FOTBAL  »  Superliga  »  BARAJ RAPID - CONCORDIA

Barajul Rapid-Chiajna, apărut de nicăieri » Culisele deciziei surprinzătoare a FRF

Ioniţă II (dreapta) se va bate cu fundaşii Concordiei pentru a evita matineul +2   FOTO
Ioniţă II (dreapta) se va bate cu fundaşii Concordiei pentru a evita matineul

Articol de - Publicat duminica, 07 iulie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 07 iulie 2013 00:02

7 din cei 8 membri ai CEx au decis ca giuleştenii şi ilfovenii să se întîlnească într-un singur meci, sîmbătă, 13 iulie, de la 21:00, pe teren neutru: "Hotărîre echilibrată, 50% respectăm criteriul sportiv, 50% pe cel al licenţierii", a punctat capul FRF, Mircea Sandu.

Ultimul loc vacant al sezonului 2013-'14 din Liga 1 va fi decis într-un mod inedit: meci între o echipă retrogradată pe criteriul licenţierii, Rapid, şi una căzută pe plan sportiv, Concordia Chiajna!

Deşi s-a vehiculat fie salvarea Rapidului, fie un baraj Concordia - Iaşi, primele echipe retrogradate care îndeplineau condiţia licenţierii, votul CEx a hotărît astfel: cele două să joace sîmbătă, 13 iulie, de la ora 21:00. Cel mai probabil la Ploieşti, pe stadionul Petrolului, cu variante de rezervă arenele Stelei şi a lui Dinamo!

7 pro, unul contra
Decizia s-a luat ieri, în jurul orelor prînzului, după fix trei ore de dezbatere. Propunerea i-a aparţinut preşedintelui AFAN, Dumitru Costin: 7 din cei 8 votanţi au susţinut ideea, acelaşi număr care a fost de acord şi ca viitorul sezon să aibă 18 echipe.

Deşi majoritatea membrilor susţineau ideea unui campionat cu doar 16 formaţii, varianta a picat vineri seară, cînd TAS a comunicat că U Cluj, a 17-a grupare, va participa în ediţia de campionat care începe peste nici două săptămîni.

"Nu urmează în totalitate regulamentul"
Hotărîrea a fost aşteptată cu nerăbdare de către Ion Taban, preşedintele Consiliului de Administraţie al Rapidului, prezent la Casa Fotbalului. "Disputarea acestui baraj arată cel puţin 50 la sută că n-am primit licenţa dintr-o mare eroare! Totuşi, respectăm cele decise şi regretăm că nu am mers la TAS" au fost primele sale cuvinte.

Iar veştile au fost confirmate de Mircea Sandu, care a şi comentat opţiunea CEx: "E o hotărîre echilibrată. A împărţit cele două părţi, cea sportivă şi licenţierea. Am amestecat criteriile şi ca să dăm posibilitatea părţii sportive să decidă cine va rămîne în Liga I".

Totuşi, "Naşu'" a recunoscut că alegerea "nu e în totalitate regulamentară", fiind inspirată din campionatele străine, unde "locurile vacante se completează!".

"Decizie comică"
Cele două grupări n-au primit vestea cu entuziasm. "Decizia este comică, nici n-am început bine pregătirea! Puteau să anunţe asta acum 3 săptămîni!", a tunat Daniel Pancu. Rapid s-a reunit abia luni, 1 iulie, iar ieri, la ora şedinţei CEx, juca un meci cu Avicola Tărtăşeşti (11-1)!

De partea cealaltă, primarul comunei Chiajna, Mircea Minea, a propus o altă variantă: "Rapid are de disputat nişte etape fără spectatori. Vreau ca meciul să se joace la Bucureşti, dar fără fani, ne-ar ajuta foarte mult. Oricum, va fi un joc echilibrat!".

"Încă dorim fuzionarea!"
Există şi o mică şansă ca barajul să nu se dispute! Mircea Minea, primarul comunei Chiajna şi preşedinte de onoare al Concordiei, a înaintat din nou varianta fuzionării, vehiculată şi în trecut. "Aştept ca oficialii de la Rapid să ne sune, încă am dori să fuzionăm. Dacă nu se poate, atunci vom juca barajul!", a comentat edilul la televiziunea sport.ro.

"Decizia de a juca barajul o respectăm. Rapidiştii s-au conformat totdeauna hotărîrilor forurilor fotbalistice. Nu intenţionăm să atacăm decizia la TAS" (George Copos, patron Rapid)

"E o decizie foarte bună, dar bine că n-am propus-o eu! Dacă făceam aşa ceva, ajungeam la DNA. Copos rămîne la Rapid, nu mai vinde!" (Dumitru Dragomir, preşedinte LPF)

"Ar trebui reanalizat acest manual de licenţiere, pentru că se bate cap în cap cu legea. Dosarul Rapidului e mult mai stufos, sînt mai multe probleme, nu-i corect să spunem că eram în aceeaşi situaţie" (Ioan Mărginean, preşedinte U Cluj)

"Barajul va fi pe viaţă şi pe moarte. 34 de etape am îndeplinit acest criteriu faţă de adversara de la baraj, normal că există un regret" (Ion Taban, preşedinte CA Rapid)

"Avem probleme de lot, dar mi se pare o decizie corectă, echilibrată. Nu schimbă cu nimic rezultatul acestui joc. Avem un proiect pe termen lung" (Ionuţ Chirilă, antrenor Concordia)

Cititorii gsp.ro, reacţii amestecate:

