FOTBAL  »  Superliga  »  STUDIU

Avem 74% dintre fotbaliști neplătiți la timp. Gabon are 95%! Un jucător mărturisește: "În România, am fost la două cluburi într-un an, dar nu m-au plătit plătit 9 luni"

Ovidiu Herea (stânga, în
meciul cu Dinamo) s-a întors
în vară în Liga 1, după 3 ani în
Elveţia și Grecia. La Pandurii,
a descoperit un dezastru
Ovidiu Herea (stânga, în meciul cu Dinamo) s-a întors în vară în Liga 1, după 3 ani în Elveţia și Grecia. La Pandurii, a descoperit un dezastru

Articol de - Publicat miercuri, 30 noiembrie 2016 00:00

Noi suntem pe locul 8 în lume într-o ierarhie realizată după datoriile față de fotbaliști, între Turcia și Slovenia

"Realitatea industriei fotbalului e complet alta față de cea la care se gândesc fanii. Nu fiecare jucător are trei mașini în trei culori diferite". Olandezul Theo van Seggelen, secretarul general FIFPro, trage alarma dezvăluind pentru The Guardian rezultatele copleșitoare ale studiului realizat de asociația fotbaliștilor profesioniști.

Un raport prezentat ieri la Comisia Europeană, ce arată și partea dură a vieții din iarbă. Viața celor care nu-și primesc salariile luni la rând sau care sunt forțați să se antreneze singuri doar pentru a accepta diminuarea contractelor. Regula zilei și în România!

Italia, 45% au întârzieri

Dintre cei 13.876 de intervievați în 54 de țări din Europa, Africa și ambele Americi (fără Anglia, Germania și Spania), 41% au avut întârzieri salariale în ultimele două sezoane. Noi suntem pe locul 8 într-un top al campionatelor cu datorii, 74% dintre jucători nefiind plătiți la timp, încadrați de Turcia (75%) și Slovenia (69%).

În Gabon este cel mai rău (95%), dar nici în Italia nu e atât de bine: Serie A este prima ligă din Top 5 trecută în această ierarhie (poziția a 21-a, 45%). Franța e ultima, cu doar 4% întârzieri.

tabel

"Părinții mi-au plătit ghetele și mâncarea"

Raportul FIFpro prezintă și ce se întâmplă în România. "Am evoluat la două grupări într-un an, dar nu m-au plătit plătit 9 luni din 12", a povestit un jucător ce a dorit să-și păstreze anonimatul. "Primul club m-a anunțat că nu mai are fonduri. În ianuarie, am primit o ofertă de transfer. Șefii mi-au zis: «Poți să pleci dacă renunți la trei luni de salariu!». Am acceptat. Voiam să joc". El a completat: "Al doilea club a dat faliment după șase luni și nu am primit niciun ban. Părinții mei au plătit pentru ghete și mâncare"

După 3 luni, jucătorii pot rupe contractele. Nu o fac!

The Guardian susține că "legile FIFA permit grupărilor să achite restanțele în maximum 90 de zile. Apoi, fotbaliștii își pot rezilia unilateral contractele. Totuși, din cauza constrângerii ferestrelor de transfer, această regulă se aplică foarte rar". Și 1 din 10 jucători așteaptă mai mult de trei luni. În cazul Pandurii Târgu Jiu, s-a ajuns și la 9 luni!

"Excludeți echipele naționale din preliminarii!"

Ce propune Theo van Seggelen? Cluburile să nu mai aibă 90 de zile pentru plata salariilor întârziate, ci doar o lună! Iar țările în care jucătorii nu sunt plătiți să fie sancționate: "În primul rînd, federațiile să fie amendate, ca un avertisment. După, echipele naționale să fie excluse pur și simplu din campaniile de calificare. Trebuie să avem curajul să acționăm".

"Acest raport e o confirmare a ceea ce știam deja, dar în unele cazuri problemele sunt mult mai mari decât ne imaginam. Cluburilor ar trebui să le fie rușine"
Theo van Seggelen, secretar general FIFpro

9 luniîntârziere au unii fotbaliști de la Pandurii Tg. Jiu, clubul din Liga 1 cu cele mai mari datorii față de jucători în acest moment

1.500 $este salariul lunar mediu net al celor 13.876 de jucători care au participat la acest studiu FIFpro

29%dintre jucătorii aflați sub contract au fost forțați să semneze cu un alt club împotriva voinței lor

6%dintre cei aproape 14.000 de fotbaliști chestionați au fost excluși temporar din lot și obligați să se pregătească solitar fiindcă refuzau condițiile impuse de patroni

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
gicab
gicab  •  30 Noiembrie 2016, 18:04

Jucătorul asta ce vrea sa rămână anonim bine face... dacă își spunea numele se făcea de ras... cum naiba sa te duci la un club gen pandurii apoi sa ta văicărește ca nu ești plătit?... oricum asta după ce se va lasă de fotbal se va angaja tractorist ca sa supraviețuiască

ang3ldev1l
ang3ldev1l  •  30 Noiembrie 2016, 17:16

puteau sa lipseasca si elita Balcanilor, noi, turcii, grecii si cu sarbii, insa nu si Bulgaria, asta da surpriza

729746053841665
Alimert Ozdemir  •  30 Noiembrie 2016, 15:54

Mai este si foarte corect ce zice Van Seggelen

Vezi toate comentariile (6)
Comentează