FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ - FCSB

CFR CLUJ - FCSB // Prietenii au devenit dușmani » De ce nu-și mai vorbesc Marian Copilu și MM Stoica

Marcel Vela, actualul ministru al Afacerilor Interne, pe vremea când era primar de Caransebeș, alături de prietenii săi MM Stoica și Marian Copilu // Foto: Facebook
Marcel Vela, actualul ministru al Afacerilor Interne, pe vremea când era primar de Caransebeș, alături de prietenii săi MM Stoica și Marian Copilu // Foto: Facebook

Articol de , , - Publicat miercuri, 11 martie 2020 07:54

CFR Cluj - FCSB e și o competiție între Marian Copilu, președintele campioanei, și Mihai Stoica, managerul vicecampioanei. Prietenia lor strânsă a durat din 2004 până în 2017, când concurența pentru titlu i-a făcut să se certe și să nu-și mai vorbească de atunci.

  • CFR Cluj -  FCSB se joacă duminică, 15 martie, de la 20:30. Meciul va fi liveTEXT pe GSP.RO și în direct pe TV Digi Sport, TV Telekom Sport și Look Plus.

Un personaj discret, pe care nici oameni foarte pasionați de fotbal nu l-ar recunoaște pe stradă, și un nume arhicunoscut se bat pentru titlul de campion în Liga 1. Până în urmă cu doi ani îi lega o prietenie veche și foarte strânsă, pe care managerii celor mai bune două formații din Liga 1 au stricat-o tocmai din cauza fotbalului.

„Eu n-am prieteni! Vreau doar titlul!"

Marian Copilu, președintele CFR-ului, și Mihai Stoica, directorul sportiv de la FCSB, erau prieteni din 2004, ceea ce nu a mai contat când au ajuns să concureze. În primul sezon în care administrația cu Nelu Varga patron și cu Copilu președinte a preluat-o pe CFR, vișiniii au devenit instant rivali ai roș-albaștrilor în lupta pentru câștigarea campionatului.

MM a încercat s-o încurce pe CFR cu armele lui obișnuite, cu comentarii în media despre arbitrajele care le-ar fi fost favorabile ardelenilor și cu ironii despre Dan Petrescu, pe care căuta să-l enerveze, să-l facă să comită greșeli. Copilu i-a reproșat prin mesaje comportamentul și a făcut un apel la amiciția lor, crezând că astfel l-ar fi determinat pe Stoica să înceteze. „Pentru mine nu există prietenie în fotbal! Am fost amici când tu construiai drumuri!" a fost răspunsul cu care MM a anulat prietenia cu Marian.

L-a păcălit în „afacerea Bălgrădean"

Din acel moment nu și-au mai vorbit deloc și au înlocuit amiciția cu o competiție obișnuită. Cea mai recentă lovitură din disputa lor: farsa pe care Copilu i-a făcut-o lui Stoica în „cazul Bălgrădean".

CFR l-a abordat pe portar, a semnat un contract cu el și FCSB a aflat abia după zece zile, timp în care apucase să-l mai folosească într-un meci oficial pe „Pufi", un portar care în acel moment era interesat să devină Clujul campion, din moment ce el va ajunge acolo în vară. Tocmai MM a fost primul de la FCSB care a primit informația că Bălgrădean ar fi „trădat". A investigat și a confirmat că goalkeeperul trecuse de partea rivalei CFR și păstrase afacerea asta secretă.

10 milioane de euroconstituie bugetul CFR-ului pentru acest sezon, asigurat din drepturi TV, sponsori și premii UEFA pentru parcursul din cupele europene. FCSB cheltuie o sumă asemănătoare datorită „injecțiilor" lui Becali, după doi ani în care roș-albaștrii au ratat grupele europene

Fan al Urziceniului doar pentru MM

Înainte să devină conducător al CFR-ului, Marian Copilu s-a aflat în anturajul Unirii Urziceni în perioada în care „lupii" au câștigat campionatul și au evoluat în grupele Champions League. El era apropiat și de Mihai Stoica, și de Dan Petrescu și a călătorit cu echipa în deplasările europene. 

Apropierea lui Marian de Urziceni se produsese tocmai în contextul amiciției cu MM. Mai târziu, în 2013, Stoica revenise deja la FCSB și echipa lui a devenit campioană. Copilu a luat acasă trofeul. Mihai și Marian au fost apropiați în toată perioada aceea în mai tot timpul, inclusiv în activități care nu aveau legătură cu pasiunea comună pentru fotbal.

Pescuiau cu ministrul de Interne

Mihai Stoica a postat la un moment dat pe Facebook o fotografie în care apărea alături de Marian Copilu. Erau la pescuit și îi însoțise Marcel Vela, în acel moment primar în Caransebeș. Vela, care apare în imagine lăudându-se cu captura de știuci, a devenit anul trecut ministru de Interne, după ce a mai fost și senator.

Primar în Caransebeș a fost între 2004 și 2016. În 2012, Copilu a devenit Cetățean de Onoare al Caransebeșului, descris ca „un reprezentant al tinerei generații de antreprenori români din domeniul construcțiilor". 

Firma lui a realizat centura orașului. ProSport a scris recent că Marian a solicitat în instanță anularea unei condamnări cu suspendare din 2015, primită pentru delapidare, și că cererea i-a fost refuzată. Mihai Stoica a fost condamnat cu executare în „Dosarul transferurilor". A fost eliberat în februarie 2016, după ce petrecuse în pușcărie 713 zile. Condamnarea fusese de trei ani și șase luni.

„El ia toate deciziile"

Narcis Răducan a dezvăluit rolul pe care-l are Marian Copilu la CFR, după ce clujenii câștigaseră titlul din 2018, în primul sezon cu noua conducere: „Cel care a stabilit întreaga strategie de la CFR e un tip necunoscut în fotbal, Marian Copilu. Nu a condus Iuliu Mureșan, nici Bogdan Mara. Copilu e un prieten de-ai lui Mihai Stoica din perioada în care eu cu MM eram la Urziceni. Nu știu dacă mai sunt prieteni și acum, când se află în tabere diferite. El ia toate deciziile importante din club, de la achiziții la politica de comunicare. Până și imprimarea tricolorului pe echipament tot el a hotărât-o! E prieten și cu Petrescu, asta e explicația pentru care la Cluj au ajuns Dan, Arlauskis, Mara, Bilașco". 

După trei luni, Copilu avea să demisioneze, solidar cu Edi Iordănescu. Tehnicianul fusese demis de către patronul Varga fără ca Marian să fi fost de acord cu decizia, și instalat Toni Conceicao. Copilu a revenit spre finalul anului 2018 și l-a schimbat pe Conceicao cu Petrescu, pe care l-a readus din China.

„Câștigam mai mulți bani în liga a doua chineză și îmi fusese propusă prelungirea contractului, dar m-a convins Marian să mă întorc. Nu înțelegeam de ce insista, «sunteți pe primul loc, de ce să revin eu?». Dar e foarte insistent, m-a convins să renunț la contractul bun din China", a povestit Petrescu în decembrie anul trecut, înainte să primească trofeul pentru cel mai bun antrenor român în Ancheta Gazetei.

Înainte să explice Narcis cum stăteau lucrurile, pe Copilu „l-a turnat" Țucudean: „Marian constituie legătura noastră cu conducerea, el ne ajută cu tot ce ne trebuie. De ce să ne afecteze plecarea lui Iuliu Mureșan?".

CITEȘTE ȘI:

Bărbați vs. copii » Derby-ul CFR - FCSB propune 5 dueluri extrem de dezechilibrate

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (13)
red77
red77  •  11 Martie 2020, 12:16

Plătește i fetei ma dacă ți a făcut o lucrare

cpt.ahab
cpt.ahab  •  11 Martie 2020, 11:14

Iar pe când se construia centura Caransebeșului, mama primarului se umplea brusc de bani, judecând după depozitele de sute de mii de euro constituite pe numele ei în acea perioadă. Poftim tărășenie! Cum "care primar"? Actualul ministru de interne, nimeni altul!

don_carlos
don_carlos  •  11 Martie 2020, 10:49
Postat de juliusmad pe 11 Martie 2020, 10:39

exact! si eu ma gandeam tot la copilu :))

Esti prooosssttt!!!

Vezi toate comentariile (13)
Comentează