FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

Atenție, Dinamo, investitorii străini vin cu potopul! 4 dezastre în Liga 1: un patron ar fi vrut ca soțiile jucătorilor să se prostitueze, altul a sărit la gâtul lui Gică Hagi: "E ultimul om!"

Claudio Zambon
Claudio Zambon

Articol de - Publicat vineri, 28 decembrie 2018 17:20

Anul 2019 poate aduce o tranzacție colosală în Liga 1: Mircea Rednic intermediază o afacere în urma căreia controversații agenți de jucători macedoneanul Abdilgafar "Fali" Ramadani și israelianul Pini Zahavi ar urma să preia Dinamo de la Ionuț Negoiță.

Deși aducerea unor investitori străini e considerată de mulți fani sinonimă cu redresarea clubului, istoricul unor astfel de tranzacții în Liga 1 nu arată prea îmbucurător. 

Mai mulți oameni de afaceri din străinătate au eșuat lamentabil de-a lungul timpului atunci când au patronat echipe din Liga 1. Mai jos sunt 4 exemple:  

1. Controversatul Claudio Zambon: "Și-a pus jucătorii să-și scoată femeile la mezat"

Nu multă lume își mai amintește că italianul Claudio Zambon a fost omul de la care au plecat problemele indentitare ale Politehnicii Timișoara: acesta a înstrăinat după 2004 palmaresul, numele și culorile echipei, clubul de pe "Bega" ajungând ulterior să evolueze ani la rândul în galben-negru, până a fost recuperat de Marian Iancu. 

De-a lungul vremii, Zambon a fost implicat și într-un proces de delapidare pentru care a fost achitat în 2018, a lansat ipoteze incredibile: pe un meci Ceahlăul - Poli 2-1 din mai 2008 s-ar fi pariat "milioane de euro" și a pierdut un proces de 30.000 de lei cu Regia Autonomă de Transport Timișoara. 

În plus, personaj foarte controversat, Zambon a fost acuzat și de o declarație incredibilă. Atunci când jucătorii s-ar fi plâns de salarii, italianul ar fi răbufnit incredibil și le-ar fi spus să își trimită nevestele să se prostitueze. 

Mircea Sandu, fostul președinte al Federației și unul dintre oamenii de fotbal cu care a intrat în conflict, a confirmat într-o declarație pentru Fanatik, în 2008: "Dacă eram fotbalist, (Zambon) de mâna mea murea după ce și-a pus jucătorii să-și scoată femile la mezat".

2. "Groparul" Angelo Massone, scandal cu hagi: "e ultimul om" 

Condus ani de buni de Gheorghe Ștefan, Ceahlăul Piatra Neamț a fost preluat în 2015 de italianul Angelo Massone, un investitor care purtase tratative și pentru preluarea Rapidului.

Acesta a demarat procesul de intrare în insolvență a echipei, care la scurt timp a retrogradat și a dispărut complet din fotbalul românesc.

Italianul a avut și un scandal incredibil cu Gheorghe Hagi după un meci Ceahlăul - Viitorul 1-2 din aprilie 2015. Massone s-a îmbrâncit cu oficialii dobrogenilor, numindu-l ulterior pe Hagi "bun fotbalist, dar ultimul om!". Drept e că scandalul a fost pornit de "Rege", care i-a aruncat un "Bine ai venit în România!", după ce italianul, care stătea pe bancă, a fost trimis în tribune pentru proteste.


*FOTO: TV Digi Sport

3. Fathi Taher și sacii de bani aruncați aiurea

Multimilionarul iordanian a fost unul dintre primii afaceriști din străinătate care au investit în fotbalul românesc. Acesta a preluat în 2008 60% din acțiunile clubului Rapid, după îndelungi serii de tratative cu George Copos.

Aventura lui din "Giulești" a fost una de scurtă durată: a irosit sume importante de bani în transferuri care nu au confirmat, dar și într-un antrenor modest, Jose Peseiro. "Farmecul vieții" nu i-a priit iordanianului, care a plecat după doar câteva luni, la conducerea clubului revenind George Copos.

4. Valerii Moraru: a falimentat Rapidul!

Numele Rapidului se leagă de un alt personaj care a marcat istoria recentă a clubului. Venit în 2014 ca un mare salvator, moldoveanul Valerii Moraru e personajul care a falimentat definitiv clubul vișiniu, plecând după două sezoane și jumătate din Giulești. 

Afacerile acestuia s-au dovedit un adevărat fiasco pe toate planurile, acesta fiind considerat vinovat și pentru decăderea firmelor Perla Covasnei şi Azuga Waters.

  • CONTEXT: În ultima lună, în interiorul clubului Dinamo au loc discuții legate de o posibilă investiție străină. Cel care a declanșat aceste discuții este chiar noul antrenor, Mircea Rednic
  • “Rednic susține că are oameni dispuși să bage bani în Dinamo. Se laudă cu numele lui Pini Zahavi și Fali Ramadani (n.red. - doi agenți de jucători extrem de controversați). Problema este că impresarii au mai nou probleme cu justiția în Belgia, nu le arde lor de Dinamo”, a susținut o sursă apropiată clubului.
  • Israelianul Zahavi și macedoneanul Ramadani sunt impresarii care - în ciuda regulamentelor FIFA - au preluat în 2015 clubul belgian de primă ligă Mouscron, folosind firme paravan din Malta. De altfel, doi nepoți de-ai lui Zahavi au și fost numiți la un moment dat în Consiliul de Administrație al clubului. Sub patronatul celor doi, Mircea Rednic a fost numit antrenor la  Mouscron în decembrie 2016 și a rezistat până în februarie 2018.

CINE ESTE PINI ZAHAVI

În vârstă de 75 de ani, Pini Zahavi este primul “superagent” din istoria fotbalului mondial. Fost jurnalist sportiv în Israel, el s-a împrietenit cu legendele lui Liverpool, Kenny Dalglish și Graeme Souness, în perioada în care clubul englez domina Europa la începutul anilor 80. Zahavi îi primea pe cei doi în vacanțele de vară în Israel și trimitea săptămânal lăzi cu portocale proaspete în cantonamentul lui Liverpool de la Melwood.

Mai recent, Zahavi (foto) a realizat transferul lui Rio Ferdinand, apoi a intermediat preluarea clubului Chelsea de către Roman Abramovici, în 2003. În prezent, este impresarul lui Neymar, obținând cu comision de 12 milioane de euro din transferul jucătorului la PSG. Numele său este asociat cu multe afaceri dubioase, printre care transferul lui Cristi Manea de la Viitorul la Apollon Limassol, club pe care israelianul îl finanțează printr-o firmă din Caraibe. Prin intermediul agentului italian Pietro Chiodi, Zahavi are sub control toți jucătorii importanți de la Academia Hagi.

CINE ESTE ABDILGAFAR RAMADANI

Un macedonean de origine albaneză, Abdilgafar Ramadani a intrat în impresariat la finele anilor 90, după ce a deținut mai multe restaurante în Berlin. Localurile erau frecventate de toți oficialii și antrenorii importanți de la cluburile din oraș. A fost impresarul lui Laurențiu Reghecampf la începutul anilor 2000. Numele lui Fali Ramadani a fost asociat în două afaceri dubioase cu frații albanezi Osmani, considerați de serviciile secrete germane cei mai importanți capi ai lumii interlope din nordul Germaniei.În ultimii ani, Ramadani (foto, dreapta, alături de avocatul lui Zahavi) a devenit partenerul lui Zahavi.

 

Vezi și: EXCLUSIV Am aflat suma cerută de Negoiță ca să vândă Dinamo» Cât trebuie să plătească oamenii lui Rednic pentru a pune mâna pe club

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (23)
fairplayromania
fairplayromania  •  29 Decembrie 2018, 15:36

Ar fi genial ca Dinamo sa se intareasca. Cu Rednic impreuna am avea sanse sa mai avem si noi echipe in gruple uefa.

radu978
radu978  •  29 Decembrie 2018, 12:51

Dinule, daca Rednic a negat chiar la voi aici pe gsp ca e vorba de Ramadani si de Zahavi, tu de ce spui ca Dinamo ar urma sa fie preluata de astia doi? Nu ti-e, ma, rusine sa scrii mizerii?

102031457272119
Radu Fifea  •  29 Decembrie 2018, 10:02

N-ar fi rau un patron gen Zambon la fosta echipa a securitatii comuniste, mimamo. Succes!!! :)))

Vezi toate comentariile (23)
Comentează
Close