FOTBAL  »  Superliga  »  DEZVĂLUIRI

EXCLUSIV Blat al Stelei cu Lăcătuș, Pițurcă și Dan Petrescu pe teren: „N-au vrut să piardă, dar ne-au ajutat să nu retrogradăm!”

Articol de , - Publicat marti, 18 aprilie 2023 16:22 / Actualizat marti, 18 aprilie 2023 18:09

Ioan Mandoca (58 de ani), fost mijlocaș al Brașovului cu peste 200 de meciuri și 30 de goluri în Liga 1, a dezvăluit în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor, trei meciuri aranjate în care a jucat: cu Timișoara, Steaua și Petrolul

Neluțu Mandoca așa cum se prezintă și cum este cunoscut de toată lumea a jucat la FCM Brașov începând cu sezonul 1981-1982. 

A debutat într-o victorie cu FC Olt, 3-0, pe 02 iunie 1982, iar primele goluri le-a dat târziu, abia când echipa ajunsese în „B”. Fără să mai aibă legături cu fotbalul local, Mandoca dezvăluie că în cariera sa cu peste 200 de partide a făcut și blaturi.

FCM Brașov - Poli Timișoara 2-2

Primul meci blat în care a jucat a fost pe 31 mai 1986 în etapa 31, în FCM Brașov - Poli Timișoara 2-2.

M-am dat la o parte la ordin. Cu Timișoara la 2-2 a venit ordinul de la Partid. A venit Mitică Dragomir și ne-a spus: «Bă, a venit Partidul! La Timișoara e primul secretar, trebuie să facem egal». În minutul 12 sau 17 era 2-0 pentru noi, dăduse Kramer. La pauză au ieșit Nelu Nagy și Șulea și-au rămas fraierii ca să facem 2-2. A dat Rotariu două goluri și după meciul ăla l-a luat la Steaua.

- Ioan Mandoca, fost mijlocaș

Să vedem ce scria presa vremii. „Echipa brașoveană a arătat în prima repriză ceea ce poate, într-adevăr, acum, când eforturile tânărului său antrenor, Costică Ștefănescu, au început să prindă contur, printr-un joc aerisit, cu vivace ieșiri din apărare, continuate cu abile țesături de pase și spectaculoase acțiuni individuale”.

Blat al Stelei cu Lăcătuș, Pițurcă și Dan Petrescu pe teren: „N-au vrut să piardă, dar ne-au ajutat să nu retrogradăm!”

Şerbănică (23) și Kramer (58) au marcat pentru gazde, ca mai apoi Rotariu (63, 65) să aducă egalarea. Despre golul de 2-2, Paul Slăvescu, scris în cronica meciului:

Cel mai bun jucător al timișorenilor valorificând un ofsaid nesemnalizat de tușierul Nicolescu (63) și pasa în diagonală a lui Oancea, într-un careu advers fără replică (65). Așa că publicul, care a rezistat cu stoicism unei ploi torențiale, sperând să asiste la un meci agreabil, în cele din urmă a plecat nemulțumit de pe stadion”.

FCM Brașov - Poli Timișoara 2-2 (1-0)
Au marcat: Şerbănică (23), Kramer (58) / Rotariu (63, 65)
FCM Brașov: Polgar - Bălan, Moldovan, Naghi (V. Ștefan), Mandoca - Șerbănică, Pană (Câmpean), Mărgărit - Cadar, Kramer, Barbu.
Poli Timișoara: Moise - Andreaș, Ionuț, Șulea, Șunda - Neagu (Spătaru), Sabou, Rotariu, Oloșutean (Varga) - Bolba, Oancea.

FCM Brașov - Steaua 2-2

La doar o etapă de meciul la care au pierdut la ordin un punct cu Timișoara, brașovenii aveau să câștige unul cu Steaua. Pe 8 iunie 1986 în etapa 32.

Am mai făcut un 2-2 cu Steaua când ne-a ajutat să nu retrogradăm. Erau meciuri cum sunt și în Italia, Anglia sau Franța. Când sunt ultimele etape, încep meciurile de 0-0, 1-1 sau 2-2. Niște rezultate de nu le înțelegi... Au fost înțelegeri, dar nu pe bani. Steaua atunci era pe locul 1, dar ei erau neînvinși și n-au vrut să piardă. Am condus cu 2-1, Polgar nu mai voia să dea gol ăia, apăra tot, dar până la urmă au egalat. Indiferent ce-ar zice lumea, sunt implicații la nivel înalt și discuții între jucători. Când ajungi la retrogradare și îți trebuie un punct, e greșit dacă nu mergi să vorbești.

- Ioan Mandoca, fost mijlocaș

Stelian Trandafirescu descria în cronica meciului atmosfera de pe stadion

„În ziua meciului, de la ora 8 dimineața, ploaia a căzut în rafale fără încetare. Totuși, în aceste condiții la premiera de pe stadionul Municipal (aici nu s-a mai jucat fotbal de zece ani) în tribune s-au aflat peste 20.000 de spectatori, veniți să-și încurajeze favoriții într-un joc greu în compania Stelei”.

Blat al Stelei cu Lăcătuș, Pițurcă și Dan Petrescu pe teren: „N-au vrut să piardă, dar ne-au ajutat să nu retrogradăm!”

Și-acum despre meci: „Bucureștenii au manevrat cu ușurință și Pițurcă a fost aproape de gol în minutele 2 și 4. Șerbănică și Kramer l-au pus la grea încercare pe Stângaciu, remarcat în aceste momente dificile. 

Deschiderea de scor s-a petrecut în minutul 24, când Pițurcă a transformat penalty-ul acordat pe drept în urma faultului comis de Naghi asupra lui Lăcătuș. Egalarea care a plutit în aer a realizat-o în minutul 43 prin V. Ștefan, tras tare pe jos”.

La reluare „brașovenii au apăsat pe accelerator, profitând de lipsa de turație a bucureștenilor”.

La centrarea lui V. Ștefan, Kramer face 2-1 (53), iar după bara lui Mărgărit, „Steaua domină cu autoritate. Ratează mari ocazii prin Pițurcă și Lăcătuș, și când spectatorii brașoveni se pregăteau să aplaude victoria echipei locale, Iovan aduce egalarea înscriind cu capul și confiscând un rezultat echitabil”, se mai scria în cronica meciului.

FCM Brașov - Steaua 2-2
Au marcat: S. Vasile (43), Kramer (53) / Piţurcă (24-pen), Iovan (89)
FCM Brașov: Polgrar - Bălan, Naghi, Moldovan, Mandoca - V. Ștefan, Șerbănică, Mărgărit - Barbu (Câmprean), Kramer, Cadar (L. Petre).
Steaua: Stângaciu - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu - Balint (Bălan), T. Stoica (D. Petrescu), Boloni, Majearu - Lăcătuș, Pițurcă.

FCM Brașov - Petrolul 2-3

Cel de-al treilea meci despre care Mandoca susține că a fost aranjat, făcut la insistențele lui Romică Pașcu s-a jucat acasă, la Brașov, pe 23 mai 1990, tot pe final de sezon, în etapa 31.

1-0 pentru Petrolul, centrează Barbu din corner, dau eu gol, facem 1-1. Ratări multe din partea noastră, s-a terminat 3-2 pentru ei. După meci a fost iureș, iureș. Nea Romică le-a avea p-astea că ăia doi au vândut meciul, că ăia trei au făcut aia... Ca să ne învrăjbească. Și ne-a făcut pilaf! Marin Barbu atunci a făcut accidentul când a stat un an de zile cu piciorul... Ciugulise ceva, s-a enervat și a plecat cu mașina. S-a dus pe câmp, a luat-o razna și a avut accident mare cu mașina.

- Ioan Mandoca, fost mijlocaș

Nimeni n-a știut din echipă cine a vândut meciul. Abia după ani de zile, fostul mijlocaș de sub Tâmpa, ajunge observator federal și află povestea reală. 

„La un meci la Brașov îi prind pe cei care conduceau Petrolul pe vremea aia. Am stat cu ei în barul de noapte la ARO și i-am întrebat ce s-a întâmplat. «A venit Romică și s-a oferit să ne dea meciul». Vă jur, vă dau cuvântul meu de onoare...”, spune acesta.

Meciul de la Ploiești a fost arbitrat de Adrian Porumboiu! Gheorghe Nertea scria în cronică: „Rar se poate vedea o partidă cum a fost cea de la Brașov, în care povestea cu.... ocaziile se răzbună s-a adeverit într-o foarte mare măsură”.

Blat al Stelei cu Lăcătuș, Pițurcă și Dan Petrescu pe teren: „N-au vrut să piardă, dar ne-au ajutat să nu retrogradăm!”

După ce Petrolul a trecut în avantaj „acțiunile brașovenilor, pe cât de precipitate, pe atât de lipsite de luciditate și orizont, n-au avut darul să aducă mult doritul gol egalizator”. 

„O înfrângere imprevizibilă. Să subliniem meritul petroliștilor, neobosiți pe întreaga durată a partidei, victoria lor fiind obținută, să recunoaștem, și cu... ajutorul șansei”, mai scria Nertea.

FCM Brașov - Petrolul 2-3
Au marcat: Mandoca (27), Pârvu (88) / Ursea (18, 81), Lazăr (61)
FCM Brașov: Șanta - Comănescu (I. Pârvu), Moldovan, Pătru, Ghergu - Drăgan (Nedelcearu), Mandoca, M. Barbu - Andrași, Văidean, Selymes.
Petrolul: Catană - D. Popa, Pitulice, Panait, Ruse - O. Grigore, Șt. Matei, C. Lazăr, Ursea - Greaca (Bișcă), Catainca (Mocanu).

Citește și:

Fostul patron din Liga 1 susține că a blocat două blaturi cu FCSB și Dinamo: „M-am dus la Pintilii: «Câți bani vreți?!»” + ce presiuni făcea Borcea
PRIETENII LUI OVIDIU
Fostul patron din Liga 1 susține că a blocat două blaturi cu FCSB și Dinamo: „M-am dus la Pintilii: «Câți bani vreți?!»” + ce presiuni făcea Borcea
Mărturie în direct: cum făcea blaturi în Liga 1 » „Îi spuneam: «Bă, băiatule, eu ți-am făcut lovitura liberă, descurcă-te!»”
DEZVĂLUIRI
Mărturie în direct: cum făcea blaturi în Liga 1 » „Îi spuneam: «Bă, băiatule, eu ți-am făcut lovitura liberă, descurcă-te!»”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
istet10
istet10  •  30 Ianuarie 2024, 10:17
Postat de username_2 pe 18 Aprilie 2023, 18:41

articol care trebuia moderat pt acuzații grave nedovedite/neprobate, da sigur că regulili comunității se aplică numa unora, altora nu...un sincer huooo discriminării

Bine spus!

username_2
username_2  •  18 Aprilie 2023, 18:41

articol care trebuia moderat pt acuzații grave nedovedite/neprobate, da sigur că regulili comunității se aplică numa unora, altora nu...un sincer huooo discriminării

Nick111
Nick111  •  18 Aprilie 2023, 17:56

E bine ...că le dați acum...se știau și se simțeau și atunci. Și din stilul ăla de viață securist a venit Revoluția. Și acum suntem plini de securici de bine. Vezi articolul patriotic al lui Dan Udrea detre arbitrajul " de excepție" al românului Kovacs la Milano. Același blat. :) al minciunii și simplu al securității. Trăiască România! Trăiască Secu!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează