FOTBAL  »  Superliga  »  CUPA UEFA / ELFSBORG - DINAMO ( IN TUR 1-2), JOI, ORA 20:00, PRIMA TV / STIREA 40

Catastrofa

Articol de GSP - Publicat joi, 04 octombrie 2007 00:00

In urma cu 10 ani, Dinamo s-a facut de ris in fata unor "pescari" islandezi, care au reusit meciurile vietii tocmai cu ros-albii. Knattspyrnufelag! Pronuntati repede numele echipei islandeze fara sa va muscati limba! Nume de cosmar pentru dinamovisti, care nu vor uita prea curind rusinea de a fi eliminati de "pescarii" nordici. si asta dupa o dubla infringere! S-au facut 10 ani de atunci. Se intimpla pe 23, respectiv 30 iulie 1997, in preliminariile Cupei UEFA. Anonimii Danielsson si Dadason i-au umilit pe "ciinii" condusi de Cornel Talnar. 2-0 la Reykjavik si 2-1 in stefan cel Mare. Au ramas in istoria negativa a gruparii din stefan cel Mare si imaginile cu suporterii ros-albilor care, facind haz de suparare, le-au aratat jucatorilor, in batjocura, pesti cumparati de la piata.

S-a celebrat victoria istorica

Majoritatea fotbalistilor lui Knattspyrnufelag Reykjavik (KR) erau amatori, printre ei si citiva feroezi, unul fiind chiar pescar! Daca pentru Dinamo a fost si este un cosmar, cu totul altfel sta situatia pentru islandezi. si asta fiindca "iulie 1997" este o sarbatoare pentru clubul nordic! Celebrata in vara acestui an printr-o petrecere speciala organizata la sediul gruparii din Reykjavik si la care au participat citiva dintre eroii acelei duble confruntari.

O data in viata!
De ce este o sarbatoare? Simplu: Dinamo a fost singura echipa pe care Knattspyrnufelag a eliminat-o in cupele europene in intreaga sa istorie! Un tablou impozant cu imagini din acele meciuri si altul cu echipa invingatoare troneaza impunatoare in sala de trofee a gruparii islandeze. KR a bifat 5 prezente in Champions League (Cupa Campionilor Europeni), plus alte 5 in Cupa UEFA. Singura echipa care a picat in plasa nordicilor a fost Dinamo, in 1997.

In turul imediat urmator, modesta formatie elena OFI Creta a trecut, 0-0 si 3-1, de islandezi. In rest, formatii celebre, Liverpool (11-1 dupa dubla intilnire), Feyenoord (16-2) ori Torino (8-1), au spulberat pe Knattsprynufelag, dar si echipe fara nume, cum ar fi Kilmarnock, MTK Budapesta, Piunik Erevan sau Vllaznia Skodra.


Ce au ajuns
In lotul lui KR din 1997 se regasea si Eidur Gudjohnsen, dar care nu a jucat in partidele cu romanii. Avea doar 19 ani si tocmai sosise de la PSV Eindhoven. Gudjohnsen a evoluat un sezon la Knattspyrnufelag, dupa care a plecat la Bolton. Ulterior, a petrecut 6 ani la Chelsea, iar din 2006 e sub contract cu Barcelona. In rest, foarte putin succes. Brynjar Gunnarsson este acum la Reading, in Anglia, Dadason a fost pe la Stoke City si prin Norvegia, Einar Danielsson a trait doar acel moment de glorie, iar capitanul de atunci, portarul Kristjan Finnbogason, mai apara si acum buturile lui KR, desi are 36 de ani.

"Iulie 1997 este sarbatoarea noastra, a fanilor de la Knattspyrnufelag. Generatiile ce vor veni isi vor aduce aminte cu placere de rezultatele noastre cu Dinamo"

Bjork, cea mai cunoscuta cintareata a Islandei

Ce a fost atunci

Knattspyrnufélag - Dinamo 2-0
Au marcat: Daníelsson (27, penalty) si Dadason (52)
Knattspyrnufélag: Finnbogason (cpt) - Thorvaldsson, Kristjánsson, Egilsson, Gunnarsson - S. Jónsson, Bjórnsson, Daníelsson (Benediktsson, 86), D. Jónsson (Júliússon, 88) - Dadason, Thorsteinsson. Antrenor Haraldur Haralsson
Dinamo: Prunea (cpt) - Contra, Fl. Ionescu, L. Cotora, Fl. Batrinu - Fl. Petre, Tararache, Hildan (M. Niculae, 80), D. Florea - Ad. Mihalcea, D. Rednic (Tilvan, 54). Antrenor Cornel Talnar
23 iulie 1997, Stadion "KR-Völlur", Reykjavík

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
 •  02 August 2013, 23:48

tare

Vezi toate comentariile (1)
Comentează