FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB - CFR CLUJ

EXCLUSIV România e iarăși la coada Europei! E exclus să avem VAR la FCSB - CFR

Articol de , , - Publicat miercuri, 11 mai 2022 18:50 / Actualizat joi, 12 mai 2022 08:25

Cristi Balaj propusese ca FCSB - CFR Cluj, finala Ligii 1 cu trofeul pe masă, să fie primul meci care să beneficieze de arbitrajul video. Însă FIFA va finaliza certificarea sistemului abia pe 1 iunie, când un reprezentant al forului mondial va veni în România pentru a da OK-ul în privința stadioanelor și sistemelor folosite în VAR. Dintre campionatele respectabile ale Europei care își decid învingătoarea într-un final incendiar, doar România nu are VAR.

  • FCSB - CFR Cluj, meciul care poate decide campioana, se va juca pe 21 sau 22 mai. Partida va fi liveTEXT, video și foto pe GSP.ro și în direct pe OrangeSport, Prima Sport și DigiSport

Dacă implementarea arbitrajului video e într-o fază atât de avansată, propunerea noastră, a celor de la CFR, e să fie grăbit acest proces și să avem VAR la meciul din ultima etapă, cu FCSB, care va fi foarte probabil cu titlul pe masă". Declarația îi aparține lui Cristi Balaj și a fost făcută săptămâna trecută, ca o replică la ceea ce doreau cei de la FCSB, care îl contactaseră pentru a-l întreba dacă acceptă arbitri străini la acel joc.

Dacă varianta unei brigăzi din străinătate a picat din start, din moment ce nici măcar ambele combatante nu erau de acord cu așa ceva, mai rămânea în discuție posibilitatea de a exista arbitraj video.

Final de sezon de gală pentru Istvan Kovacs » Delegat la o finală europeană
CONFERENCE LEAGUE
Final de sezon de gală pentru Istvan Kovacs » Delegat la o finală europeană

Arbitrii și tehnologia VAR trebuie certificate de FIFA

Și soluția VAR a devenit însă imposibilă pentru finala campionatului. Deși există mașinile în care vor fi studiourile VAR, deși arbitrii au fost instruiți, iar stadioanele echipate corespunzător, mai lipsește avizul FIFA, fără de care nu se poate da drumul la arbitrajul video.

Certificarea se va face în două etape, de către doi inspectori ai forului mondial. Primul va ajunge în România săptămâna viitoare și va avea rolul de a vedea în ce mod au fost pregătiți arbitrii pentru acest sistem nou.Apoi, în zilele de 31 mai și 1 iunie, un alt reprezentant FIFA va aviza tehnologia de care dispune CCA: atât aparatura din mașinile VAR, cât și cea de la stadioane.

Abia după ce aceștia doi vor anunța la Zurich că totul e în regulă, FRF și CCA vor primi aprobarea de a da drumul sistemului VAR.

Doar în România titlul la potou se decide fără VAR

E cert că FCSB - CFR nu va avea parte de arbitraj video, astfel că România e singurul campionat respectabil din Europa în care titlul încă nu e decis și soarta campioanei se va hotărî în ultimele jocuri, în care arbitrii nu vor avea sprijinul imaginilor TV pentru a-și îndrepta eventualele erori.

Ce campionate au finaluri explozive

ȚARACine se duelează pentru titluVAR: da sau nu
AngliaCity și LiverpoolDA
ItaliaAC Milan și InterDA
BelgiaFC Bruges și Royal UnionDA
CehiaPlzen și Slavia PragaDA
DanemarcaCopenhaga și MidtjylandDA
PoloniaLech Poznan și RakowDA
SerbiaSteaua Roșie și PartizanDA
RomâniaCFR și FCSBNU

La precedenta finală a fost Hațegan

În urmă cu două sezoane, titlul în Liga 1 a fost decis tot în ultima etapă, când s-au aflat față în față primele două clasate, iar cine câștiga urma să termine pe primul loc. Atunci, duelul a fost între CSU Craiova și CFR Cluj, iar confruntarea l-a avut la centru pe arbitrul numărul 1 al României la acel moment: Ovidiu Hațegan

Prestația lui a fost foarte bună, iar clujenii s-au impus cu 3-1, deși gazdele deschiseseră scorul prin Nistor. Acum, tot Hațegan e cel mai valoros și bine plasat „central" român la UEFA, dar a suferit luna trecută un infarct și se află în recuperare, astfel că Istvan Kovacs e cel care e văzut ca arbitrul principal al nostru.