"Aşteptăm barajul. Comedia continuă!" (dreamer123)

"Poate iau şi cei de la UEFA ideea şi primesc Malaga în cupele europene dacă joacă un baraj cu una dintre echipele ce pierd în primul tur preliminar" (marioa)

"În sfîrşit o decizie bună... Rapid în Liga 1!" (gametable08)

Cum ar putea arăta cele două formaţii*
RAPID: Drăghia - I. Voicu, Abrudan, Mardare, N. Vasile - E. Dică, Păun - Al. Coman, Al. Ioniţă II, M. Martin - Ciolacu
CONCORDIA: Cobrea - Savin, Leca, Bambara, Bucurică - Silviu Pană, M. Neagu - Serediuc, Ispir, Zuluf - Mitea
* Dacă vor evolua doar cu fotbaliştii din actualul lot

INBOX
- TAS a anunţat şi pe site-ul oficial că Universitatea Cluj va participa în viitoarea ediţie a primei ligi. Motivarea deciziei va fi publicată în zilele următoare
- MIRCEA SANDU a lăsat de înţeles că el a fost singurul care a votat împotriva sistemului cu 18 echipe, evitînd un răspuns direct. "Mi-am exprimat votul. Nu fac decît să accept decizia CEx. E suficient"

Oficialii lui CSMS Iaşi au luat foc după aflarea veştilor de la Casa Fotbalului: "Mergem la TAS!"

Florin Prunea, preşedintele grupării moldovene, consideră hotărîrea "o încălcare a statutelor FRF": clubul său ar fi dorit disputarea unui baraj Concordia - CSMS.

Jocul de departajare dintre Chiajna şi Iaşi era una dintre cele două variante vehiculate pentru ocuparea locului vacant, alături de salvarea Rapidului. După anunţarea decizia CEx, Florin Prunea, preşedintele CSMS, a reacţionat acid.

"Sînt foarte surprins că membrii Comitetului au încălcat statutele şi regulamentele. Nu mă aşteptam", a spus oficialul pentru DigiSport. Şi-a completat declaraţia la sport.ro: "Lucrurile nu vor rămîne aşa, ne vom adresa TAS!".

"Scoatem o echipă în plin campionat!"
"Naşu'" n-a părut afectat de o eventuală contestaţie făcută de ieşeni. "N-au ce să ne facă, poate doar în plan sportiv. Bineînţeles, dacă TAS ia o hotărîre defavorabilă nouă, vom face modificările necesare. Chiar şi scoaterea în plin campionat a celei de-a 18 echipe şi introducerea alteia, dacă asta e decizia", a comentat Sandu.

"Dacă aş fi în locul celor de la Chiajna, nu m-aş prezenta la meciul de baraj. Acum s-a văzut ce înseamnă Poli Timişoara şi alte echipe care au fost retrogradate din cauza licenţei" (Florin Prunea, preşedinte CSMS Iaşi)

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (80)
cristi1979an
cristi1979an  •  09 August 2013, 18:59

nu e corect ce vor sa faca sa includa rapidul care nu a luat licenta si pe iasi care a retrogradat sportiv mai vrea si mititelu sa intre cu echipa lui poate o sa vrea si marian iancu sa intre si el cu echipa lui care joaca prin liga 4 asa o sa ajungem la 20 de echipe ca sa nu plateasca federatia daune materiale mai bine ar demisiona sandu si dragomir ca daca astia mai stau la federatie o sa fim exclusi din europa cu regulamentele si legile lor facute pentru anumite echipe (ex. rapid ) pentru care sa zbatut dragomir sa o bage in liga inapoi cu barajul acela unde sa mai vazut sa joace baraj locul 8 cu locul 15 nu mai stii ce regulamente si statute are federatia

ovi81ugw
ovi81ugw  •  07 Iulie 2013, 15:41

uefa a decis ,dupa modelul romanesc, malaga joaca baraj cu sevilla pentru europa league... locul 6 in spania ,malaga, nu a luat licenta pt uefa....urmatoarea clasata,betis,merge pt ca locul 7 din spania e in el, urmatoarea clasata ,rayo vallecano, nu are licenta pt uefa, locul 9 e sevilla care are licenta....:))))))))).....deci ,malaga are dreptul sportiv, sevilla are licenta...asa ca la sfatul frf care pierde pe banda rulanta la tas,..se va juca baraj maine la ora 21 ,la budapesta ,fara spectatori si fara arbitrii....castigatoarea va juca cu rayo la bucuresti avandu-l la centru pe Duru

viorelmorari
viorelmorari  •  07 Iulie 2013, 14:27

Cateva intrebari, care probabil vor ramane fara raspuns, se impun: 1.Cine plateste cu functia, eroarea facuta cu U Cluj, dupa dreptatea care si-au gasit-o la Tass? 2. Cum poate un club retrogradat in urma rezultatelor din teren, in speta CSMS Iasi sa 'tune" si sa 'fulgere", ca sunt dezavantajati in urma hotararilor luate? 3. De ce baraj,ales in mod aleator, fara nicio logica, intre o echipa care in mod normal trebuia sa ramana in Liga I,respectiv Rapid si o echipa care a retrogradat in urma rezultatelor? 4. Cine suporta cheltuielile facute de U CLUJ cu contestatia adresata Tass-ului? 5. Pe ce criterii de valoare s-a ales Chiajna si nu Iasul? As ta ca sa continuam parodia!

Vezi toate comentariile (80)
Comentează