Articol de , - Publicat sambata, 13 octombrie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 20 septembrie 2013 11:30

După articolul critic al lui Cristian Geambaşu apărut ieri în Gazetă, Valeriu Nicolae, reprezentantul Football Against Racism in Europe, răspunde întrebărilor editorialistului GSP.

O lună agitată în fotbalul nostru, cu acuzaţii de rasism la Steaua - Rapid şi Steaua - CFR, continuate de o presupusă anchetă deschisă de UEFA la meciul Steaua - FC Copenhaga, din Europa League - veste lansată de Csaba Asztalos, preşedintele CNCD.

Contactat de GSP, Valeriu Nicolae, fondator al Policy Center for Roma and Minorities şi membru în Comitetul Director al organizaţiei Football Against Racism in Europe, a comentat ultimele evenimente din Liga 1 şi cupele europene şi a concluzionat: "Ce se întîmplă pe stadioanele noastre este rasism!". Afirmînd că inclusiv gestul lui Mihai Stoica, managerul general al Stelei, de a fixa steagul naţional în faţa galeriei lui CFR Cluj este tot rasism.

A doua zi, Cristian Geambaşu, editorialistul Gazetei, a reacţionat într-un articol-protest intitulat "Jos discriminarea! Sus incriminarea!", întrebînd: "A spune bancuri cu olteni, moldoveni şi ardeleni este o formă de rasism? Dar a spune bulibăşeală ce este?".

Ieri, Valeriu Nicolae a răspuns la întrebările lui Cristian Geambaşu printr-un e-mail trimis la redacţie:

Cristian Geambaşu: "A spune bancuri cu olteni, moldoveni şi ardeleni este o formă de rasism? Dar a spune bulibăşeală ce este?"

Valeriu Nicolae: "Nu există o contradicţie între banc şi rasism. Nu toate bancurile cu olteni, moldoveni şi ardeleni sînt rasiste, dar unele sînt. Acelaşi lucru se aplică şi pentru bulibăşeală. În cazul în care termenul este folosit cu dispreţ şi cu intenţia clară de a pune pe cineva într-o poziţie inferioară, atunci e rasism"

Cristian Geambaşu: "Cineva a cărui identitate este secretă, pentru că altfel omul care supraveghează ar fi în pericol de moarte, zice Valeriu Nicolae. De ce s-ar putea simţi totuşi ameninţată o persoană care ne vrea binele şi este remunerată pentru asta?"

Valeriu Nicolae: "A suspenda o echipă de fotbal cu cîteva mii, dacă nu zeci de mii de suporteri fanatici, este periculos. Pentru a face exemplul mai clar, e ca şi cum te-ai duce în mijlocul galeriei Stelei şi ai începe să scandezi pro-Rapid sau pro-Dinamo şi să te aştepţi să primeşti laude pentru curaj. În ceea ce priveşte pericolul de moarte, eu am primit sute de ameninţări cu moartea după ce am fost acuzat de un ziar românesc că am cauzat suspendarea Stelei. Mai mult, nişte huligani mi-au spart geamurile de la maşină. Referitor la remuneraţie, observatorii pe rasism nu sînt plătiţi. Sînt voluntari"

Cristian Geambaşu: "Sau e rău spus «ungurul»? Reformulez. Maghiarul Marton Esterhazi, cetăţean al Republicii Ungare. Aşa sună corect, nu?"

Valeriu Nicolae: "În acest context, folosirea cuvîntului ungur nu are nici o legătură cu rasismul"

Cristian Geambaşu: "Aflăm că Esterhazi n-are nici o competenţă în materie de manifestări rasiste şi xenofobe. Degeaba i s-a părut oficialului UEFA că românii au organizat şi s-au purtat impecabil la meciul Stelei cu danezii, în van a trăit el cu impresia că toate au fost la locul lor, că nimeni şi nimic, înainte, în timpul şi după partidă, nu a lăsat să se întrevadă sămînţa unor manifestări discriminatorii"

Valeriu Nicolae: "Esterhazi nu are competenţe pe rasism şi nici nu a spus că are. Nu există nici o legătură între organizarea meciului şi expertiza în domeniul rasismului. Nefiind vorbitor de limba română, Esterhazi nu poate să înţeleagă ce scandează suporterii. De aici nevoia de a avea observatori care să vorbească aceeaşi limbă ca şi suporterii"

Cristian Geambaşu: "Acelaşi Valeriu Nicolae ne anunţă că UEFA are big brotheri secreţi în fiecare ţară afiliată care întocmesc rapoarte despre tot ce ar putea aduce atingere concordiei planetare. Hm! Vi se pare că agenţii cu pricina ar semăna cu securiştii mai vechi sau mai noi? Cu kaghebiştii? Cu salariaţii STASI din RDG? Că şi ei încercau să-şi apere cetăţenii de răul care venea de peste graniţe sub forma imperialismului american şi occidental. Prin urmare, îi apărau. Cu preţul persecuţiei. Îi urmăreau, îi fişau, îi recrutau ca turnători. Pe cei care nu voiau să fie nici turnători, nici colaboratori şi nu se potoleau îi băgau în închisori"

Valeriu Nicolae: "Paralelele pe care le stabiliţi între raportarea unor incidente rasiste sau violente pe stadioane şi ceea ce făceau securiştii sau kaghebiştii sînt stupefiante pentru mine, un activist pe drepturile omului. Torţionarii plătiţi ai KGB sau ai Securităţii puşi pe acelaşi loc cu persoane care au primit premii importante pentru activitatea lor socială cum sînt mulţi în FARE este cel puţin îngrijorătoare. Urmînd logica dumneavoastră, huliganul de pe stadion poate să spună că este în aceeaşi paradigmă cu Havel sau Coposu"

Cristian Geambaşu: "Nu sînt pregătit pentru multe şi uneori mă simt discriminat. Pe mine cine mă apără?"

Valeriu Nicolae: "Dreptul la opinie, o presă puternică, dezbaterile, puterea de a ne recunoaşte greşelile, bunul simţ şi legi făcute bine şi implementate la fel pentru toţi sînt soluţiile mele. Ca şi cu eliminarea rasismului, e nevoie de exerciţiu şi educaţie pentru a avea o democraţie funcţională pentru toţi. În cazul în care cineva ar încerca să vă discrimineze restricţionîndu-vă dreptul la opinie, ar trebui să vă puteţi baza pe cei din societatea civilă ca să vă apere"

Citeşte şi: Editorial Cristian Gambaşu: "Jos discriminarea! Sus incriminarea!"

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion