FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Campion cu Dinamo în 2007, a decis să se retragă definitiv din fotbal: „Nu mă mai regăseam în fenomen” » Bilanț la final de carieră: „Încă simt emoțiile de atunci”

Imagini din cariera lui Nicolae Mușat / Sursă foto: GSP +49   FOTO
Imagini din cariera lui Nicolae Mușat / Sursă foto: GSP

Articol de - Publicat luni, 09 ianuarie 2023 12:00 / Actualizat luni, 09 ianuarie 2023 14:00

Nicolae Mușat (36 de ani), campion cu Dinamo în 2007, fotbalist cu peste 220 de meciuri în prima ligă, a luat hotărârea de a se retrage din fotbal. Decizia acestuia e irevocabilă, deși, spune el, ar mai fi putut juca fără probleme în Superligă.

Crescut la juniorii roș-albilor, fostul fundaș stânga era unul dintre puținii dinamoviști medaliați din acel sezon încă în activitate. Atunci, Mușat bifa două partide sub comanda lui Mircea Rednic, una dintre ele fiind celebra victorie cu 4-2 din Ghencea. Per total, fotbalistul n-a prins decât 30 de meciuri oficiale pentru Dinamo, având ghinionul de a fi împrumutat periodic de club. S-a remarcat mai mult la U Cluj, FC Botoșani sau FC Argeș, iar acum, la final de carieră, își face bilanțul, cu bune și cu rele, într-un interviu acordat în exclusivitate Gazetei Sporturilor.

Mușat, despre motivele retragerii: „Nu mă mai regăseam în fenomen”

- Te salut, Nicolae! Cum e viața ta la 36 de ani? Nu mai ai echipă din vară, după despărțirea de FC Argeș. Ai decis să te retragi sau pur și simplu nu s-a mai ivit vreo oportunitate? 
- Salutare! Sunt bine, mulțumesc! Mă obișnuiesc cu noua viață! În vară, am decis să mă retrag din fotbal, deoarece nu mă mai regăseam în tot ceea ce înseamnă fenomenul acesta. Oportunități de a mai continua au fost, dar mi-am dat seama că pentru mine și familie e mult mai bine așa.

- De ce n-ai mai continuat la Pitești? 
- Din simplul motiv că expirase perioada contractuală și ambele părți au avut alte gânduri în ceea ce privește viitorul fiecăruia.

- Fizic, simți că ai mai putea juca la nivelul primei ligi? 
- Nu partea fizică a fost problema retragerii mele! Motivele au fost de altă natură! Dar sunt convins că aș mai face față rigorilor fotbalului profesionist.

 - Poți detalia?
- Au fost niște lucruri care s-au întâmplat în ultimul an la FC Argeș, dar nu are rost să detaliez prea mult. Poate unele se știu, poate unele s-au văzut.

- Dacă ar fi să tragi linie, care ar fi cele mai frumoase amintiri din cariera ta? Dar cele mai puțin plăcute? 
- Sunt foarte multe momente frumoase, atât pe teren, cât și în afara lui! Poate cele mai importante ar fi câștigarea trofeelor cu Dinamo si Khazar Lankaran, momentul debutului în Liga 1 și primul gol în această competiție. Cele mai puțin plăcute sunt legate de perioadele în care am fost neplătit sau trimis să mă antrenez separat de restul echipei, fără a primi o explicație logică.

Imagini din cariera lui Nicolae Mușat / Sursă foto: GSP
Imagini din cariera lui Nicolae Mușat / Sursă foto: GSP
Imagini din cariera lui Nicolae Mușat / Sursă foto: GSP
Imagini din cariera lui Nicolae Mușat / Sursă foto: GSP
Imagini din cariera lui Nicolae Mușat / Sursă foto: GSP
+45 FOTO

Nicolae Mușat: „Încă simț emoțiile debutului la Dinamo”

- Ai în CV titlul cu Dinamo din 2007, era atunci o echipă extrem de puternică, erau niște nume cu adevărat importante. Ai bifat și două meciuri în acea ediție... Ce amintiri ai din acel sezon?
- Momentul debutului nu am cum să-l uit si încă simt emoțiile de atunci! Bucuria victoriei alături de suporteri de la finalul meciului a fost de neprețuit! Echipa din acea perioadă era fantastică! Și uman, dar mai ales fotbalistic! Erau jucători cu un caracter puternic! Doar să mă schimb într-un vestiar cu Lobonț, Cătălin Munteanu, Dănciulescu sau Niculescu părea un vis.

- Regreți că n-ai evoluat mai mult timp la Dinamo? Doar 30 de meciuri, deși ai fost atâția ani acolo... 
- Nu regret foarte mult, pentru că din momentul debutului, la 20 de ani, până când am plecat de la Dinamo, am fost împrumutat 3 ani la diferite echipe doar pentru că îmi doream să joc. Au fost mai mulți factori care au determinat aceste decizii, dar mi-au prins bine. Atunci, aveam contracandidați pe post mai consacrați si cu mai multă experiență.

226 de meciuria strâns Nicolae Mușat pe prima scenă, pentru Dinamo, Unirea Urziceni, Astra, Chiajna, Vaslui, U Cluj, Botoșani și FC Argeș

Nicolae Mușat: „Promovarea, cea mai bună cale de revitalizare a lui Dinamo”

- Cum vezi situația actuală de la Dinamo? Crezi că va reuși clubul să evite falimentul? 
- Îmi pare rău că Dinamo a ajuns în situația asta, nu acolo este locul clubului! Mă doare sa vad că în fiecare zi apar știri negative despre Dinamo, că sunt tot timpul probleme financiare. Sper să intre în play-off-ul din Liga 2 și să reușească să promoveze, pentru că aceasta este cea mai bună cale de revitalizare a echipei.

