FOTBAL  »  Superliga  »  REMEMBER

Ce era "suprafața de reparație" și cum se juca sistem 2-3-5! O mărturie haioasă din 1926: fotbalul pe Kiseleff

Articol de GSP - Publicat duminica, 16 decembrie 2018 17:51

În anul Centenarului, ne teleportăm în timp, tocmai până în 1926 pentru o lecție de istorie a fotbalului. Un articol scris de locotenentul Paul Epureanu în revista „Lumea Copiilor” ne oferă o perspectivă despre cum se juca atunci sportul ce avea să devina „rege”.

Totodată, subtitlul articolului, „Din amintirile unui jucător de Foot-ball”, dovedește ca acest sport era cunoscut în București cu ceva timp înainte de anul 1926, fiind un „joc nou” tocmai în copilăria locotenentului.

Alte lucruri interesante ale fotbalului de atunci:

- Sistemul în care se juca era 2 fundași, 3 mijlocași și 5 „înaintași”, alături de un portar.
- Terenul era asemănător ca marcaj cu cel din prezent, lipsind doar cercul de la marginea careului. Totuși, era ușor mai lat, între 65 și 80 de metri, față de maximum 75 cât e în prezent;
- Careul era denumit „Suprafața de reparație”
- Comparând cu Bucureștiul supraaglomerat de azi, atunci fotbalul se juca chiar pe Șoseaua Kiseleff.

Citește AICI articolul integral:

 1

2

dispunerea echipelor

(articol scrie de Andrei Stroe)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
dubluv
dubluv  •  16 Decembrie 2018, 18:46

nivelul literar este al unei compuneri de clasa a 2a. Pentru autorul GSP nu inteleg cum a dedus ca terenurile de atunci (intre 65 si 80m) erau mai late decate cele de acum (maxim 75). Din datele din articol se intelege cel mult ca terenul de atunci PUTEA fi mai mare decat cel de acum, dar si asta ar fi o informatie falsa pentru ca in zilele noastre terenul de fotbal care nu trebuie sa fie omologat pentru jocuri internationale poate avea pana la 90m.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close