FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

CORESPONDENȚĂ GSP DIN AUSTRIA În cantonamentul din Austria, CFR Cluj își anunță răspicat planurile: „Când gândești mic, mic rămâi!” » Căpitanul Camora spune totul despre Șumudică, Liga 1 și națională

FOTO: Raed Krishan
FOTO: Raed Krishan

Articol de - Publicat miercuri, 23 iunie 2021 08:40 / Actualizat miercuri, 23 iunie 2021 08:52

Mario Camora e convins că CFR poate să prindă un loc în grupele Ligii Campionilor după opt ani în care faza aceasta a competiției le-a fost interzisă românilor: „Nu ne gândim la Europa League. Când gândești mic, mic rămâi!”.

Mario Camora e de zece ani în România și a devenit important în toate capitolele din fotbalul nostru: căpitan al CFR-ului, a jucat pentru clujeni și în insolvență, și în perioada recentă de glorie, a căpătat cetățenia română și a evoluat în echipa națională.

La 34 de ani și jumătate, fundașul stânga crede că el și colegii lui sunt capabili să urce la un nivel la care echipele românești n-au mai acces din 2013, de când FCSB se califica în grupele Champions League ca urmare a unui play-off câștigat în disputa cu Legia Varșovia.

Camora e fericit în România, deși povestește că-i lipsesc fructele de mare și peștele proaspăt scoase din mare, pe care în Portugalia le cumpăra în fiecare dimineață, la 7, pentru un prânz pe care nu poate să-l imite întocmai în Cluj.

VIDEO Mario Camora: „Mă bucur că am rămas în România”

- Mario, știi la al câtelea cantonament în carieră ai ajuns?
- Sincer, chiar nu mai știu, dar țin minte că atunci când am ajuns în România, aceasta a fost prima diferență pe care am sesizat-o: în Portugalia aveam un singur cantonament, vara, iar aici erau două, și vara, și iarna. Câte cantonamente am adunat n-aș putea să spun cu exactitate, dar au fost multe zeci.

- Pregătirea e diferită de aceea pe care o făceai în Portugalia?
- Antrenamentele diferă în funcție de antrenori. Unora le place să-și alerge mai mult jucătorii, alții preferă să lucreze numai cu mingea. Oricum, pregătirea doar te ajută, contează ceea ce faci în meciuri.

- În meciurile oficiale?
- Chiar și în amicale! Oricât te-ai antrena, nu ai cum să exersezi toate scenariile care apar într-un meci.

304 meciuriși 9 goluri a strâns Camora în Liga 1 pentru CFR. Vișiniii l-au adus în 2011 de la Naval Figueira da Foz. Contractul lui cu ardelenii expiră pe 30 iunie 2024, când va avea aproape 38 de ani

Mario Camora: „Îmi e dor de peștele proaspăt din Portugalia"

- Te-ai fi gândit când ai ajuns în România că aveai să devii căpitan al CFR-ului, un fotbalist important în campionatul românesc?
- Când am venit, mă gândeam să stau doi ani, maximum trei și apoi să plec în altă parte. Așa gândesc toți jucătorii. Din fericire - acum pot să spun că e din fericire -, am stat în Cluj mulți ani și am ajuns să am o familie de care sunt mândru, mă bucur că ne-am găsit și că suntem atât de fericiți. Până la urmă, a fost bine că nu am stat numai doi sau trei ani, așa cum plănuiam la început.

- Te-ai obișnuit să trăiești în Cluj. Noi, românii, suntem des tentați să ne plângem de țară, de condiții.
- Nu e o trăsătură a românilor, e ceva ce poți să întâlnești peste tot, oriunde e lume nemulțumită. Politica e principalul motiv al nemulțumirii, mereu sunt oameni care cred că ar face lucrurile mai bine. 

Realitatea e că niciodată nu se schimbă nimic sau se schimbă doar puțin, oricât de mulți oameni nemulțumiți ar exista. Mie așa mi se pare. Parcă portughezii se descurcă totuși mai ușor. Când merg în vacanță în orașul meu și întâlnesc un om, doi pe care îi mai știu, așa am impresia, că se descurcă mai ușor decât reușesc românii.

- E ceva din Portugalia ce îți lipsește?
- Mâncarea, poate.

- Ce fel de mâncare?
- Fructe de mare.

- Nu sunt la fel de bune în România, nu?
- Nu sunt chiar ca în Portugalia nici fructele de mare, nici peștele. Acolo mergeam la piață la 7 dimineața, cumpăram peștele cel mai proaspăt, scos atunci din mare, îl aduceam acasă și-l găteam la prânz. Cam asta îmi lipsește. Și mi-e dor de familia care mi-a rămas în Portugalia, îmi e dor de mama, de frați, de nepoți.

În cantonamentul din Austria, CFR Cluj își anunță răspicat planurile: „Când gândești mic, mic rămâi!” » Căpitanul Camora spune totul despre Șumudică, Liga 1 și națională
Mario Camora și Claudiu Keșeru, după amicalul CFR Cluj - Ludogoreț 1-1 (foto: Raed Krishan/GSP)

Mario Camora: „Pentru Mondial ar trebui să-i batem pe toți"

- Te-ai obișnuit cu Șumudică?
- Da. E un antrenor care a avut rezultate bune peste tot pe unde a fost, e deschis în relația cu noi, cu jucătorii. Avem o relație bună acum și sunt convins că așa va fi și în restul sezonului, pentru că eu n-am avut conflicte cu niciun antrenor. 

Nu sunt o persoană complicată, conflictuală. Ca să repetăm rezultatele bune din sezonul trecut e obligatoriu să rămânem uniți cu toții: jucători, antrenori, alți oameni din staff să fim în aceeași barcă și s-o conducem într-o singură direcție. Altfel nu ajungem nicăieri.

VIDEO Mario Camora: „Pentru CFR Cluj nu există altceva decât Champions League!”

- Calificarea în grupele Champions League ar fi posibilă sau sună ca un obiectiv exagerat?
- Nu văd să fie exagerat. Greu este, da! Țin minte că în 2012 am jucat turul al treilea preliminar și apoi play-off. Acum pornim încă din primul tur și nu știi niciodată ce se poate întâmpla. Deși e greu, noi am demonstrat că suntem capabili să câștigăm, am arătat în Europa League când am avut victorii la Rennes, la Celtic. Eu și colegii mei ne gândim numai la grupele Champions League, nu ne facem planul pentru Europa League. Dacă tu gândești mic, tot mic o să rămâi!

4 tururi preliminaretrebuie să treacă CFR ca să ajungă în grupele Ligii Campionilor. În prima fază, campioana României va evolua împotriva lui Borac Banja Luka, din Bosnia. În turul al doilea ar juca împotriva lui Fola Esch, din Luxemburg, sau contra celor de la Lincoln Red Imps, din Gibraltar

- Mai crezi că vei prinde și un turneu final cu naționala României?
- Eu sper. Adevărul e că trebuie să câștigăm aproape toate meciurile ca să mai prindem măcar barajul pentru Mondial. Mai e posibil să ne calificăm, deși știu că e greu de tot, trebuie doar să avem mai multă încredere în noi.

- Te-ai acomodat în națională?
- M-am obișnuit încă de la prima convocare, fiindcă m-au primit bine și jucătorii, și conducerea tehnică. Oamenii mi-au arătat că au încredere în mine în continuare. Pe cei mai mulți dintre colegi îi cunoșteam deja, îi avusesem adversari în campionat. Știam și limba, deci nu am avut nicio problemă, m-am adaptat imediat în națională.

Camora: „Nu accept să fiu menajat nici cu echipe din «C»!"

- Știi că există discuția aceasta despre stilul prea ofensiv, riscant pe care îl practică Rădoi. Ție, ca fundaș, cum ți se pare jocul?
- Mie nu-mi place să joc încontinuu numai aproape de poarta mea. Când te aperi așa și ai în față un adversar de calitate, până la urmă o să iei gol. E normal să suferi, să accepți să suferi în unele momente dintr-un meci în care adversarul e mai bun, dar ca să obții ceva trebuie să dai măcar un gol, nu te poți apăra încontinuu. Știu că tactica nu depinde de mine sau de alți jucători,

Mister stabilește un plan, iar noi trebuie să participăm, să acceptăm tactica. Rădoi încearcă să practice un fotbal modern, deschis, orientat către atac. Rezultate vor apărea încet, încet.

- Deocamdată nu apar.
- Nu e ușor, naționala României nu a mai jucat niciodată așa și lumea acceptă cu greu o schimbare radicală. Oamenii acceptă mai ușor schimbările aplicate treptat, cu încetul. Adevărul e că la națională e complicat. Să zicem că vin doi jucători de la CFR, doi de la FCSB, doi de la Craiova. Ei lucrează diferit la cluburi, e posibil ca unii să lucreze total invers zi de zi.

Ne prezentăm acum la convocare, dar eu nu știu care sunt mișcările tale, nu știu cum joci. D-aia cred că sunt bune pentru națională meciurile amicale, sunt ocazii pentru ca jucătorii să se mai cunoască între ei.

- Nu te-ai săturat să tot fii campion, de patru ani încoace? Mai ai motivație ca să lupți pentru același obiectiv?
- Eu vreau să mai câștig încă trei ani, cât mai am contract cu CFR. Asta e mentalitatea mea. Când jucam în Cupă cu echipe din liga a doua sau din liga a treia, eu le ziceam antrenorilor: "Vreau să joc!". Ca să ai succes în sport trebuie să ai ADN de campion, să-ți placă ceea ce faci. Ți-am zis că mai am contract pentru încă trei ani. Dacă într-o zi n-o să mai simt plăcerea de a merge la antrenament și de a juca într-un meci, singur ridic mâna și mă retrag!

- Faci ceva diferit față de ceea ce făceai în urmă cu zece ani? Ca alimentație, ca pregătire... E mai greu acum să te menții la un nivel foarte bun?
- Sincer, nu fac nimic special. Am noroc cu corpul meu. Mă refac un pic mai greu odată cu avansarea în vârstă, asta e normal. Dar eu mănânc orice și nu mă îngraș, rămân tot așa cum sunt acum. 

După o vacanță am maximum un kilogram, un kilogram și jumătate în plus, ceea ce e OK. D-aia îți spun că am noroc cu corpul meu. Pentru alții e mai greu să nu se îngrașe ori să slăbească după ce au acumulat kilograme. D-aia avem un staff care se ocupă de fiecare jucător în funcție de specificul lui. Mie îmi e greu să mă antrenez mult în sala de fitness, că n-am fost crescut așa. În Portugalia, în Spania, antrenorii lucrează mai mult cu mingea, asta e metoda de acolo. 

Premiile pentru calificarea în grupele cupelor europene:

  • Champions League 15.640.000 de euro
  • Europa League 3.630.000
  • Conference League 2.940.000

8 anila rând au fost românii cu cel puțin o echipă în grupele Champions League, între 2006 și 2013. În patru ani din intervalul acesta, campioana din Liga 1 a avut accesul garantat în grupe, fără să mai treacă prin preliminarii. CFR, Unirea Urziceni și Oțelul Galați au profitat de oportunitatea aceasta și au încasat premiile. Pentru Cluj a urmat insolvența, Unirea și Oțelul au falimentat

Citește mai multe știri despre CFR Cluj: 

EXCLUSIV Marius Șumudică, interviu eveniment din Austria: totul despre obiectivele europene ale CFR-ului, lupta la titlu, negocierile cu Gigi Becali și echipa națională

Marius Șumudică dezvăluie cum a fost convins să semneze cu CFR Cluj + Ce spune despre grupele Champions League

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
cfrinho
cfrinho  •  23 Iunie 2021, 17:42
Postat de observator_federal pe 23 Iunie 2021, 13:55

Zice Camora: ”Ca să repetăm rezultatele bune din sezonul trecut e obligatoriu să rămânem uniți cu toții: jucători, antrenori, alți oameni din staff să fim în aceeași barcă și s-o conducem într-o singură direcție.” Direcția o stabilește troika Rus-Dâncu- Gușă (și, ei bine nu, Vasile Dâncu nu îi va fi naș de cununie lui Răzvan Burleanu, așa cum zvonise lumea rea...)

Din pacate, asta e adevarul despre CFR Cluj, a fost politizat. CFR-ul lui Arpi era intr-adevar al lui Arpi, nu intamplator atunci s-au cheltuit jumatate din banii ultimilor 4 ani pe rezultate precum victoria impotriva lui Manchester pe Anfield, in Ch.League. Dan Petrescu a profitat de naivitatea politicului care s-a instalat dupa Arpi, si a bagat in buzunar milioane grele din transferuri cel mult ok pentru nivelul Ligii1. Acest Nelutu Varga e doar un paravan, doar Dincu cred sa fie chibit cu fotbalul. Banii ar veni de la ceva nemti care extrag minereuri in Romania.

dodo001
dodo001  •  23 Iunie 2021, 17:13

Bravo Mario!

cj666
cj666  •  23 Iunie 2021, 14:59
Postat de observator_federal pe 23 Iunie 2021, 13:55

Zice Camora: ”Ca să repetăm rezultatele bune din sezonul trecut e obligatoriu să rămânem uniți cu toții: jucători, antrenori, alți oameni din staff să fim în aceeași barcă și s-o conducem într-o singură direcție.” Direcția o stabilește troika Rus-Dâncu- Gușă (și, ei bine nu, Vasile Dâncu nu îi va fi naș de cununie lui Răzvan Burleanu, așa cum zvonise lumea rea...)

Oricum e un avantaj fata de directia stabilita de beti va din craiova....

Vezi toate comentariile (5)
Comentează