FOTBAL  »  Superliga  »  COVID-19

Cluburile din Liga 1 au 3 mari dorințe: cum își propun să treacă peste criza COVID-19 cu ajutorul Statului și al caselor de pariuri

Cluburile de fotbal vor să încaseze bani de la stat, dar să și scape de datoriile către bugetul public. +12   FOTO
Cluburile de fotbal vor să încaseze bani de la stat, dar să și scape de datoriile către bugetul public.

Articol de , , - Publicat luni, 27 aprilie 2020 09:34

FRF, LPF și cluburile solicită noi ajutoare: datoriile pentru dobândirea licenței să fie plătite până pe 29 mai, cu o lună mai târziu decât e stabilit acum, iar debitele din relația cu statul să nu mai fie luate în considerare. Ar fi păgubit același buget care le plătește șomaj tehnic deși ei n-ar fi avut dreptul.

Cluburile de fotbal vor să încaseze bani de la stat, dar să și scape de datoriile către bugetul public. Veniturile atrase din bugetele Primăriilor și Consiliilor Județene au fost completate recent cu un fel de șomaj tehnic adaptat special pentru sport. 

Ordonanța Guvernului a stabilit că și sportivii pot primi 2.340 de lei de la stat, sub formă de ajutor social.

Fotbalul doar încasează, nu plătește 

De șomaj tehnic ei nu puteau beneficia, fiindcă nu plăteau taxele către asigurările sociale, așa cum le plătesc angajații obișnuiți. Contractele de activitate sportivă, o formă de angajare creată special pentru sprijinirea cluburilor sportive, sunt taxate doar cu 10 la sută față de venitul net.

Contractele de muncă au taxe de 76 la sută, adică un salariu net de 10.000 de euro înseamnă un efort de 17.600 de euro din partea angajatorului, nu de doar 11.000 de euro, așa cum se întâmplă în fotbal.

Șefii cluburilor au discutat recent și au mai formulat o cerere: datoriile către stat să nu mai conteze deocamdată! Federația îi susține, a trimis către UEFA o cerere de eliminare a debitelor înregistrate către bugetul public din lista datoriilor obligatoriu de plătit pentru primirea licenței. 

FRF a mai cerut și extinderea termenului de plată până la 29 mai, în loc de 30 aprilie, data-limită din prezent. Ar mai rămâne de achitat doar datorii către angajați și către alți parteneri, statul ar trebui să mai aștepte banii, după ce a sprijinit deja fotbalul.

"Statul să ne dea și bani din pariuri!" 

Ședința în care conducătorii echipelor au formulat noi cereri de ajutor a mai inclus o sursă posibilă pe care au pomenit-o: pariurile. Cristi Bivolaru, reprezentantul Viitorului în adunare, i-a cerut Federației să preseze Guvernul pentru o lege care să le acorde cluburilor sportive un procent din suma totală pe care o rulează casele de pariuri active în România.

Clubul lui Hagi a avut de-a lungul timpului oferte de sponsorizare din partea unor case de pariuri și Gică a refuzat toate propunerile. I s-a părut imoral ca formația lui să devină astfel legată de pariuri.

"LPF să discute cu Guvernul!" 

Ciprian Paraschiv, președinte la Iași, vrea ca Liga să contracteze un credit garantat de stat: "Eu nu sunt IMM, ci asociație, nu pot aplica".

Poli Iași a rezolvat problemele legate de licență cu ajutorul antrenorului Mircea Rednic, care a împrumutat clubul cu 60.000 de euro, dar are multe alte migrene financiare. 

Iar președintele Ciprian Paraschiv crede că gură importantă de aer ar putea veni doar dacă Liga (LPF) va sări în ajutorul cluburilor. 

"Liga să contracteze un împrumut garantat de către stat, pe care noi, cluburile, să-l returnăm într-un anumit număr de ani. Normele financiare legate de astfel de împrumuturi, apărute recent, se referă doar la IMM-uri, însă eu sunt asociație, funcționez ca un ONG, nu pot aplica. 

