FOTBAL  »  Superliga  »  CAZUL BACIU

”Briliantul” Baciu :) » Steaua a consumat peste două milioane de euro cu o rezervă

Articol de GSP - Publicat duminica, 31 martie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 30 martie 2013 21:15

Becali l-a ţinut şase ani şi jumătate pe Eugen în echipă şi i-ar mai fi putut plăti cîte 3.000 de euro pe lună net încă 20 de ani de acum înainte


Eugen Baciu a intrat în istoria Stelei fără ca el să fi avut vreo contribuţie. A petrecut şase ani şi jumătate în Ghencea, timp în care prestaţiile lui au fost mediocre şi nu a avut niciodată un statut de titular clar, fiind mai mereu o soluţie de rezervă pentru centrul apărării. Dar a devenit un fotbalist care marchează istoria roş-albaştrilor prin prisma sumei pe care clubul a cheltuit-o cu el. E vorba despre mai mult de două milioane de euro, însemnînd suma de transfer, salarii, prime şi despăgubirea de 1,1 milioane de euro pe care Becali tocmai i-a achitat-o Bacăului!

Gigi şi-a făcut rău singur
Chiricheş, cotat acum drept cel mai talentat tînăr din Liga 1, e tot fundaş central, ca şi Baciu, însă a implicat pînă în prezent o cheltuială mult mai mică decît Eugen, mai puţin de jumătate din suma consumată cu fostul apărător al Bacăului. Ce l-a făcut pe Baciu atît de scump? O clauză din actul de transfer redactat în 2004, o condiţie prin care Becali şi-a asumat încă de atunci riscul de a pierde bani. "Actul adiţional prevede plata sumei de 800.000 de euro în condiţiile încetării raporturilor contractuale dintre cesionar şi jucător, indiferent de motivele ce au stat la baza încetării acestor raporturi", scrie în documentul pe care l-au semnat, din partea Stelei, Becali şi Argăseală. "Sechelariu ceruse să scriem în contract că dacă-l cedez pe Baciu gratis altui club trebuie să plătesc. Mie mi s-a părut jignitor că n-avea încredere în mine şi am cerut să scrie în act că plătesc dacă jucătorul părăseşte Steaua indiferent de motivele pentru care se întîmplă asta, nu doar în cazul unui transfer. Am fost eu fraier, am insistat să pună clauza asta, nu m-am gîndit că-mi va cere banii şi la expirarea contractului jucătorului!".

Putea amîna plata 20 de ani!
Bacăul a cîştigat litigiul la Tribunalul Sportiv de la Lausanne şi Becali a achitat vineri 1,1 milioane de euro, sumă care include şi penalităţi, şi cheltuieli de judecată, chiar dacă a contestat în civil decizia TAS. Dar s-a temut că UEFA ar putea s-o excludă din cupele europene din pricina nerespectării deciziei Tribunalului Sportiv.

Putea rămîne pe viaţă la Steaua!
Cum Bacăul încasa despăgubirea numai în momentul întreruperii înţelegerii, Becali l-ar fi putut păstra în continuare pe Eugen. Cei 1,1 milioane de euro, cît a plătit vineri despăgubiri, i-ar fi ajuns să-l ţină pe Baciu în Ghencea, cu 3.000 de euro net lunar, încă 20 de ani de acum înainte!

Suporterii l-au dat afară
Steaua a renunţat la Baciu în 2011, cînd acestuia i-a expirat contractul, iar Steaua nu i-a propus prelungirea. Fundaşul intrase în conflict cu suporterii, cărora le arătase semne obscene la sfîrşitul unui meci de campionat. Sechelariu i-a oferit imediat un contract. Eugen a revenit la Bacău şi apoi a mers în Elveţia ca martor în litigiul moldovenilor cu Steaua. Acum are 32 de ani şi nu mai joacă fotbal!

82 de meciuri a jucat Baciu pentru Steaua în campionat în şase ani şi jumătate, marcînd un gol

"Dacă voi cîştiga procesul în civil, ar trebui să recuperez banii, dar de unde o să-mi mai dea mie Bacăul 1,1 milioane de euro?"
Gigi Becali, patron Steaua

Ce cheltuieli a făcut Steaua cu Eugen Baciu:
200.000 de euro a plătit în 2004, cînd l-a cumpărat de la Bacău
800.000 de euro i-a achitat fotbalistului timp de şase ani şi jumătate, salarii şi prime
1,1 milioane de euro a virat către FCM Bacău vineri, despăgubiri că jucătorul a părăsit Steaua gratis

Ţinut în viaţă doar pentru bani
FCM Bacău era înscrisă în prima serie din Liga a 2-a, dar nu s-a prezentat la primele două meciuri din campionatul actual şi a fost exclusă din competiţie. Clubul şi-a continuat însă activitatea doar cu cîteva grupe de juniori, nu s-a desfiinţat, în aşteptarea banilor de la Steaua în contul "cazului Baciu".

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (11)
stelist1986
stelist1986  •  31 Martie 2013, 14:06

Si cu Nila a cheltuit cam tot atat. Nu-l poti compara pe Nila cu Baciu care a castigat campionatul, a jucat in CL si a jucat semifinala de EL.

luciano86
luciano86  •  31 Martie 2013, 13:19

Lasa ca am vazut si cazuri mai triste.... vezi cRapid, craiova, poli timisoara... acolo bani pierduti aiurea... la craiova ma refer la banii care are frf sa ii dea... de poli tm nu am mai auzit nimic demult....

alpin
alpin  •  31 Martie 2013, 12:59

Doar n-ati fi vrut sa faca ciobanul aceste calcule?! I-ar fi plesnit capul si i-ar fi intrat ploiaia pe gat!

Vezi toate comentariile (11)
Comentează