FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

Cele 7 secrete ale stăpînirii CFR » Cum au cîştigat ardelenii campionatul şi de ce domină de 5 ani fotbalul românesc

Pentru CFR, sezonul s-a încheiat cu bine: a obţinut un nou titlu de campioană.
Pentru CFR, sezonul s-a încheiat cu bine: a obţinut un nou titlu de campioană.

Articol de GSP - Publicat marti, 22 mai 2012 00:00 / Actualizat luni, 21 mai 2012 20:13

Din 2007, clubul lui Arpad Paszkany a obţinut 8 trofee: 3 titluri în Liga 1, 3 Cupe şi 2 Supercupe ale României. În spatele cifrelor se ascund detaliile unui proiect care a mutat Capitala fotbalului în Ardeal.

Statistica evidenţiază, trofeele confirmă: proiectul CFR Cluj reprezintă cel mai productiv demers fotbalistic românesc din ultima jumătate de deceniu. Spre deosebire de Urziceni, are avantajul continuităţii. Faţă de Steaua, Dinamo şi Rapid, primează argumentele eficienţei şi stabilităţii. Dar care sînt, de fapt, punctele unde a triumfat CFR în acest sezon şi principiile care i-au menţinut supremaţia în ultimii ani?

1. Rezultate conservate, reveniri productive
Sezon decis în penultima etapă, CFR ia titlul cu un punct în faţa Vasluiului şi cinci în faţa Stelei. Diferenţele se plasează, aşadar, la nivelul detaliilor. Atuurile ardelenilor: putere de conservare în momente-cheie, soluţii tactice ale antrenorilor în situaţiile de avarie.

Echipele de pe primele 5 locuri au deschis scorul de cele mai multe ori. Însă atunci cînd adversarul a revenit în joc, egalînd, CFR a reuşit să piardă cele mai puţine puncte: jucătorii s-au grupat, Jorge Costa şi Andone au remediat din mers şi eficient carenţele.

Efectul: puncte de aur cînd Vaslui sau Dinamo pierdeau lamentabil. "Cîinii" au avut cele mai multe deschideri de scor, însă au clacat incredibil în trei înfrîngeri cu 1-3!

487148-caseta-1.jpg

2. Soluţii de pe bancă
Vaslui a avut echipă, dar nu şi lot. CFR şi Steaua au avut lot, însă doar ardelenii unul echilibrat pe posturi şi ferit de accidentări numeroase. Cele două idei se reflectă perfect în aportul rezervelor. Deşi Steaua a marcat de mai multe ori decît CFR prin fotbalişti intraţi pe parcurs, echipa lui Paszkany a punctat decisiv: golurile lui Celestino la 0-1 cu Braşov (scor final 2-1) şi Mureşan la 0-2 cu U Cluj (scor final 3-2) avînd efect de fulger.

Mai mult, o comparaţie între momentul efectuării schimbărilor şi cel al marcării golurilor e elocventă: intrările lui Kapetanos, De Zerbi, Hora sau Celestino au fost mai consistente decît ale lui Rusescu, Nikolic sau Mihai Costea.

487149-caseta-2.jpg

3. Strategie de aur
La finalul turului 2010/2011, CFR se clasa la 12 puncte de lider. În startul returului au venit înfrîngerile cu Timişoara, Pandurii şi Rapid, egalurile cu Brăneşti, Astra şi Tg. Mureş. Conducerea ardelenilor a decis să sacrifice campania spre un potenţial loc de Europa League, pentru a pregăti asaltul la titlu în sezonul următor.

CFR a terminat pe 10 în 2011, gurile rele spun chiar că ar fi cedat 3 puncte Oţelului, care lupta la titlu (0-1, 2 mai 2011), puncte "recuperate" în acest sezon (2-0, 26 martie 2012). A fost prima echipă din Liga 1 care şi-a perfectat din 2011 transferuri pentru sezonul acesta, a beneficiat de un tur 2011/2012 în care nu s-a sacrificat fizic prin cupele europene şi nu s-a interesat de Cupa României, pierzînd cu Astra la primul meci (0-1). Iar schema le-a ieşit.

18.412.000 euro a primit CFR de la UEFA pentru participarea în grupele Ligii Campionilor 2010-2011

4. Forţă psihică în momente critice
Într-un top al eficienţei în 10 oameni, CFR Cluj şi Steaua sînt singurele echipe din primele cinci clasate care au un golaveraj pozitiv în intervalele de timp în care au jucat în efectiv redus. Ardelenii s-au văzut însă de 8 ori în această situaţie, steliştii de doar 4 ori. În plus, CFR a obţinut puncte vitale în condiţii neprielnice, cum este victoria 2-1 cu Sibiu ("roşu" primit de CFR la 1-1).

Avantajul CFR-ului rezidă în forţa psihică necesară marcării golurilor, dar şi menţinerii unei defensive de fier, în inferioritate numerică. Vaslui şi Rapid au mers pe cartea "totul sau nimic", marcînd, dar şi încasînd în momentele de joc în 10, Steaua s-a mulţumit cu puţin în vreme ce Dinamo a clacat în astfel de situaţii.

487151-caseta-3.jpg

5. Eficienţă în scouting şi transferuri
Clujenii nu sînt adepţii DVD-urilor cînd e vorba de achiziţii, ci monitorizează 10-12 fotbalişti timp de un an, analizînd raportul evoluţiei fiecăruia, meci de meci! Efectele se văd întîi la nivel financiar şi prin consistenţa lotului, ulterior se traduc în rezultatele echipei. Ultimele "bombe": Weldon, venit liber de contract, vîndut pentru 1.000.000 de euro (Changchun), Renan, ajuns în aceleaşi condiţii, împrumutat pentru aceeaşi sumă la Sampdoria!

Din 2010, CFR a transferat definitiv 27 de jucători. Dintre ei, doar Bjelanovici, Daniel Fernandes şi Weldon au plecat de tot din Gruia! În rest, Bastos, Kapetanos sau Piccolo au devenit piese de bază, unii au fost împrumutaţi (Rada, Edimar, Amado). Echipele la care ajung clujenii? Galatasaray, Schalke, Guimaraes, Sedan, Karlsruhe sau Twente. Confirmări că la CFR există "ochi" pentru valoare.

"Avem nevoie de minimum 5 transferuri în această vară, dar ar putea veni şi 7-8 jucători noi. Important e să aducem fotbalişti peste nivelul celor de acum" (Ioan Andone, antrenor CFR)

6. Stabilitate pe toate planurile
Andone, Trombetta, Uhrin jr., Conceicao, Mandorlini, Cîrţu, Minteuan, Costa, Andone. E cercul celor 9 antrenori de la CFR din sezonul 2007/2008 pînă azi. În acest timp, la Steaua s-au consumat 16 mandate de tehnician, iar la Dinamo 11! Impresionează numărul de tehnicieni vs trofee, semn că pe banca CFR-ului se ajunge rareori întîmplător. În schimb, vijelia neproductivă de pe banca Stelei, experimentele Peseiro (Rapid) şi Caro (Vaslui) lasă urme adînci la competitoare.

Constanţa ardelenilor se regăseşte şi la nivelul conducerii administrative, unde cuplul Paszkany-Mureşan pare indestructibil. Iar capitolul financiar nu reprezintă o problemă, salariile fotbaliştilor se plătesc la timp, iar bonusurile sînt consistente.

487152-caseta-4.jpg

7. Transformări "utile", greşeli favorabile, noroc
CFR a promovat în prim-planul fotbalului cu o conducere discretă, o notă aparte în peisajul războaielor mediatice din Liga 1. Pentru o vreme, intervenţiile publice ale lui Paszkany puteau fi numărate pe degete, iar influenţele la nivelul comisiilor se făceau, se pare, într-o discreţie totală. Adaptarea la "rigorile" competiţiei s-a făcut treptat, de la replici tăioase la atacuri ironice prin "portavocea" Mureşan. Iar patronul a devenit o prezenţă publică.

CFR e lider nu doar în clasamentul final al Ligii 1, ci şi la raportul greşelilor de arbitraj favorabile în acest sezon. Mai mult, diferenţa dintre erorile pro şi contra e cea mai mare în comparaţie cu celelalte fruntaşe. Iar la capitolul noroc, ardelenii excelează: 10 din cele 42 de goluri au venit după minutul 89, iar prin ele s-au obţinut 13 puncte!

487153-caseta-5.jpg

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (416)
re.organizatoru
re.organizatoru  •  24 Mai 2012, 18:29

Árpád Zoltán Pászkány (n. 19 noiembrie 1971, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, Romania)[1] este un om de afaceri din Cluj-Napoca. Deține dealerul auto Ecomax General Investments[2], precum și cel mai important imobil de birouri din Cluj, Sigma Center, este administratorul companiei Polus și reprezentant în România al holdingului Trigranit din Budapesta[3]. Este și unul dintre cei mai importanți jucători din domeniul imobiliar din Cluj[3]. Patronul Trigranit este celebrul SOROS,fondatorul celebrei fundatii Soros care a schimbat numele tiganilor in rromi , DE TRUSTUL TRANSILVANIA DETINUT IN COPROPRIETATE CU I.RUS, STITI CEVA?

re.organizatoru
re.organizatoru  •  24 Mai 2012, 18:26
Postat de albusibiu pe 22 Mai 2012, 22:22

Una mare si lata. Ii zice "campionat", piciule. :)

Árpád Zoltán Pászkány (n. 19 noiembrie 1971, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, Romania)[1] este un om de afaceri din Cluj-Napoca. Deține dealerul auto Ecomax General Investments[2], precum și cel mai important imobil de birouri din Cluj, Sigma Center, este administratorul companiei Polus și reprezentant în România al holdingului Trigranit din Budapesta[3]. Este și unul dintre cei mai importanți jucători din domeniul imobiliar din Cluj[3]. Patronul Trigranit este celebrul SOROS,fondatorul celebrei fundatii Soros care a schimbat numele tiganilor in rromi INFORMEAZA-TE(AICI N-AM SCRIS NIMIC DE TRUSTUL MEDIA TRANSILVANIA DETINUT IN COPROPRIETATE CU INGERUL IOAN RUS)

bimbi79
bimbi79  •  23 Mai 2012, 13:31
Postat de albusibiu pe 23 Mai 2012, 11:35

Multumim, campionule! :))) Daca nici acum nu ti-a trecut, inseamna ca durerea este mare. Cu atat mai imbucurator pentru noi!

Pacat ca nu ai retinut: Corect ar fi fost: Multumim campioano ! Aici ai dreptate: Nu-mi va trece niciodata ! Mi-este sila de hoti si mincinosi ! Sa-i vad unde le este locul: LA BRUTARIE !

Vezi toate comentariile (416)
Comentează