FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

EXCLUSIV Ascensiunea lui Costache, care venea la antrenamente cu trenul de la Videle: „Mulți îi băgau «șopârle» patronului”

Valentin Costache, CFR Cluj // foto: Imago
Valentin Costache, CFR Cluj // foto: Imago

Articol de - Publicat miercuri, 19 mai 2021 15:50 / Actualizat miercuri, 19 mai 2021 15:51

Valentin Costache, 22 de ani, a adunat 4 titluri de campion cu CFR Cluj. Jucătorul transferat pentru 700.000 de euro de la Dinamo nu a ratat niciun trofeu din cele cucerite de ardeleni în această serie triumfătoare.

Unul dintre oamenii care au contribuit la ascensiunea sa, la juniori, Gabi Răduță, fostul șef al academiei "câinilor", este mândru de ceea ce a ajuns fostul său elev, acum prieten cu care se mândrește. El a povestit pentru GSP.RO cum a crescut puștiul din atacul "feroviarilor" și cum i-a surâs șansa.

Gabi Răduță: „Costache făcea diferența la juniori”

”Pe Costache l-am luat de la clubul sportiv nr. 2. L-am văzut la un meci cu noi, chiar pe Dinamo. Le-am spus tuturor că este un copil cu calități. Venea la antrenament în fiecare zi cu trenul de la Videle. Am văzut că este un copil muncitor și de mare viitor. La juniori făcea diferența, a fost exemplar, se pregătea bine, creștea motric, valoric, dar tot nu-i venea rândul la prima echipă. 

Mulți din club îi spuneau domnului Negoiță că nu este de prima echipă, că nu e bun. Numai "șopârle". I-am spus și lui că este greu să te impui direct la seniori. Și-atunci am luat decizia de a-l împrumuta la CS Afumați, în Liga 2. Așa am procedat cu majoritatea copiilor de la Dinamo, îi monitorizam și la meciuri. 

Apoi, mergeam să-i spun domnului Negoiță că e fantastic, alții intrau la dânsul și-i ziceau că e slab, înnebuneam de ciudă. Așa s-a întâmplat cu mulți copii la Dinamo”. 

Gabi Răduță: „Costache, în primii 5 fotbaliști din Liga 1”

Dinamo pleca în cantonament cu Cosmin Contra, în Slovenia, în 2017. Costache nu era nici al 34-lea. I-am spus domnului Negoiță să meargă pe mâna mea, așa a făcut, m-a ajutat și Dorin Irimia (n.red în staff-ul media al clubului), care era cu echipa în cantonament, și i-a vorbit de el (n.red Costache) lui Cosmin. Când a revenit din cantonament, mi-a spus că am avut dreptate. 

A rămas la prima echipă, apoi, la scurt timp, a fost vândut la CFR Cluj pe o grămadă de bani. Acolo, a făcut istorie deja! Cel mai titrat tânăr jucător. CFR a avut mare grijă de el, de promovarea lui etapizată. Acum, a ajuns să fie în primii 5 fotbaliști din Liga 1. Îmi pare bine pentru el, mulți, la fel de talentați, nu au avut șansa lui. 

La Cluj mai sunt Ciobi, Chipciu, Bălgrădean, am lucrat și cu ei și au ajuns mari fotbaliști. Și Ciobi va urma același traseu. CFR îi pregătește intrarea, apoi nu va mai ieși din prima echipă. Mă bucur pentru ei, dar îmi pare rău pentru Dinamo, pentru că mi-aș fi dorit ca performanța s-o fi făcut în Ștefan cel Mare. 

La Dinamo mai sunt acum 20 de Costache și de Ciobotariu, dar trebuie promovați și susținuți. Eram la un turneu în Ungaria, campionat puternic, jucam cu PSV Eindhoven. Vali s-a accidentat, plângea, l-am dus pe brațe: "Nea Gabi, m-am ratat!". I-am spus să se liniștească: "Tată, vei juca la cel mai mare nivel și vei câștiga campionate". Așa a fost, întrebați-l”, a spus Răduță pentru GSP.ro. 

Pe Andreas Mihaiu l-am adus de la Slatina, l-am ținut în probe o săptămână, nu l-a remarcat nimeni. Am decis să rămână. A crescut enorm, trebuie să fii foarte bine pregătit pentru munca la juniori, este o muncă diferită de ceea ce este la seniori. Mulți se pierd la seniori, fiindcă nu sunt oameni pregătiți. Am văzut la CFR Cluj, la FCSB, la Viitorul, la Craiova un program etapizat de promovare pentru ei.
- Gabi Răduță, ex-manager Academia Dinamo

4 goluriîn 36 de meciuri a adunat Costache pentru CFR Cluj în actuala ediție

Citește mai multe știri despre CFR Cluj:

Primul nume avansat pentru banca CFR-ului: „Un om de fotbal cu conexiuni îmi spune că e 100%”

Primul transfer la CFR Cluj după cucerirea titlului: vine un jucător cu aproape 100 de meciuri în Olanda

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
bogat
bogat  •  19 Mai 2021, 17:40

Costache e un jucator cu calitati tehnice foarte bune insa mai are mult de lucru la viziunea pe teren pentru ca se zbate mult fara folos. Asta e o carenta comuna la fotbalistii romani si vine din pregatirea de la juniori unde antrenamentul tactic pare ca e tratat superficial. Si e cam mult sa spui ca "a facut istorie" la CFR despre un atacant cu 4 goluri si o pasa decisiva intr-un sezon intreg.

bogat
bogat  •  19 Mai 2021, 17:40

Costache e un jucator cu calitati tehnice foarte bune insa mai are mult de lucru la viziunea pe teren pentru ca se zbate mult fara folos. Asta e o carenta comuna la fotbalistii romani si vine din pregatirea de la juniori unde antrenamentul tactic pare ca e tratat superficial. Si e cam mult sa spui ca "a facut istorie" la CFR despre un atacant cu 4 goluri si o pasa decisiva intr-un sezon intreg.

parpalache
parpalache  •  19 Mai 2021, 16:48

Norocul lui Costache a fost cu regula U21!Nenorocul lui a fost Dan Petrescu-care nu avea rabdare cu el!Si nu l-a pus niciodata pe lista UEFA!Iarasi norocul lui Costache a fost ca a plecat Dan Petrescu si a venit Edward-care il baga!Daca pleaca si Edward...nu se stie!morala?Multi fotbalisti tineri s-au ratat pentruca„nu intrau in vederile”cate unui„mister”!Mutu la Dinamo-si implicit noi-a avut mare noroc ca a semnat cu fratii Becali,ca altfel se rata!Toxicul Cornel Dinu-antrenorul lui Dinamo-(a zis chiar el ca nu-l placea),dar Mutu a avut noroc ca fratii Becali s-au prins si...au sarit cu darul!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează