FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO GSP

Azi, Dumitrache ar fi împlinit 74 de ani. Povestea uimitorului transfer al „Mopsului" de la Dinamo la Jiul

Florea Dumitrache (dreapta), în tricoul Jiului
Florea Dumitrache (dreapta), în tricoul Jiului

Articol de , - Publicat duminica, 22 mai 2022 09:45 / Actualizat duminica, 22 mai 2022 12:04

Florea Dumitrache a descoperit tainele fotbalului la Rapid, dar s-a consacrat la Dinamo. Puțini își mai amintesc, însă, că „Mopsul" și-a trecut în CV și cele două cluburi importante din județul Hunedoara, Jiul Petroșani și Corvinul.

Dacă transferul la Hunedoara a venit pe final de carieră, la insistențele lui Mircea Lucescu, plecarea din Ștefan cel Mare la Jiul, petrecută în vara lui 1976, a șocat lumea fotbalului autohton. Dumitrache avea la acel moment doar 28 de ani și, teoretic, măcar încă 4-5 sezoane pe care ar fi putut să le dispute la un nivel bun și foarte bun.

28 de ani de la moartea lui Ștefan Dobay » 10 detalii mai puțin cunoscute despre cel poreclit „Calul” + recordurile fantastice, unele încă neegalate
RETRO GSP
28 de ani de la moartea lui Ștefan Dobay » 10 detalii mai puțin cunoscute despre cel poreclit „Calul” + recordurile fantastice, unele încă neegalate

Cu toate acestea, s-a despărțit de Dinamo, care terminase pe 2 campionatul, și a acceptat propunerea „minerilor”, deși aceștia abia scăpaseră de matineu, strângând cu numai un punct mai mult decât retrogradata Olimpia Satu Mare. Ce l-a făcut pe „Corsarul roib” să dea Bucureștiul pe Petroșani? Toate detaliile acelei surprinzătoare tranzacții le cunoaște Gigi Mulțescu, nimeni altul decât căpitanul Jiului din acea perioadă.

Retro Florea Dumitrachea
Retro Florea Dumitrache
Retro Florea Dumitrache
Retro Florea Dumitrache
Retro Florea Dumitrache
+5 FOTO

Au transferat un vagonet de jucători

- Bună seara, domnule Mulțescu! Dacă aveți două minute, am vrea...
- M-ați deranjat pentru două minute?

- Așa vine vorba, nu știam ce introducere să facem.
- Bine... Hai, spuneți, despre ce vreți să vorbim?

- Despre aventura lui Florea Dumitrache la Jiul.
- Ooo, frățiorul meu! Dacă e vorba despre el, putem vorbi și două zile, nu numai două minute.

- Mai întâi, cum de a reușit o formație mediocră la acel moment să atragă un superstar precum Dumitrache?
- În vara lui 1976, supărată că Jiul abia a evitat retrogradarea, conducerea a declanșat o revoluție la nivelul lotului. Au fost îndepărtați mulți dintre veteranii care cuceriseră Cupa României în '74, iar în locul lor au fost aduși fotbaliști cu cotă excelentă, majoritatea de la Dinamo. În afară de "Mops", au mai venit Cavai, Coco Deleanu, Augustin, Bădin, Ciupitu, Bucurescu... Ne-am făcut trupă tare de tot!

- Tot pare greu de priceput cum de a renunțat Dumitrache la viața din Capitală pentru a merge în Vale... Aveți amănunte de la negocieri?
- Da. În calitate de căpitan, eram consultat în privința tuturor plecărilor și venirilor la echipă. Țin minte că m-a chemat directorul general de la Compania Huilei, care susținea financiar clubul, și m-a întrebat ce părere am despre Dumitrache. Ce fel de om este, dacă putem avea încredere în el și alte asemenea întrebări. Nu înțelegeam ce-l interesează pe șeful exploatărilor miniere caracterul "Mopsului". Nu-mi imaginam nicio secundă că Jiul ar putea spera să-l transfere.

Se certase cu oficialii lui Dinamo

- Și totuși...
- Și totuși, cum se spune acum, bomba a explodat: Florică a lăsat-o pe Dinamo și a semnat cu Jiul! Bine, șansa noastră a fost alta...

- Care?
- El se certase rău cu șefii lui Dinamo, care îi refuzaseră un transfer în străinătate.

- E vorba despre celebra ofertă de la Juventus?
- Nu, aia fusese cu niște ani mai devreme. Dacă nu mă înșel, niște spanioli l-ar fi vrut de data asta.

- Și?
- S-a ajuns la ruptură. Conducătorii Ministerului l-au și pedepsit, îl trecuseră în rezervă, iar "Mopsul" n-a mai vrut sub nicio formă să continue în "Groapă". Așa s-a ivit posibilitatea de a-l atrage la Petroșani.

- De ce nu a mers în altă parte? I s-au dat bani extraordinar de mulți? Vă întrebăm pentru că, recent, Nicolae Negrilă ne-a mărturisit că în doi ani la Jiul a câștigat cât în 15 la Craiova!
- Erau bani la Petroșani, nimic de zis, dar nu cred că ăsta a fost motivul principal. Să nu uităm că Florică începuse să aibă și altfel de probleme și i se cam dusese buhul.

- Vă referiți la faptul că bea peste măsură?
- Acum știți cum se zice, depinde care-i măsura! Serios vorbind, da, unii se fereau să-l transfere ca să nu le strice vestiarul.

- La Jiul l-a stricat?
- Dimpotrivă! A venit la noi atât de montat să demonstreze că nu e terminat, încât a devenit în scurt timp un model pentru toată lumea, în special pentru cei tineri.

Show cu UTA

- Să nu spuneți că în trei stagiuni la Petroșani a fost abstinent?
- Aaa, nu, însă credeți-mă că atitudinea lui a fost absolut incredibilă. Dacă nu greșesc, în primul sezon la Jiul, a dat 20 de goluri doar în campionat, a terminat pe doi în ierarhia golgheterilor. Iar multe dintre reușite au fost fantastice, păcat că nu există înregistrări video din acele vremuri!

- Vreo amintire specială cu Dumitrache la Jiul?
- Pe finalul primului an la noi, jucam acasă cu UTA. Arădenii încă aveau trupă bună, cu Domide, cu Brosovszky... După vreun sfert de oră, ne conduceau cu 2-0, lumea începuse să ne cam huiduie. La un moment dat, vine „Mopsul” la mine și-mi zice: „Gata joaca, începem să jucăm și noi!”. Și s-a pus pe treabă. Atât de bine, că nu s-a oprit până n-a întors scorul. El a dat patru goluri, iar noi ne-am impus cu 6-3!

- În tribune, probabil că huiduielile făcuseră loc uralelor.
- Da, delir absolut. Oamenii ne iubeau pe toți, însă pe Florică îl divinizau! Să vă mai dau un exemplu, ca să realizați proporțiile dragostei cu care ne înconjurau suporterii.

„Doar maimuțele mai au mobilitatea asta”

- Vă rugăm!
- După fiecare etapă, lunea de obicei, făceam recuperare. Și tot de obicei, încingeam câteva partide de tenis cu piciorul. Atât de mult voiau spectatorii să ne mai vadă la lucru, că și la aceste meciuri se adunau câteva sute să privească!

- Ce-l făcea pe Dumitrache atât de iubit de public?
- Avea niște execuții cu totul și cu totul ieșite din comun! Datorită unei mobilități pe care numai maimuțele cred că o au, îi ieșeau niște faze prin care te lăsa cu gura căscată. Îmi amintesc și acum un gol în poarta Craiovei, dintr-o „foarfecă" laterală de la distanță. Săracu' Silvică Lung, se uita și nu pricepea cum a reușit „Mopsul" să marcheze...

- Vreo aventură extrafotbalistică aveți cu Dumitrache la Petroșani?
- Sunt destule. Dacă vă referiți la ce cred eu, să știți că sunt și multe exagerări, multe legende. Cât a stat în Vale, „Mopsul” a fost productiv și pe teren, și în afara lui.

- La ce vă referiți?
- Păi, în primul rând, l-am convins să facă Institutul Minier, a ieșit subinginer parcă. O diplomă e bună oricând, mai ales că situația lui în cadrul Ministerului de Interne era neclară pe atunci. Apoi, tot acolo, la Petroșani, și-a găsit și marea dragoste, s-a însurat cu o fată din zonă. Deci transferul la Jiul i-a priit din toate punctele de vedere.

- Dar Jiului i-a priit transferurile spectaculoase din vara lui '76?
- Categoric! Am terminat pe 5 acel campionat, la egalitate de puncte cu ASA. Mureșenii au mers în Cupa UEFA grație golaverajului un pic mai bun decât al nostru. Noi ne-am dus în Cupa Balcanică, unde nu ne-am oprit decât în finală! Poate că am fi câștigat și ultimul act, dacă am fi avut parte de arbitraje corecte în "dubla" cu Rijeka.

„Nu pot uita cum a renunțat Dinamo la mine”

- De la locul 5 în Divizia A în '77 și finala Cupei Balcanice în '78 s-a ajuns ca în 1979 Jiul să ocupe din nou o poziție modestă, 14. Iar aventura lui Dumitrache la Petroșani s-a sfârșit. Ca și a dumneavoastră, de altfel.
- Așa este. „Mopsul” a cedat rugăminților lui Mircea Lucescu și s-a mutat la Hunedoara, care tocmai picase în „B”. A promovat imediat cu Corvinul, apoi a făcut câteva campionate bune și lângă furnale. Eu am făcut pasul cel mai important din carieră, m-am transferat la Dinamo. Acolo am luat multe trofee, am jucat și o semifinală de Cupa Campionilor...

- Era un Dinamo ceva mai bun decât actualul, nu?
- Nici nu-mi vine să mai vorbesc despre ce se întâmplă cu Dinamo, e ireal, ca un vis urât care nu se mai termină! Iar dacă mă gândesc cum s-au descotorosit de mine, după ce i-am salvat dintr-o altă situație ce părea fără ieșire, mi se face rău fizic.

- Aveți încă un gust amar pentru cum v-au îndepărtat?
- Inima mea va bate mereu pentru acest club. Totuși, e greu să uit ce mi-au făcut... În fine, asta e, m-am resemnat. Măcar să se salveze, fie și în ultimul ceas.

Când șefii m-au întrebat dacă sunt de acord să-l aducem pe «Mops» la Jiul, efectiv am crezut că sunt victima unei farse. Apoi le-am zis: «Nu mai pierdeți nicio secundă! De fapt, ați întârziat deja, trebuia transferat ieri»
Gheorghe Mulțescu

Dumitrache a fost și rămâne cel mai talentat fotbalist român pe care eu l-am văzut! Ce mobilitate, ce tehnică, uneori învingea și gravitația! A avut niște calități unice, excepționale
Gheorghe Mulțescu

Vă amintiți faza în care «Mopsul» se distrează cu fundașii Angliei la Mondialul din '70? Care fundași erau puțin campioni mondiali... Ăla e momentul care-l definește cel mai bine. A fost un artist înainte de toate
Gheorghe Mulțescu

Un singur adversar n-a putut răpune, pasiunea pentru băutură. Păcat, ar fi meritat o soartă mai bună. S-a prăpădit mult prea devreme. Poate că asta e soarta geniilor
Gheorghe Mulțescu

Eu am fost fratele cel mic al «Mopsului», am avut grijă de el în perioada Petroșani. Fratele cel mare a fost Dinu. Cornel a fost întotdeauna alături de Florică
Gheorghe Mulțescu

Top 10 marcatori all-time în Liga 1

1. Dudu Georgescu252
2. Ionel Dănciulescu214
3. Rodion Cămătaru 198
4. Marin Radu II 190
5-6. Florea Dumitrache170
Ion Oblemenco170
7. Mircea Sandu 167
8. Victor Pițurcă166
9. Mihai Adam160
10. Titus Ozon 157

CV Florea Dumitrache

# S-a născut pe 22 mai 1948, la București
# A făcut junioratul la Rapid (1961-1963), TUG București ('63-'64), Dinamo ('64-'65)
# Ca senior, a fost legitimat la: Dinamo (1966-1976), Jiul Petroșani ('76-'79), Corvinul Hunedoara ('79-'83), Minerul Știința Vulcan ('83-'84)
# A debutat în Divizia A pe 2 mai 1966, în partida Dinamo București - Dinamo Pitești 1-1
# A disputat ultimul meci în "A" pe 17 septembrie 1983, Corvinul - Jiul 0-2
# Meciuri / goluri în "A": 357 / 170
# Meciuri / goluri în Cupa României: 28 / 14
# Meciuri / goluri în cupele europene: 20 / 8
# Meciuri / goluri în naționala de seniori: 31 / 15
# A cucerit 3 titluri de campion ('71, '73, '75) și o Cupă a României ('68)
# În 1969 și în 1971, a devenit golgheterul primei divizii
# A disputat 3 partide la turneul final al CM 1970; a marcat două goluri, la 2-1 cu Cehoslovacia și la 2-3 cu Brazilia
# În 1968 și în 1969 a fost desemnat "Fotbalistul anului" în ancheta ziarului "Sportul"
# A decedat pe 26 aprilie 2007, la București

CITEȘTE ȘI ALTE EPISOADE RETRO GSP: 

RETRO GSP. Dinu aruncă în aer cea mai mare performanță europeană a lui Dinamo: „Problema cu Liverpool a fost că n-am mai putut să umblăm la arbitri! N-a mai fost loc pentru căței”

RETRO GSP. 31 de ani de când Dinamo a stopat uluitoarele recorduri ale Stelei

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
mihalachy
mihalachy  •  15 Ianuarie 2023, 11:28

bravos- l-am cunoscut la petrosani ca studenti nu ca fotbalisti, un minunat, cu modestie si bun simt, te saluta primul de la distanta, nu a cerut niciodata minic! pacat mare pacat, poate dinu si lucescu ar fi trebuit sa faca mult mai mult, poate si chirila! adio unui fotbalist adevarat!

vraca56
vraca56  •  24 Mai 2022, 08:25

mulțumesc domnule Murtescu. VEi ramine adevăratul "lord" al lui Dinamo. Un mare om de caracter un om care a făcut Dinamo sa strălucească nu o data. Apoi faptul ca ne vorbește de cel prea devreme trecut în neființă la modul care o face tot respectul. Au fost , s-au dus. Azi alte prototipuri umane sunt în voga unde doar banul vorbește. Cel Putin sa joace dar nici asta nu o fac. Este umilitor sa vezi banii cistigati în fotbalul de azi de multi care nu nicio educație doar faptul ca au niște abilități. viața din păcate merge spre neprevăzut spre dezastre unde caracterul nu mai contează ci doar banul , arogante, tupeu, serviilims, cameleonism, minciuna și parvenitism ce au fost ridicate la rang de virtute. Sa ne trăiești domnule Murtescu și plecăciune pentru tot ce ai fost... Dumnezeu cu tine!!!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează