FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

EXCLUSIV Dovada că omul de încredere al lui Dan Petrescu încalcă regulamentele FRF » Mara, conducător la CFR și impresar-creditor al Astrei + autodenunț involuntar, în direct

Articol de - Publicat luni, 13 septembrie 2021 09:30 / Actualizat luni, 13 septembrie 2021 09:32

În timp ce conflictul intern de la CFR își consuma actele violente prin birouri, un om de fotbal își pregătea o nouă revenire în club. Dan Petrescu a insistat pentru întoarcerea lui Bogdan Mara, directorul sportiv căruia antrenorul i-a botezat copiii gemeni în 2011. De data aceasta, venirea lui Mara la CFR a fost posibilă abia după îndepărtarea președintelui Marian Copilu. 

În august 2020, Copilu îl dăduse afară pe preferatul lui Petrescu, considerând că prezența acestuia în club era inutilă. În ieșirile publice, Mara a declarat că el este cel care a decis despărțirea de CFR: “Am vorbit cu patronul Neluțu Varga și cu cei de la club și i-am înștiințat de decizia mea de a mă retrage de la CFR. M-am gândit foarte mult la acest lucru, au fost 3 ani extraordinari, dar distanța de la Cluj la București, unde am familia și copiii, mă afectează mai mult pe zi ce trece”

Următoarea mișcare a lui Mara a fost să accepte funcția de director sportiv la Astra, în octombrie 2020. Cum Giurgiu e la 62 de kilometri distanță de București, oficialul putea să-și continue cariera profesională fără să-și dezamăgească familia. Însă, după doar un an, Mara a revenit la Cluj, departe de familie, dar aproape de protectorul său, Dan Petrescu. 

Legătura strânsă dintre cei doi durează de la finalul anilor 2000, atunci când - așa cum scria Cătălin Tolontan - antrenorul i-a “salvat sufletul” atacantului rătăcit, integrându-l în proiectul viitoarei campioane Unirea Urziceni. Odată cu consolidarea relației profesionale și a celei personale, prin botezul copiilor, Mara a lucrat cu Dan Petrescu la ASA Târgu Mureș și la CFR Cluj. Conform fișei postului, rolul directorului sportiv este să-i ofere antrenorului soluții pentru transferuri de jucători. Doar că rolul lui Mara e mai complicat: în ultimii cinci ani, proaspăt revenitul oficial de la CFR Cluj s-a aflat mai mereu într-un conflict major de interese.

Dovada că omul de încredere al lui Dan Petrescu încalcă regulamentele FRF » Mara, conducător la CFR și impresar-creditor al Astrei + autodenunț involuntar, în direct
Mara și Bilașco, oficiali de club la CFR, bucurându-se pentru câștigarea Supercupei României în 2018. În acel moment, amândoi figurau în actele firmei de impresariat MB World Soccer SRL

 Potrivit articolului 8 din Regulamentului FRF privind intermediarii, “un Intermediar sau o Societate de intermediere nu pot deține acțiuni sau o funcție în cadrul unui club de fotbal. În mod similar, un club, un jucător, un antrenor sau un oficial al unui club nu pot deține acțiuni sau o funcție într-o Societate de intermediere sau un interes în activitatea unui Intermediar”. 

În 2016, contrar regulamentului, Mara era în același timp oficial la ASA și impresar înregistrat la FRF. Cu patru ani mai devreme, în octombrie 2012, Registrul Comerțului consemnase înființarea firmei MB World Soccer SRL, care își propunea să desfășoare “activități de consultanță în management”. Acționarul unic al companiei era Bogdan Mara, pe atunci jucător la UTA, dar cu gânduri de a intra în managementul clubului. În februarie 2016, în acționariatul firmei MB World Soccer intra oficial - cu 16,67 procente - și fostul atacant Marius Bilașco.

410.000 de leieste profitul total declarat de MB World Soccer SRL între 2012 și 2020, potrivit datelor Termene.ro

Prieteni impresari, aduși de Petrescu la CFR

Cei doi buni prieteni și, în același timp, acționarii firmei de impresariat MB World Soccer SRL au fost instalați la CFR Cluj în iunie 2017, odată cu numirea lui Dan Petrescu. Antrenorul și-a cerut foștii jucători de la Unirea Urziceni - pe Mara în funcția de director sportiv și pe Bilașco pe postul de director al departamentului de scouting - deși regulamentul FRF interzicea angajarea în club a unor impresari. 

În paralel cu jobul lor de la CFR, cei doi lucrau în culise și pentru altcineva. 

Gazeta a intrat în posesia unui document înregistrat în 10 septembrie 2019, în perioada în care Bogdan Mara era directorul sportiv al campioanei României. Actul este încheiat între clubul Astra Giurgiu și firma MB World Soccer SRL, sub semnătura administratorului Bogdan Mara, și reprezintă o păsuire de la plata a 50.000 de euro plus TVA, un gest menit să ajute clubul finanțat de Ioan Niculae să îndeplinească criteriile semestriale pentru licențiere. 

Dovada că omul de încredere al lui Dan Petrescu încalcă regulamentele FRF » Mara, conducător la CFR și impresar-creditor al Astrei + autodenunț involuntar, în direct

Convenția cu numărul 2981 din 4 septembrie 2019 notează că “între Creditor (n.r. - firma MB World Soccer) și Debitor (n.r. - Astra) s-au încheiat contracte de prestări servicii” și că părțile au convenit să amâne plata până pe 20 ianuarie 2020. În caz contrar, Astra se angaja să fie executată din drepturile TV cuvenite clubului. Practic, LPF urma să plătească cei 50.000 de euro plus TVA direct în contul ING al MB World Soccer. 

Documentul dintre Astra și firma lui Mara și Bilașco a fost înregistrat la Liga Profesionistă de Fotbal la șase zile după încheiere și a primit numărul 631. La un an după întocmirea actului, în octombrie 2020, semnatarii săi au ajuns să lucreze împreună în organigrama Astrei: Dani Coman, președinte, și Mara, director sportiv.

Dovada că omul de încredere al lui Dan Petrescu încalcă regulamentele FRF » Mara, conducător la CFR și impresar-creditor al Astrei + autodenunț involuntar, în direct

Două dovezi de nereguli și în actele FRF 

Nimeni de la LPF nu s-a sesizat în privința conflictului de interese prezent în documentele înregistrate chiar de angajații Ligii. Nu e singura scăpare din sistem. Și în registrele Federației Române de Fotbal există dovada încălcării Regulamentului privind intermediarii de către Bogdan Mara. 

Pentru a afla ce contracte de prestări servicii au fost încheiate între Astra și MB World Soccer, Gazeta a verificat documentele FRF privind transferurile cu impresari declarați. Conform regulamentele internaționale, cluburile implicate în transferuri sunt obligate să declare toți intermediarii prezenți în actele unei tranzacții. Chiar dacă există numeroase încălcări ale regulilor, în baza de date a FRF apare dovada legăturilor de afaceri neregulamentare între Astra și MB World Soccer. 

Dovada că omul de încredere al lui Dan Petrescu încalcă regulamentele FRF » Mara, conducător la CFR și impresar-creditor al Astrei + autodenunț involuntar, în direct

Între 1 aprilie 2019 și 31 martie 2020, perioadă în care Mara și Bilașco erau angajați la CFR, firma lor a intermediat două transferuri de jucători la Astra: Goodness Ohiremen de la Inter Zapresic și Florentin Matei de la FCSB. Deși are dovada încălcării regulamentului în TMS (n.r. - sistemul Transfer Matching System implementat de FIFA pentru transparența transferurilor), FRF nu a luat până acum nicio măsură. 

Contactați de Gazetă, Bogdan Mara și Marius Bilașco au refuzat să comenteze. "Sunați-mă mai târziu", a spus Mara, în timp ce Bilașco a declarat: "Sunt într-o ședință, nu pot vorbi".

Managerul lui Sepsi l-a acuzat de conflict de interese

Din 2020, Bogdan Mara nu mai figurează în actele firmei MB World Soccer, unde acționar unic apare acum Marius Bilașco. La începutul acestui an, însă, Mara a fost acuzat că s-a implicat în tentativa de a-l transfera gratis pe Bogdan Mitrea de la Sepsi la Kayserispor, club unde fusese numit antrenor Dan Petrescu, asta deși echipa din Sfântu Gheorghe cerea 500.000 de euro în schimbul fotbalistului. 

Mara era atunci director sportiv la Astra, iar Atilla Hadnagy, managerul lui Sepsi, l-a vizat într-o ieșire publică, fără însă să-l numească: “Niște băieți șmecheri, adică impresarul lui Bogdan, un portughez, împreună cu un oficial de club de la noi care face și pe impresarul, ceea ce cred că e un conflict de interese, au crezut că pot lucra pe la spate clubul Sepsi și ne pot dribla”.

 S-a autodenunțat că pariază

 În vara lui 2020, în momentul în care fotbalul românesc se pregătea să iasă din blocajul produs de pandemie, Bogdan Mara - pe atunci analist DigiSport și director sportiv la CFR Cluj - a dat o declarație șocantă (VEZI video mai jos) în direct într-o emisiune în care a fost invitat: “Chiar a fost foarte greu pentru că eu cred că toți care suntem microbiști avem în sânge acest lucru. Și ne e foarte greu să nu vedem un meci, să nu comentăm, să…nu știu…să nu pariem. Toate lumea are o chestie referitor la fotbal”

Potrivit articolului 60 din Regulamentul Disciplinar FRF, “fapta persoanei care participă direct sau indirect la pariuri sau alte activități similare care privesc jocurile din competițiile organizate sub egida FIFA/UEFA/FRF/LPF/AJF sau care are un interes financiar direct sau indirect în astfel de activități se sancționează cumulativ cu: a) interzicerea oricărei activități legate de fotbal pentru 2 ani; b) penalitate sportivă de 300.000 de lei”. Potrivit apropiaților, Mara este un parior online înrăit, mizând uneori chiar și sume de ordinul miilor de euro pe un pariu.

VEZI AICI AUTODENUNȚUL INVOLUNTAR AL LUI MARA

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (17)
tororosso
tororosso  •  09 Decembrie 2021, 17:57

Mara ! ...Om cu fainoșag , ! Mara, conducător la CFR și impresar-creditor al Astrei un fel de omul orchestră , bun la toate și nimic.

varicocel
varicocel  •  13 Septembrie 2021, 21:50

Eu zic ca că o să fiți premiați pt articolul ăsta. De Gigi.

paolo14
paolo14  •  13 Septembrie 2021, 19:01

La brutarie! mara la brutarie!

Vezi toate comentariile (17)
Comentează