FOTBAL  »  Superliga  »  BLATURI

Jucătorii români au o nouă modalitate prin care pot semnala blaturile! Toate detaliile despre „Butonul Roșu”

Articol de , , - Publicat marti, 02 martie 2021 10:36 / Actualizat marti, 02 martie 2021 11:25

Fotbaliștii români vor avea la dispoziție o aplicație care o să le permită să semnaleze, sub anonimat sau cu semnătură, suspiciuni legate de integritatea meciurilor. Un jucător poate să semnaleze dubiile lui legate de un joc și dacă nu e implicat direct în tentativa de aranjare.

Jucătorii români vor putea să semnaleze aranjamente sau tentative de trucare a meciurilor fără să se expună în mod direct, va fi suficient să transmită informațiile pe care le vor avea. O aplicație existentă la nivel mondial, Red Button, va fi disponibilă și în România în curând. Planul e unul pe care l-a pornit FIFPro, sindicatul mondial al jucătorilor profesioniști.

Cod secret pentru fiecare

AFAN, sindicatul național, se va ocupa de aplicarea în competițiile românești a „alarmei" de depistare a aranjamentelor. Sindicatul a primit deja cartonașe cu coduri secrete, pe care le vor primi fotbaliștii.

Un cartonaș arată ca un loz în plic, cu un cod de răzuit. Un jucător contactat pentru trucarea unei partide răzuiește zona cu codul pe care-l introduce apoi pe siteul playersredbutton.com. Codul ține cont de țara din care provine sportivul, așa că el va avea la dispoziție un formular în limba română, cu ajutorul căruia o să poată să semnaleze un blat clar sau dubii legate de vreun joc.

Cine vorbește despre blat scapă nepedepsit

Fotbalistul va putea să completeze că: a fost contactat pentru aranjarea unui meci, un coleg a fost contactat pentru fixarea unui rezultat sau că a auzit, pur și simplu, zvonuri despre trucarea unei partide.

Jucătorul o să aibă opțiunea să rămână anonim sau își va putea scrie numele în formularul „Red Button". Oamenii din competițiile noastre vor primi cartonașele cu coduri individuale în perioada următoare.

Președintele AFAN, Emilian Hulubei, o să le înmâneze codurile direct în vestiare, ca să le explice modalitatea de funcționare a alertei și scopul ei.

Un fotbalist care a denunțat un meci aranjat nu va mai fi suspendat dacă jocul respectiv va fi dovedit ca blat după aceea, procesul îl va exclude pe denunțător de pe lista cu vinovații. 

„Capturi" puține în România

Departamentul din Federație care se ocupă cu investigarea fraudării unor meciuri mai mult a lenevit decât a produs cazuri concrete. A fost suspendat Șumudică pentru pariere, pe vremea în care o antrena pe Astra, la scurtă vreme după ce câștigase campionatul cu trupa din Giurgiu. Au mai fost penalizați cu suspendare mulți jucători și oficiali de la Gloria Buzău, pentru falsificarea unor rezultate în scopul câștigării unor bani din pariuri.

 Printre vinovați s-a aflat atunci și Viorel Ion, antrenor al Gloriei și fost atacant la Steaua și la Rapid.

VIDEO Valeriu Iftime le răspunde rivalilor care acuză o prietenie între FC Botoșani și FCSB: „Îndreptați-vă mintea și filosofia!”

Citește mai multe știri din Liga 1: 

EXCLUSIV Gigi Becali, scrisoare URGENTĂ către CCA: „Ei doi să nu ne mai arbitreze!” » Cum va răspunde Comisia

Povestea emoționantă a unui jucător din Liga 1: de 5 ani muncește la casa lui, după ce a trecut peste moartea tatălui » „Sunt mândru că o fac cu mâinile mele”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează