FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

CFR CLUJ - FCSB. Ultimatum pentru Conceicao » De ce au amânat judecata acționarii lui CFR și când ar putea să cadă "sabia"

Articol de , - Publicat miercuri, 12 septembrie 2018 11:28

Antrenorul portughez Toni Conceicao a scăpat de demitere săptămâna trecută, dar va pleca dacă o să piardă și duelul-vedetă cu FCSB.

Acționarii de la CFR au amânat judecata lui Antonio Conceicao în speranța că vor economisi niște bani. Un eșec în derby-ul cu FCSB, programat duminică, îi va convinge însă să scoată din cont salariile compensatorii ale portughezului și să-l dea afară. Antrenorului i s-a permis să mai continue încă două săptămâni doar după ce el a blocat rezilierea contractului.

A rămas doar fiindcă e scump

Promisese, când a revenit în Gruia, că va părăsi echipa în cazul în care conducerea nu va fi mulțumită de activitatea sa. "Îmi plătiți un salariu peste drepturile la zi și ne despărțim civilizat" fusese înțelegerea nescrisă.

Condiția s-a modificat în clipa în care Conceicao a observat că se pregătea cu adevărat debarcarea lui. La Cluj fusese adus Maqueda, un fost jucător al lui Real Madrid, și ibericul era gata să preia postul de "principal". "Vreau toți banii, până la finalul contractului", a cerut Toni. Ca să nu-i achite 100.000 de euro pentru reziliere, clujenii au ales să-l mai păstreze sau măcar să amâne despărțirea.

Ea se va produce totuși dacă vișiniii confirmă forma slabă și contra FCSB. Maqueda rămâne soluția la îndemână pentru substituirea lui Conceicao. Spaniolul a adunat deja date despre CFR și despre campionatul românesc, s-a interesat la persoane din fotbal despre echipa din Gruia și despre specificul competiției. Toni poate prelungi complicata colaborare doar dacă îi bate pe roș-albaștri. 

E război și în vestiar

Toni pornise bine la Cluj, urcase echipa pe primul loc și o calificase lejer în playoff-ul Europa League. Ultimele rezultate sunt însă dezastruoase: dublă înfrângere cu Dudelange, din Luxemburg, egal cu Gaz Metan și eșec acasă cu Viitorul. Mai ales eliminarea din Europa League a clătinat clubul.

Atmosfera s-a deteriorat, portughezul și susținătorul lui, președintele Iuliu Mureșan, au intrat în conflict și cu jucători pe care-i consideră fideli vechii conduceri, Copilu-Mara-Bilașco. Arlauskis a fost scos din poartă și schimbat cu Fernandez, un spaniol pe care l-au adus noii șefi.

Au încercat să-l împingă pe Ovidiu Hoban la Voluntari sub formă de împrumut, tot ca să scape de el, însă mijlocașul veteran a refuzat să plece în Ilfov, fiindcă ar fi pierdut bani mulți. A preferat să continue la CFR, unde are 18.000 de euro lunar.  z

FINANCIAR: 8 milioane pe minus!

CFR a câștigat titlul în ediția trecută cu cheltuieli imense, peste nivelul obișnuit din Liga 1. A plătit 5 milioane de euro doar ca să iasă din insolvență, apoi a investit în Dan Petrescu, un antrenor de 800.000 de euro anual, și în fotbaliști experimentați și bine plătiți. Tot planul a fost ca un pariu, cheltuielile ar fi trebuit să fie amortizate prin participarea în grupele europene. Rezulta un profit pentru acționari dacă echipa ajungea în Champions League sau era asigurat măcar bugetul pentru sezonul în curs din veniturile generate de Europa League. Cum nu s-a îndeplinit niciun scenariu, clubul a rămas cu deficit. Surse din Gruia susțin că "gaura" a ajuns la 8 milioane de euro.

Baptista "l-a salvat" și el

Termenii complicați ai rezilierii acordului cu Conceicao au constituit motivul principal pentru care nu s-a mai realizat ruptura înaintea derby-ului cu FCSB. Acționarul Nelu Varga a mai ținut cont de un detaliu. Apropiați ai lui Varga i-au atras atenția că agentul care îi aducea pe Maqueda și pe managerul sportiv spaniol Menendez era Toni Curea, aceeași persoană care-l propusese la Cluj și pe Julio Baptista.

Or, Varga a ajuns să vadă că brazilianul prezentat ca o mare achiziție e, de fapt, o păcăleală. Nu are niciun meci ca titular, nu a marcat și a mai venit și cu niște probleme medicale, cu astm bronșic.

Curea îl convinsese acum o lună să-l ia: "I se spune "Bestia"! E formidabil și-ți garantează calificarea în grupele Europa League! Nu poți să ratezi un fotbalist de la Real Madrid!". Realitatea, că Baptista are aproape 37 de ani și se lăsase de fotbal de doi ani, se vede în prestația lui: nu mai seamănă cu jucătorul de la Real.

Jumătate din avansul lui Gigi

FCSB ar deveni favorita la titlu în cazul unui succes la Cluj, ar acumula 5 puncte peste campioana în exercițiu. Avansul încă nu ar fi confortabil, Becali vrea un număr dublu de puncte ca avantaj la finalul sezonului regulat.

Calculul lui Gigi ține cont de felul în care a pierdut titlul în ultimii trei ani, de când campionatul se desfășoară după formatul actual: "Mi-a zis MM că în play-off suntem dezavantajați fiindcă unele cluburi se dau la o parte din fața rivalelor noastre principale, avem dușmani. Ca să nu mai avem probleme trebuie să facem zece puncte peste locul al doilea".

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (6)
cneius
cneius  •  13 Septembrie 2018, 09:35

Sinteti deja penibili ! De n- saptamini il tot dati afara pe Conceicao !!!

qwerty007
qwerty007  •  12 Septembrie 2018, 23:11

Bun articol Craitoiu,cand esti corect nu am cum sa nu te laud !

luisharcsa
luisharcsa  •  12 Septembrie 2018, 17:14
Postat de andrei.f pe 12 Septembrie 2018, 12:52

CFR a fost o campioană umflată cu paiul, căreia arbitrii i-au suflat în pânze. Iată rezultatele, am trăit ruşinea ca un club românesc, cică, campion, să fie eliminat de o echipă din Luxemburg !

Esti sigur?

Vezi toate comentariile (6)
Comentează