Dar LPF poate!", susține Paraschiv, care intenționează să prezinte propunerea spre dezbatere la următoarea ședință comună, în două săptămâni. El dă exemplul nemților: 

"Am citit că Liga lor vrea să atragă un împrumut de urgență, de 300 de milione de euro, de la o bancă de investiții din Japonia. Problema tuturor în această perioadă de criză, fie că vorbim de fotbal sau fie că vorbim de mediul de business la general, o reprezintă lipsa cash-flow-ului"

"Trebuie să căutam soluții cu toții! Guvernul a ajutat fotbalul, atât cât a putut, dar a luat decizii concrete. E momentul să avem decizii concrete și din partea decidenților din sport" - Ciprian Paraschiv, președinte Poli Iași

1,8 milioane de euroe cuantumul datoriilor lui Poli la ora actuală. Sursele de finanțare au dispărut odată cu apariția pandemiei de coronavirus

VIDEO EMOȚIONANT. România e puternică și se va întoarce și mai puternică!

FOTO. Imagini surprinse de reporterii GSP la Brașov

+8 FOTO

Citește și alte știri despre Liga 1:

EXCLUSIV Așa va arăta un meci din Liga 1 post-coronavirus! Avem întreg PROTOCOLUL pregătit în România: permisiuni + restricții

FCSB și FC Botoșani, gata să facă schimbul verii în Liga 1?! Gigi Becali renunță la jucătorul cu care s-a certat pentru a-și îndeplini planul

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
firaldo
firaldo  •  28 Aprilie 2020, 08:35

Deci sunt oameni care efectiv nu au ce mânca,o sa vina o perioada foarte dificilă....iar ei vor bani de la stat sa isi plateasca jucătorii cu zeci de mii de euro?Asta ne trebuie...pensii speciale...ajutoare pentru fotbaliști ...la naiba cu poporul care se descurcă din ce in ce mai greu...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

romulus65
romulus65  •  27 Aprilie 2020, 13:21

Eu nu sunt de acord ca LPF sa ia un credit pentru cluburi si cu atat mai putin ca acesta sa fie girat de catre stat. Si am sa va spun de ce.Exista o problema impartirii acestui credit, daca va fi luat, catre cluburi. Nu toate cluburile din Liga 1 au nevoie de sustinere financiara. Deci banii se vor duce catre acele cluburi care de ani de zile traiesc, cu toate ca foarte multe cluburi sunt abonate la banii primariilor, de pe azi pe maine avand management foarte defectuos. Cine garanteaza ca aceste cluburi isi vor onora obligatiile financiare si isi vor plati ratele la timp? Poate ca aceste cluburi nu vor mai fi in Liga 1 peste cativa ani, deci nu vor mai fi sub cupola LPF, sau poate ca vor falimenta. Atunci acest credit va fi platit in mod injust si de catre cluburile care nu au beneneficiat de el sau de catre cluburi care nici macar nu erau in Liga 1 la data obtinerii creditului. Eu cred ca un asemenea credit ar fi o piatra de moara la gatul LPF-ului putand duce la falimentul acestuia.

remarque
remarque  •  27 Aprilie 2020, 12:36

***. Sa se rezolve partea de cheltuieli, in principiu de la bugetul de stat. Pentru partea de venituri din vanzarea de jucatori se vor gasi buzunare private in care sa intre banii, nu-i problema. Iar salariile le facem cum credem noi, nu au legatura cu nimic. Pai ce fotbal privat e asta? O afacere functioneaza dupa alte principii. Daca nu sunteti in stare(desi sunteti in stare, pentru ca e vorba doar de o luna de taieri de venituri dar si de taieri de cheltuieli), de ce mai stati in fotbal? Practic este vorba despre oportunism. Este momentul sa ceara. Ca toata Romania. De parca exista un sac fara fund de unde sa dea la toti cei care in fond nu au pus acolo niciodata nimic si nici nu o sa puna.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează