perete! În plus, după finala Cupei României Timișoara - CFR, dacă ați fi mers pe teren, în spatele pozei cu trofeul în brațe, pe care a făcut-o CFR-ul, se afla, pe undeva prin gazon, fotografia mototolită a lui Balaj.

„În spatele găștii de arbitri care făceau jocurile CFR-ului a stat Ionuț Lupescu”

- Faceți acuzații grave!
- Atenție la ce vă spun: dacă vreunul dintre cei pe care îi numesc se simte lezat de ce declar, să meargă să mă dea în judecată! Dar până atunci, luați statistica meciurilor CFR-ului conduse de trioul Balaj, Hațegan, Kovacs în acei 5 ani în care au luat 3 titluri și o să vedeți câte partide au fost pierdute de CFR! Ei dirijau tot, controlau tot, făceau toate jocurile. Evident că acei arbitri au rămas cumva înrădăcinați în ceea ce înseamnă apropierea de CFR. Și probabil că unii nu se pot schimba!

- N-au fost dovediți, cel puțin în instanță, că ar fi fost în slujba CFR-ului!
- Nimeni n-a controlat ce face CFR pentru că avea putere, avea influențe. L-au prins pe Penescu și au scos la vedere marele dosar cu FC Argeș, unde erau sume de 2.000 de euro, dar unde se învârteau zeci și sute de mii de euro nu s-a băgat nimeni.

- E vreo diferență între acel CFR și actualul CFR?
- Acela era CFR-ul lui Paszkany, acum nu știu dacă lucrurile stau la fel, nici nu știu cine e acest Varga, care e patron acolo. Atunci, Porumboiu a spus lucrurilor pe nume și lumea zicea că e nebun. Acum văd că a înnebunit și Gigi Becali. 

„Eu am anunțat deja că îl dau în judecată și sunt om de cuvânt. L-am somat să prezinte public dovezile acuzelor pe care mi le aduce. Nu a făcut-o, ne vedem la tribunal”
Cristi Balaj, fost arbitru FIFA 

CFR, cu cei 3 arbitri nominalizați de Porumboiu, între 2007 și 2012

Arbitru Meciuri Înfrângeri
Ovidiu Hațegan 17 2
Cristi Balaj 14 3
Istvan Kovacs 6 0
TOTAL 37 5

Hațegan, sinonim cu aproape toate titlurile CFR-ului

Anul 2008

  • ultima etapă: U Cluj - CFR 0-1
  • golul victoriei, care a însemnat și titlul, s-a marcat din 11 metri! Arbitru: Hațegan

Anul 2010

  • antepenultima etapă: U Craiova - CFR 2-3
  • golul victoriei, care a însemnat, practic, antamarea titlului, s-a marcat din penalty! Arbitru: Hațegan

Anul 2019

  • penultima etapă: CFR Cluj - U Craiova 1-0
  • meciul care a adus matematic titlul CFR-ului a fost decis de un gol înscris din penalty. Arbitru: Hațegan

Kovacs a petrecut în același club de noapte cu CFR

În toamna lui 2008, la foarte puțin timp după ce fusese debutat în Liga 1, Istvan Kovacs și-a atras pentru prima dată eticheta de arbitru de casă al CFR-ului.

A condus meciul CFR - Dinamo 1-0, dar a avut o prestație foarte slabă, notată la acea vreme cu 5 de Gazeta Sporturilor.

ProSport a dezvăluit atunci că imediat după meci, Kovacs a mers într-un club din Cluj, unde, la o altă masă, se aflau și cei din conducerea CFR-ului. Arbitrul ar fi petrecut inclusiv cu câteva sticle de șampanie.

„Da, am fost în club, împreună cu restul brigăzii, invitaţi de un prieten din Cluj. Probabil că au fost şi oficiali ai CFR-ului, pentru că sediul clubului lor se află în apropierea clubului, dar n-am stat la masă cu ei şi nici nu ne-am întreţinut. Pe unul dintre ei i-am văzut doar întâmplător, în timp ce mergeam la baie. Oricum, nu văd nimic anormal în a merge să mă distrez” a fost explicația lui Kovacs de la acea vreme. 

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (115)
1581870215401957
Andronic Popovici  •  08 August 2019, 08:54

despre chestiunea cu furatul ,cine zice ala e ,hotu striga hotii ,nimic nou sub soare

1_0_1_0
1_0_1_0  •  07 August 2019, 16:28
Postat de alenb pe 07 August 2019, 14:30

Udrea si craitoiu au lovit din nou :)). De obicei articolele cu CFR avantajata, FCSB cea mai furata erau pastrate pentru play off, probabil situatia e disperata. FCSB a ajuns sa cerseasca nu 2 ci cate 4 penaltyuri pe meci :)). Totusi ma intreb si eu, alti arbitrii decat vesnicele trompete steliste porumb si craciun nu gasiti? Astia-s tovarasi vechi cu jiji nu mi se par obiectivi.

Pentru play-off pregatesc baietii o conspiratie de zile mari... O sa ramanem cracanati si consternati. Abia astept sa vad ce le fata mintea. Cu siguranta au talent si sustinere. Sunt un fel de antena3 astia.

1_0_1_0
1_0_1_0  •  07 August 2019, 16:19

Băi nu ştiu ce se întâmplă dar simt aşa o greață.... ími vine să vomez.

Vezi toate comentariile (115)
Comentează