- Apropo de Dinamo, ai prins 30 de minute în amicalul cu Barcelona din 2012. Cine ți-a pus cele mai mari probleme, cum ai simțit diferența valorică dintre voi?
- O amintire extraordinară! Diferența de valoare era vizibilă, dar nu cred că ne-am făcut de râs în acel meci! Bine, nici Barcelona nu era foarte concentrată pentru acel amical, dar a fost o experiență minunată pentru noi.

- Am văzut că ai și făcut schimb de tricouri cu cineva de la Barcelona, mai ai acea piesă de colecție?
- După meci, am făcut schimb de tricouri cu Cristian Tello, e o piesă importantă în colecția mea!

Imagini din cariera lui Nicolae Mușat / Sursă foto: GSP
Imagini din cariera lui Nicolae Mușat / Sursă foto: GSP
Imagini din cariera lui Nicolae Mușat / Sursă foto: GSP
Imagini din cariera lui Nicolae Mușat / Sursă foto: GSP
Imagini din cariera lui Nicolae Mușat / Sursă foto: GSP
+45 FOTO

- Tu ai crescut la juniorii lui Dinamo. Cum a fost acea perioadă? Ai fost coleg de generație cu Ștefan Radu, Ropotan și alții.
- Aveam o generație foarte bună! Grupa '86 a dat cinci jucători la echipa mare! Plus alți jucători la echipa de tineret! Eram un grup foarte bun și am avut noroc de antrenori pricepuți, de la care am avut ce învăța! Ne-a fost mai ușoară trecerea de la juniori la seniori.

3 trofeeare Mușat cu Dinamo: titlul din 2007, plus Cupa și Supercupa din 2012

Nicolae Mușat: „Nu am grija zilei de mâine, nu am rate, nu am datorii”

- Ai o singură experiență în străinătate, în Azerbaijan, la Khazar Lankaran. Cum a fost acolo? Ți-ai fi dorit să joci mai mult afară, eventual în alt campionat? 
- Au fost mai multe posibilități de a juca afară, dar mereu a intervenit ceva sau cineva și au picat! În Azerbaijan a fost foarte bine, din toate punctele de vedere! Atunci, erau în plină dezvoltare economică și sportivă. Lumea era înnebunită după fotbal, veneau foarte mulți suporteri la fiecare meci.

- Tu ai prins și „apusul” lui FC Vaslui. Ce-ți aduci aminte din experiența respectivă?
- A fost una din cele mai bune perioade pentru mine din punct de vedere sportiv. Am terminat pe locul 5, în condițiile în care în ultimele 4 meciuri am jucat cu mulți juniori neplătiți de cel puțin 6 luni, cu deplasări făcute în ziua meciului! Dar grupul de jucători era extrem de unit și am reușit să trecem peste aceste neajunsuri.

- Financiar, te simți împlinit la 36 de ani? Ai strâns suficient cât să n-ai griji în viitor? 
- Nu cred că există vreun jucător care să joace doar în țară și să spună ca e realizat financiar! Cred că este foarte greu să reusești asta! Pot spune doar că nu am grija zilei de mâine, pentru ca nu am rate, nu am datorii.

Nicolae Mușat: „Mă văd antrenând într-un viitor apropiat”

- Ți-ai dori să urmezi o carieră în antrenorat? 
- Am început deja cursurile pentru obținerea carnetului de antrenor din cadrul CNFPA (n.r. - Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor). Până acum puțin timp, nu cochetam cu meseria aceasta, dar a început să-mi placă ideea și mă vad antrenând, într-un viitor cât mai apropiat. 

- Apropo de antrenorat, poți face un Top 3 al tehnicienilor cu care ai lucrat de-a lungul carierei tale? 
- Am lucrat cu mulți antrenori foarte buni, de la care am învățat enorm! Mi-ar fi greu să fac un top al acestora, pentru că as defavoriza pe cineva și nu ar fi corect.

- În final, te provoc să ne dezvălui ceva mai puțin cunoscut despre tine, ceva ce microbiștii nu știu.
- Ce nu știe multă lume este că îmi place să gătesc! Mă relaxează și, de cele mai multe ori, familia chiar mănâncă ceea ce fac 😀.

12 echipeși-a trecut Mușat în CV: Dinamo, CS Otopeni, Astra Ploiești, Universitatea Cluj, Urziceni, Khazar Lankaran, Vaslui, Chiajna, Academia Clinceni, Botoșani, Daco-Getica și FC Argeș

FOTO / 50 de imagini din cariera lui Nicolae Mușat

Imagini din cariera lui Nicolae Mușat / Sursă foto: GSP
Imagini din cariera lui Nicolae Mușat / Sursă foto: GSP
Imagini din cariera lui Nicolae Mușat / Sursă foto: GSP
Imagini din cariera lui Nicolae Mușat / Sursă foto: GSP
Imagini din cariera lui Nicolae Mușat / Sursă foto: GSP
+45 FOTO

Citește și alte știri de actualitate: 

EXCLUSIV „E un vis urât prin ce trec de câțiva ani” » În 2013, intra în locul lui Sânmărtean, acum joacă la Liga 3: „Fotbalul de la noi e mai mult pe pile și relații, mulți mi-au făcut rău”

EXCLUSIV Tibor Moldovan, poveste incredibilă din hotelul echipei: „Am luat ușa la picioare și a ieșit unul să mă certe: «Da’ ce te interesează, mă, pe tine?!». Apoi am aflat cine era”

EXCLUSIV „Poate peste 10 ani nu se mai uită nimeni la tine!” » Cu ce se ocupă în prezent Mihăiță Pleșan și ce îl nemulțumește: „E o mare anomalie!”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează