FOTBAL  »  Superliga  »  LPF SE SPALĂ PE MÎINI

Clasamentul Ligii I va fi decis de Tribunalul de la Lausanne! Mutaţi campionatul în Elveţia!

Dacian Varga, Tibi Balan
Dacian Varga, Tibi Balan

Articol de , - Publicat joi, 11 martie 2010 00:00

Comisia de Disciplină a LPF a decis ieri să dea Rapidului meci pierdut cu 3-0 la "masa verde" pentru că i-ar fi folosit ilegal pe Varga şi pe Bălan contra Timişoarei, scor 1-0 pe teren @ După un ceas de presiuni dinspre Giuleşti, Liga s-a răzgîndit şi a hotărît să trimită cazul la o altă comisie! @ Dragomir se spală pe mîini: "Nu contează ce decidem noi, totul se va lămuri la Tribunalul de la Laussane" @ Şi anul trecut, ierarhia în Liga I s-a schimbat cu o etapă înainte de final, după ce TAS a înapoiat Timişoarei cele 6 puncte luate iniţial
Speranţa moare ultima la Rapid (video)

Comisia de Disciplină s-a răzgîndit după ce era gata să anunţe că Poli cîştigă cu 3-0 la "masa verde" meciul cu Rapid. Rezultatul va fi stabilit de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne
Copos ameninţă că trimite Rapidul în Liga IV (video)

Clasamentul Ligii I va fi validat, pentru al doilea an consecutiv, de Tribunalul Sportiv de la Lausanne! Ca şi în sezonul precedent, implicată este Poli Timişoara. Bănăţenii cer să cîştige la "masa verde" meciul cu Rapid pe motiv că Varga şi Bălan n-ar fi avut drept de joc.

Forurile interne încearcă să nu iasă şifonate din cazul în care se luptă două forţe ale fotbalului românesc şi pasează responsabilitatea de la unul la celălalt, iar speţa va ajunge, în cele din urmă, la tribunalul din Elveţia.
Prima decizie: 0-3 la "masa verde"

Ieri, după 3 ore de discuţii, cei de la Comisia de Disciplină au dat din umeri: "Nu putem decide nimic deocamdată!". Şedinţa a început la ora 13:00, iar după un ceas, o persoană din LPF a dezvăluit pentru gsp.ro: "Membrii s-au pus de acord, vor da 3-0 pentru Poli!". În acest caz, tot clasamentul la vîrf era bulversat, cu timişorenii ajungînd lideri, peste CFR! Ştirea a apărut pe site-ul numărul 1 de sport al României, apoi s-a pornit un adevărat scandal.

Ameninţările
Copos a plecat valvîrtej din biroul său şi a năvălit în studioul GSP TV, acolo unde se discuta subiectul. Prin telefon, Marian Iancu îşi savura deja victoria: "Este o decizie corectă!". Patronul Rapidului a venit cu un vraf de acte şi a ameninţat: "Dreptatea e a noastră, nu se poate să fim furaţi iar, ca în <Cazul Bricheta>! E un abuz fără precedent, ne vom retrage din campionat!".
Dragomir vrea rejucarea (video)

Anunţul oficial: "Întrebăm altă comisie"
Şeful Ligii, Mitică Dragomir, se pronunţase încă de la ora prînzului: "Giuleştenii sînt în culpă, n-au nici o şansă!". Însă nu s-a mai validat decizia de a se schimba rezultatul de pe teren! De ce? Explică o sursă din LPF: "Valul de proteste dinspre Giuleşti, coroborat cu teama ca nu cumva suporterii giuleşteni să vină să facă tămbălău la Ligă, ne-au făcut să căutăm o soluţie mai diplomatică".
Şiman: "Liga ajută Timişoara" (video)

Adică? "Trimitem cazul la Comisia pentru Soluţionarea Litigiilor, care se va pronunţa dacă jucătorii aveau sau nu drept de joc". Răspunsul oficial e aşteptat azi, însă Dragomir a anunţat de ieri că forul amintit n-a vrut să se implice, aşa că speţa va reveni la Disciplină. De unde, indiferent de decizie, se va muta la TAS, pentru că ori Poli, ori Rapid va contesta rezultatul oferit de instanţele interne.
Copos: "Nu acesta este spiritul Timişoarei" (video)

"Doar la Liga a IV-a!"
Dragomir e sigur că vor pierde meciul cu 3-0 şi le transmite că Varga şi Bălan nu vor avea drept de joc în Liga I

- Domnule Dragomir, pierde Rapid meciul cu 3-0?
- E singura soluţie, îmi pare rău că o spun, dar giuleştenii sînt vinovaţi. După ce au primit acea hotărîre de la AMFB, ei trebuiau să vină şi să pună alte vize, pentru că vizele pe care le aveau nu mai erau valabile.

- Dar de ce s-a amînat verdictul, dacă tot spuneţi că există o singură variantă?

- Dom'le, aşa e procedura. Mai întîi se judecă la Comisia de Disciplină, apoi se merge la Comisia pentru Soluţionarea Litigiilor. În funcţie de concluzia de aici, prima comisie va da un verdict.

- Copos a anunţat că va merge pînă la TAS pentru a-şi căuta dreptatea.
- Să se ducă la Lausanne şi să mă lase dracu' în pace, şi el, şi Iancu, eu nu mai stau să-mi bat capul cu găselniţa asta a lor. O să ne facem de rîs din nou în Elveţia, dar asta e!

- Dar Varga şi Bălan vor mai putea evolua sezonul acesta în Liga I?
- Nici vorba, LPF nu le mai poate da vize valabile. Pot juca doar la Liga a IV-a, acolo unde au şi fost legitimaţi.

"Dragomir nu ştie pe ce lume e, nu-şi cunoaşte regulamentele! Doar o comisie poate să anuleze vizele, nu o persoană de la LPF"
VASILE ŞIMAN, patron Sportul

2 meciuri a pierdut pînă acum Rapid la "masa verde" în ultimii 9 ani. În 2001, după ce cînd Copos a retras echipa de pe teren la FC Braşov, şi acum 2 ani, la "Cazul bricheta"

Cum au fost legitimaţi
Din cauză că negocierile dintre Rapid şi Sportul s-au încheiat după expirarea perioadei de transferări pentru Liga I, giuleştenii aveau o singură soluţie: să-i legitimeze pe Varga şi pe Bălan la o echipă-satelit, din liga a IV-a. Cum Rapid III se desfiinţase vara trecută, au fost nevoiţi să-o "reînvie" peste noapte şi au reînscris-o în campionatul bucureştean. Rapid III n-are drept de joc în acest sezon, dar poate legitima jucători care, conform regulamentului, au voie să evolueze şi pentru prima echipă, în eşalonul întîi.
Manea: "Păcat că îşi bat joc toţi de Rapid cum li se scoală!" (video)

ÎNCURCĂTURA DIN ACTE
Pasul 1
În dimineaţa zilei de 4 martie, Asociaţia Municipală de Fotbal Bucureşti validează transferurile lui Varga şi Bălan, iar LPF vizează carnetele de joc ale celor doi

Pasul 2
În aceeaşi zi, la ora 18:30, AMFB comunică LPF şi Rapidului că cererea de legitimare a fotbaliştilor a fost respinsă

Pasul 3
Ca urmare a deciziei AMFB, LPF trimite pe 5 martie, la ora 10:29, o adresă către Rapid prin care le comunică vişiniilor că vizele de joc ale fotbaliştilor au fost anulate

Pasul 4
Tot pe 5 martie, la ora 14:43, AMFB se răzgîndeşte şi emite o hotărîre a Biroului Executiv prin care se revocă adresa din ziua precedentă, cînd anunţase că transferurile au fost respinse. Hotărîrea a fost trimisă în acelaşi timp la LPF şi la sediul clubului Rapid

Pasul 5
Rapidiştii îi trec pe foaia de joc pe Varga şi Bălan, care evoluează ca titulari în partida Rapid - Poli, de la ora 20:30. Pe carnetele jucătorilor există în continuare viza de la LPF, obţinută cu o zi în urmă

ARGUMENTELE CELOR DOUĂ PĂRŢI
Rapid: "AMFB a anulat actul pe baza căruia LPF ne-a spus că Varga şi Bălan n-au drept de joc. Aşadar, înştiinţarea Ligii e nulă. Plus că vizele de joc de pe carnetele celor doi n-au fost anulate, sînt încă acolo, deci sînt valabile"

Poli: "Ultima comunicare oficială dinspre LPF către Rapid spune că fotbaliştii n-au drept de joc. Giuleştenii ştiau, dar au ales să facă un lucru neregulamentar şi să-i folosească. Prin urmare, trebuie să piardă meciul la «masa verde»".
Marian Iancu: "Mă bucur că regulamentul este, în sfîrşit, respectat!" (video)

Rapid III la debut
Echipa înscrisă de giuleşteni în Liga a IV-a în urmă cu cîteva zile a remizat ieri în prima ei partidă: 0-0 cu Sportul II. În meciul disputat în baza de pregătire a Concordiei Chiajna ar fi trebuit să evolueze şi cei doi "studenţi", însă carnetele de joc le-au fost reţinute de LPF pînă la soluţionarea contestaţiei depuse de timişoreni. Cel de-al doilea satelit al grupării din Grant a preluat programul echipei Steaua III, care s-a retras în această iarnă.

Sportul nu mai are banii
Rapid a apucat să vireze deja în conturile Sportului banii pentru împrumutul celor doi mijlocaşi. Este vorba despre 200.000 de euro, sumă pe care "studenţii" spun că nu mai au cum să o înapoieze dacă s-ar pune problema: "S-au plătit salariile jucătorilor, s-au achitat restanţele, acei bani s-au cheltuit deja în proporţie de 90 la sută".

Dragomir le-a propus o soluţie ilegală!
Şeful LPF oferă o soluţie în afara regulamentului pentru ca litigiul Rapid-Poli să nu mai ajungă la Comisii. "I-am zis lui Copos să se înţeleagă cu Iancu pentru rejucarea meciului. I-am spus: <George, voi aţi greşit clar, dar aşa putem să închidem ochii şi nu mai sîntem obligaţi să judecăm cazul>", a declarat Dragomir. În regulament nu se prevede o astfel de rezolvare pentru un litigiu de genul celui dintre Poli şi Rapid.

De ce e suspectat Mitică
Rapid şi Sportul suspectează că Liga face jocurile Timişoarei în baza relaţiilor de rudenie fin-naş dintre preşedintele bănăţenilor, Gheorghe Chivorchian, şi şeful LPF, Dumitru Dragomir. "Transferul e perfect regulamentar! Dacă Varga şi Bălan plecau la Timişoara, cei de la LPF îi legitimau şi mîine!" e de părere finanţatorul Sportului, Vasile Şiman.

Out cu Alba Iulia
De teamă să nu fie în pericol să piardă şi un al doilea meci la "masa verde", antrenorii şi conducerea Rapidului hotărîseră aseară să nu rişte să-i folosească pe Varga şi Bălan duminică, la Alba Iulia. De altfel, oficialii grupării ardelene au anunţat deja că vor contesta la rîndul lor dreptul de joc al celor doi mijlocaşi.

Ameninţările Rapidului
George Copos şi Nae Manea ameninţă cu măsuri extreme în cazul că giuleştenii pierd la "masa verde". "Eu renunţ la Rapid şi nu mai accept niciodată să fiu antrenor! Nici domnul Copos nu mai vrea să investească! Ne ducem în Liga a IV-a, asta e, o luăm de la capăt. Deranjăm prea mult, mulţi s-au bătut să-i ia pe Varga şi Bălan şi nu au reuşit", a spus antrenorul giuleştean. "Ar fi o decizie abuzivă, ilegală, iar în acest caz prima echipă a Rapidului va merge în Liga a IV-a. Mergem cu toţii acolo!", a adăugat proprietarul Rapidului.

Ce zic timişorenii
Oficialii Timişoarei anunţă că sînt dispuşi să meargă pînă la Lausanne pentru a-şi găsi dreptatea. "Cei care se ocupă de documente la Rapid au încălcat regulamentul! Contestaţia a fost făcută de noi înainte de joc şi cred că vom avea cîştig de cauză, indiferent ce influenţe vor fi. Dacă nu, vom merge la TAS!", a anunţat preşedintele Gheorghe Chivorchian. "Dacă decizia definitivă nu-mi va fi favorabilă, sigur ne ducem la TAS! Dacă Rapid vrea să se facă de rîs pe plan european, atunci să urmeze toate căile de apel posibile", a spus şi Iancu.

"Copos m-a sunat şi mi-a spus că va fi război total dacă merg mai departe cu demersul meu. Eram la volan, era să-mi pierd controlul! Tocmai din acest duel îmi voi trage energia"
MARIAN IANCU, finanţator Poli Timişoara

"Acesta nu este spiritul Timişoarei, ci al lui Iancu! Legal, Varga şi Bălan au avut ştampilele de la LPF!"
GEORGE COPOS, patron Rapid

"M-am uitat cu atenţie înainte de meci pe carnetele celor doi şi amîndoi aveau drept de joc. Era acea viză anuală din partea LPF, care să le permită să joace"
MARIUS AVRAM, arbitrul partidei

"Dacă aş fi în locul lui Alexa, de exemplu, n-aş putea să mă bucur de o victorie obţinută în afara terenului. E păcat de munca noastră, de cît am alergat"
ADRIAN IENCSI, fundaş Rapid

"Am ajuns la limită cu Săpunaru!"
Oficialii din Grant s-au săturat de aşteptare şi sînt tot mai tentaţi să-i rezilieze contractul lui Cristian Săpunaru. "Situaţia lui ne îngrijorează, am ajuns la limită! Vom lua o decizie în zilele următoare. Cei de la Porto ne tot asigură că jucătorul va putea evolua la noi, dar iată că s-au dus 3 etape şi nu l-am putut folosi", a declarat preşedintele CA, Ion Taban. Fundaşul dreapta şi-a primit deja salariul pentru cele 4 luni de împrumut la Rapid, 80.000 de euro. (Daniel Voinea)

Două dileme
Nicolae Manea nu ştie încă echipa pe care o va trimite in teren la Alba Iulia. Antrenorul are două semne de întrebare, în atac şi pe banda stîngă a defensivei. Manea nu s-a hotărît deocamdată dacă să-i mai acorde credit lui Ioniţă sau să mizeze pe Răduţă în avanposturi. De asemenea, evoluţia bună a lui Ciz cu Timişoara l-ar putea scoate din primul "11" pe Bozovici. (Dumitru Stan)

Iencsi află azi dacă joacă
Accidentat în meciul cu Timişoara, Adrian Iencsi speră ca de azi să-şi reia antrenamentele în regim normal. "În ultimele zile m-am antrenat separat din cauza unui hematom. Sper ca joi dimineaţă să mă pot antrena la capacitate maximă, altfel nu cred că am vreo şansă să fiu pe teren la Alba Iulia", a declarat fundaşul central. (Elena Marcu)

Pancu: "Copos mi-a furat banii"
Fost atacant al Rapidului, Daniel Pancu a răbufnit la adresa lui Copos din cauza unei datorii mai vechi pe care patronul Rapidului ar refuza să i-o restituie. "De la Rapid am plecat... supărat e puţin spus. Suporterii m-au susţinut tot timpul, dar nu e de-ajuns. Eu am fost şi minţit, şi furat! Furat la propriu de o sumă foarte importantă de bani!", a zis Pancu în Adevărul. (Gabriela Chirea)

NOUTĂŢI DIN GIULEŞTI:
>> Elevii lui Nae Manea vor intra de vineri în cantonament, iar sîmbătă vor pleca spre Alba Iulia, cu 24 de ore înaintea partidei cu ardelenii.
>> Ilie Iordache: "Probabil că nu am jucat deloc cu Timişoara pentru că în primele două etape nu am evoluat prea bine. Sîntem 25 de jucători în lot şi fiecare are şansa lui".

 

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (153)
 •  12 Martie 2010, 11:26

LOL! Mai voi sunteti batuti in cap la Rapid!? Cum poate AMFB sa anuleze o decizie a LPF, pentru numele lui Dumnezeu!? Voi realitati ridicolul situatiei !?

 •  12 Martie 2010, 08:17

TOATE CELE 10 PORUNCI SUNT INCALCATE OAMENII BUNII, PASTE FERICIT TUTUROR FIE CA DUMNEZEU SA VA LUMINEZE CASELE VOASTRE SI SA VA INBUCUE FAMILILE VOASTRE AMIN!REGULAMENTUL ESTE UNU SA RESPECTII LEGILE DUPA TERMENUL DATA STABILIT DE UEFA SI FIAFA NU AI VOIE SA TRANSFERI JUCATORII CE DUMNEZEU NU ESTE CLAR DECE ATATEA INJURATURI IN POSTUL PASTELUI PENTRU O MINGE ROTUNDA CARE DEVINE CATE O DATA PATRATA NU MAI INJURATI ESTE POSTU PASTELUI OAMENI BUNII !CUM INJURATII ASA SA VA AJUTE DUMNEZEU AMIN!

 •  12 Martie 2010, 08:04

1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine. 2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor. 3. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert. 4. Adu-ti aminte de ziua Domnului si o cinsteste. 5. Cinsteste pa tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant. 6. Sa nu ucizi. 7. Sa nu fii desfranat. 8. Sa nu furi. 9. Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau. 10. Sa nu pofte

Vezi toate comentariile (153)
Comentează