Meciurile directe din acest sezon au avut parte de arbitraje de calitate

DataPartidaArbitrulNota GSP
august 2021CFR - FCSB 4-1Hațegan7
ianuarie 2022FCSB - CFR 3-3Colțescu6
aprilie 22CFR - FCSB 0-1I. Kovacs8

Primul meci cu VAR în România va fi Supercupa

Arbitrajul video va debuta în România la primul meci oficial din viitorul sezon. Mai precis, la Supercupa României, care se va disputa în primul weekend din iulie, fie pe 2, fie pe 3, în funcție și de numele echipelor care se vor întâlni.

Apoi, la distanță de o săptămână, va debuta și campionatul Ligii 1, care va avea VAR la toate cele 8 jocuri. Baremurile pentru arbitrii care vor fi în cabina VAR încă n-au fost stabilite, acestea urmând să fie decise și votate într-o ședință a Comitetului Executiv al FRF.

Kovacs a plecat să arbitreze în Arabia Saudită

În etapa din acest weekend, arbitrul numărul 1 al României nu va avea niciun meci în Liga 1. Istvan Kovacs a fost recompensat de Kyros Vassaras cu o delegare la un meci în campionatul Arabiei Saudite. „Centralul" care a oficiat la CSU Craiova - FCSB 0-1, meci în care n-a dictat două penalty-uri în favoarea oaspeților, a plecat ieri la Riad, iar mâine va conduce unul dintre meciurile din întrecerea unde pe primul loc, cu șanse mari de a câștiga titlul, se află Al Ittihad, formație pregătită de Cosmin Contra. 

Pentru un meci în Arabia Saudită, baremul cu care Kovacs se va alege e de 5.000 de euro, de aproape 5 ori mai mare decât suma pentru o partidă arbitrată în Liga 1.

VIDEO Cum îl caracterizează Tănase Dima pe Gică Hagi: „Comunicam foarte bine cu el. A vrut să ajungă un jucător mare”

Citește și

E oficial! FCSB - CFR Cluj, finala campionatului, se va juca la Buzău

Lovitură teribilă pentru Farul Constanța! Nu a primit licența pentru cupele europene. Gică Popescu: „Mergem la TAS!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (48)
vasileroaita
vasileroaita  •  12 Mai 2022, 12:29
Postat de skylines pe 12 Mai 2022, 10:14

Dacă FC Steaua Bucuresti este in opinia unora echipa care a beneficiat de ajutorul arbitrilor români,logic ar fi ca CFR echipa persecutată de arbitrii noștri să fie prima care să ceară arbitrii străini la meciul direct cu FC Steaua București. Cum naiba se face că lucrurile stau tocmai invers,noi vrem si CFR nu?Ce să înțeleg că toți arbitrii de pe planeta asta sunt vrăjiți de Tanase & compania?!

De unde ai scos echipa asta?!? Nu exista in Romania echipa cu acest nume!! Daca esti prost, culca-te, Noapte!!!

sakamoto
sakamoto  •  12 Mai 2022, 11:34

CFR Cluj a pierdut meciurile cu fcsb si craiova, pt ca adversarii lor au avut de la radu petrescu si kovacs LIBER LA FAULT! Asa va fi si in ultimile 2 meciuri de campionat:liber la fault pt craiova si echipa lui Gigioaca. Cu faultul se fura in fotbalul romanesc. Un fotbal corupt, urit si neperformant. Ce conteaza:Jean boxeaza!

skylines
skylines  •  12 Mai 2022, 11:08
Postat de chronic_6_0 pe 12 Mai 2022, 10:37

e de mintea cocosului. cfr iese castigata fara VAR, va fi macel pentru stelisti

Eu cred că măcelul începe chiar de la meciul cu Voluntari,s-ar putea să nu existe nicio finală.

Vezi toate comentariile (48)
Comentează
Close