Articol de GSP - Publicat miercuri, 09 octombrie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 09 octombrie 2013 15:01

Într-o scrisoare extraordinară publicată astăzi exclusiv în ediţia tipărită a Gazetei Sporturilor, dar şi în Gazeta Digitală, Nicolae Rainea îi face portretul lui Sebastian Colţescu şi crede că acesta nu are ce căuta în arbitrajul românesc.

Scrisoarea sesizează 3 puncte slabe care îl împiedică pe Sebastian Colţescu să performeze în arbitraj. Fostul mare arbitru Nicolae Rainea, cel care în luna mai a acestui an a fost desemnat de Gazeta Sporturilor în top 10 arbitri la nivel mondial în toate timpurilor, a subliniat un defect fizic pe care îl are Colţescu şi care îi afectează prestaţia.

"Colţescu are şi un defect fizic, mai puţin observabil. Are gîtul înclinat, strîmb, ca şi Turnul din Pisa. Deci el vede imaginea înclinată. Fracţiunea de secundă necesară identificării imaginii se schimbă în totalitate, îndreptarea gîtului oferindu-i o altă geometrie a imaginii. De aceea la anumite distanţe, la fazele rapide vede altceva, prin mişcarea gîtului", a scris Rainea în scrisoarea publicată exclusiv de Gazeta Sporturilor.

Celelalte două puncte sesizate de fostul mare arbitru vizează starea psihică a arbitrului şi modul cum se exprimă în teren. Ele pot fi citite la chioşcuri sau în Gazeta Digitală, AICI.

Numărul 1 în Elita Gazetei şi al 9-lea în lume all-time
În luna mai, într-o amplă anchetă a Gazetei Sporturilor, despre elitele fotbalului românesc la nivel de jucători, antrenori şi arbitri, Nicoale Rainea a ieşit pe primul loc, cu  87 de puncte, la distanţă uriaşă faţă de Igna (35) şi Crăciunescu (32). Pe baza aceloraşi criterii, într-un top all-time al arbitrilor din întreaga lume, Rainea e între primii 10, mai precis pe 9, devansînd nume imense precum Collina, Quiniou, Palotai, Puhl, Busacca!

Cine a fost Nicolae Rainea
- s-a născut în noiembrie 1933, la Brăila
- a jucat 10 ani fotbal la Laminorul Brăila, Metalul Piatra Neamţ şi Constructorul Bîrlad
- arbitru din 1959
- a condus 267 de partide în Liga 1
- a fost arbitru FIFA 17 ani, timp în care a condus peste 115 meciuri internaţionale
- a arbitrat la 3 ediţii de Campionat Mondial consecutiv (1974, 1978, 1982), doar alţi doi arbitri din lume avînd această performanţă: ungurul Karolay Palotai şi francezul Joel Quiniou
- la CM a arbitrat meciuri de top precum Olanda - Uruguay, Italia - Argentina, Italia - Franţa
- a arbitrat finala Campionatului European 1980: RFG - Belgia 2-1
- a condus finala Cupei Campionilor Europeni 1983: Hamburg - Juventus 1-0
- a fost delegat la finala Cupei UEFA 1978: PSV - Bastia 3-0
- a oficiat şi la Supercupa Europei 1978: Liverpool - Anderlecht 2-1

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”