FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

EXCLUSIV „Bombă” în fotbal: meciul lui Dinamo, anchetat de FRF și de autorități. Steliano Filip, nume principal în dosarul de pariuri suspecte

Steliano Filip în CS Mioveni - Dinamo 2-0
Steliano Filip în CS Mioveni - Dinamo 2-0

Articol de , - Publicat miercuri, 12 aprilie 2023 13:15 / Actualizat miercuri, 12 aprilie 2023 15:22

Poliția, procuratura și FRF investighează o potențială fraudă pentru câștiguri ilicite din pariuri, petrecută în play-out-ul Ligii 1 din sezonul trecut, la meciul CS Mioveni - Dinamo 2-0. Principalul eveniment anchetat este legat de acordarea de cartonașe galbene în startul partidei, iar principalul jucător nominalizat este Steliano Filip, căpitanul lui Dinamo din acel joc. 

Mioveni, 15 aprilie 2022. În primele 25 de minute destul de liniștite ale partidei CS Mioveni - Dinamo 2-0 din play-out-ul Ligii 1, Steliano Filip a comis 4 faulturi, dintre care 3 au fost sancționate de arbitrul Adrian Cojocaru. La ultimul dintre ele, căpitanul lui Dinamo a primit și cartonaș galben. Din acel moment și până în minutul 94, Filip nu a mai comis niciun fault.

Necunoscut de public, a doua zi, pe piața internațională a pariurilor erau emise avertizări confidențiale privind o posibilă manipulare pentru pariuri ilegale a unor evenimente petrecute în timpul acestui joc. Avertizările sunt lansate atunci când în piață e plasat un volum de pariuri mult mai mare decât cel obișnuit la evenimente de nivelul respectiv sau când agențiile de monitorizare a pariurilor dețin informații credibile privind o potențială fraudă sportivă. 

La meciul Mioveni - Dinamo, piața de pariuri s-a alertat în urma detectării unor sume mult mai mari plasate pe primirea primului cartonaș galben în meci de către Steliano Filip și pe primirea unui cartonaș galben până în minutul 25. 

Una dintre avertizări a fost emisă de International Betting Integrity Association (IBIA), o organizație nonprofit înființată în 2005 în Marea Britanie cu scopul de a combate corupția din sport pentru pariuri ilicite. ONG-ul colaborează cu cei mai mari operatori de pariuri de pe piața mondială și are un rol de monitorizare a pariurilor. 

În urma alertei IBIA, datele privind „suspiciunile credibile” de la partida CS Mioveni - Dinamo 2-0 au ajuns la UEFA și apoi la Federația Română de Fotbal. Contactată de Gazetă, FRF a confirmat informația și a dezvăluit că a alertat la rândul său autoritățile: 

Vă putem confirma faptul că Departamentul de Integritate și Antifraudă din cadrul FRF a demarat o anchetă pe seama partidei menționate și că rezultatele acesteia au fost înaintate organelor abilitate. Fiind vorba de o anchetă aflată încă în desfășurare, nu putem oferi la momentul actual mai multe detalii. 
- FRF

157 de punctea adunat Steliano Filip în partida CS Mioveni - Dinamo 2-0, conform indicilor Instat. Este al doilea cel mai slab indice realizat de jucătorii prezenți pe teren în acel meci. Mai mic (147) a fost cel al lui Irobiso, eliminat în minutul 80 după ce a lovit un adversar cu palma

„Bombă” în fotbal: meciul lui Dinamo, anchetat de FRF și de autorități. Steliano Filip, nume principal în dosarul de pariuri suspecte
Faultul pentru care Steliano Filip ia primul galben din meci

Comentatorul Digi, nedumerit: „Nu te apuci să faultezi la nesfârșit”

Conform unor surse judiciare, informațiile FRF au ajuns la Parchet, iar procurorii le-au înaintat mai departe către ofițerii Inspectoratului Județean de Poliție Timiș. Principalul nume din dosar este al lui Steliano Filip, în prezent jucător în Ungaria, la Mezokovezd. 

„Bombă” în fotbal: meciul lui Dinamo, anchetat de FRF și de autorități. Steliano Filip, nume principal în dosarul de pariuri suspecte
Jucătorii lui Dinamo, supărați la finalul partidei cu Mioveni

În debutul meciului de la Mioveni, Filip a avut un comportament care i-a atras atenția comentatorului DigiSport, Ionuț Angheluță. După minutul 20, căpitanul lui Dinamo comite fault după fault, iar centralul Adrian Cojocaru îi acordă la un moment dat cartonaș galben:

FAULTURILE LUI STELIANO FILIP

  • minutul 3:10 - Steliano Filip pierde o minge la marginea careului lui CS Mioveni, apoi faultează dându-i un brânci puternic lui Buziuc
  • minutul 20:46 - Filip intră cu genunchiul între picioarele lui Panait. Comentatorul Digi Sport, Ionuț Angheluță spune: „O lovitură dură încasată de Panait într-o zonă sensibilă”
  • minutul 22:42 - Filip face o preluare greșită în bandă, Rădescu îi fură mingea, însă Filip îl faultează din spate. Arbitrul Cojocaru lasă avantaj
  • minutul 22:59 - Grădinaru trimite o diagonală din dreapta spre marginea careului, Filip sare la cap cu Rădescu, însă îl lovește pe mijlocașul Miovenului în ceafă cu cotul. Arbitrul Cojocaru îi dă cartonaș galben

După acordarea galbenului, Angheluță spune în direct: „Trebuie un galben pentru Filip. A făcut trei faulturi într-un minut și un pic. (…) Iresponsabil de cele mai multe ori (este) Steliano Filip. Mai poartă și banderola. Este un jucător cu experiență și vedem că jocul său arată rău de tot, fără niciun pic de inteligență fotbalistică. Nu te apuci să faultezi la nesfârșit și să speri că vei scăpa nepedepsit, fără galben”. 

Prezent în tribune la acel meci, din postura de director sportiv al lui Dinamo de la acel moment, Florin Răducioiu, a comentat azi pentru Gazetă informația privind deschiderea unui dosar de către autorități:

„E incredibil, nu am cuvinte! Am stat tot timpul cu băieții, ei voiau să salveze acest club de la retrogradare. Am observat și eu faptul că luam cartonașe galbene devreme în meci, iar treaba asta mă enerva. Eu când jucam eram atent să nu iau galben repede pentru a nu exista riscul să fiu eliminat mai târziu în meci. Am remarcat galbenele noastre, dar nu mă gândeam că ar fi ceva necurat în spate ...”.

Filip a recunoscut că i s-au propus bani să ia galben

Ajuns la 28 de ani, Filip este cunoscut ca un jucător predispus să încaseze cartonașe galbene și roșii. Conform datelor Transfermarkt, în 288 de partide jucate în carieră la nivel de club în România, Grecia, Croația și Ungaria, fotbalistul de bandă stângă a încasat 82 de cartonașe galbene și a fost eliminat de 11 ori. 

În iunie 2019, invitat în direct la GSP Live, Filip a făcut o dezvăluire uimitoare, spunând că a fost contactat pentru a primi intenționat cartonașe în meciuri contra unor sume importante de bani:

Mi s-a propus așa ceva. Totul a venit printr-un prieten de-ai mei de la juniori. Mi s-a spus să mă întâlnesc cu cineva care vrea să vorbească ceva important. Am primit un telefon să mă întâlnesc cu cineva, eu eram în Mall Băneasa cu soția, urma să mergem la film.  Mi s-au propus 20.000 - 25.000 de euro ca să iau un galben. Am rămas wow! Era în perioada în care jucam la  Dinamo.

Cei cu care m-am întâlnit erau români. Ne-am întâlnit, am stat un minut. Mi-au zis: «Pune-ți telefonul mai încolo să vorbim ceva». M-am ridicat și am plecat, am spus că niciodată nu fac așa ceva. Nu sunt bani munciți, m-am gândit la familie, m-am gândit la viitorul meu 
- Steliano Filip în 2019, la GSP LIVE

„Bombă” în fotbal: meciul lui Dinamo, anchetat de FRF și de autorități. Steliano Filip, nume principal în dosarul de pariuri suspecte
Filip este un client obișnuit al arbitrilor

Reacția lui Filip, contactat azi de GSP

Gazeta l-a contactat azi pe Filip pentru a comenta informația privind implicarea sa în dosarul legat de meciul CS Mioveni - Dinamo 2-0. „Nu m-a căutat nimeni, nu știu nimic. E prima dată când aud despre asta. Vă dați seama că am mai auzit lucruri despre mine de-a lungul carierei, dar acum nu știu nimic, nu am ce să spun”, a spus pentru Gazetă fostul căpitan al lui Dinamo, care tocmai se pregătea să iasă la antrenament.

Surse apropiate jucătorului susțin că, în ciuda formei sportive mai slabe din ultimii ani, Filip ar fi făcut mai multe achiziții serioase, printre care un apartament de lux în zona de nord a Bucureștiului. Sursa banilor ar fi investițiile reușite în piața de criptomonede. 

Nu știu dacă am fost pe bancă la meciul ăsta. Am fost?! Ok. Nu știu nimic despre ce îmi spuneți. Am observat și eu că primeam multe galbene în startul meciurilor, dar nu le-am spus jucătorilor nimic. Nu mă gândeam la pariuri, e treaba lor dacă au făcut asta. Nu am altceva ce să comentez 
- Dușan Uhrin, antrenorul lui Dinamo la meciul cu Mioveni

CITEȘTE ȘI: 

Cutremur în fotbalul românesc » 20 de arbitri sunt anchetați că au jucat la pariuri!

Halucinant! Căpitanul Achim a pariat pe înfrângerea echipei sale la un meci de Liga 1: a dat gol în memoria bunicului său, dar a pierdut banii la ultima fază. „Sunt blestemat. Îmi vine să plâng”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (70)
parintele.gurgui
parintele.gurgui  •  14 Aprilie 2023, 17:51
Postat de talpaneprost pe 12 Aprilie 2023, 21:41

In liga a cincea cu voi blatistilor. Retrogradarea și falimentul, blatistilor

Mai *** ca csa si fc zecesebe!!???....Bwuahahahaaa!...Pai bă, mai *** ca natia stelisto-ceausista nu exista in istoria omenirii! ***!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

creeperno807
creeperno807  •  13 Aprilie 2023, 22:45

Ce treaba are Ucraina cu fotbalul romanesc?

elgabri
elgabri  •  13 Aprilie 2023, 15:03

BTW bombe sunt in Ukraina pe acest site sunt numai fasaituri .

Vezi toate comentariile (70)
Comentează