FOTBAL  »  Superliga  »  OPINIE

Comentariu de Remus Răureanu » Cum îl furau Borcea și Giovanni pe Turcu: "Metoda banii la arbitru" și ce face acum Negoiță

foto: Octavian Cocoloș
foto: Octavian Cocoloș

Articol de - Publicat luni, 03 octombrie 2016 11:16

Putem să tăiem momentele cu greșeli ale arbitrilor, oamenii din tribună tot nu vor înțelege ce vrea să joace Dinamo.

Cristi Borcea, Ioan Becali și Vasile Turcu urmăreau împreună meciurile lui Dinamo. Turcu era acționarul care "plătea pentru franciză", adică suporta salariile cele mai mari din lot și primea în schimb dreptul să apară la TV și să-l imite pe Gigi Becali în calitatea de acționar al "câinilor".

Salariile erau cheltuieli reale. Oamenii din club povestesc că Turcu îi achita 50.000 de euro lunar lui Lobonț. Tamaș câștiga și el tot pe acolo. Mai existau însă și cheltuieli "fictive". Pe care colegii acționari mai experimentați, să zicem, le inventau special pentru nea Vasile.
Tot o sursă din club povestește cum se rezolvau problemele cu arbitrii în vremea în care Borcea se lăuda că el controla "și vântul":

"Se întâmpla să fie un scor prost pentru Dinamo la pauză. Borcea sărea de pe scaun, înjura și se văita că e furat de brigadă și că nu mai suportă.

«Vasile, Giovanni, haideți să rezolvăm! Punem fiecare bani și-i dăm ăstuia, că altfel ne face în continuare!». Cotiza fiecare și Cristi se prefăcea că pleacă cu banii în vestiarul arbitrilor. Dacă Dinamo întorcea rezultatul în repriza a doua, «e, ați văzut? Nu merge cu ăștia dacă nu le dai ceva!».

Dacă echipa pierdea, teatrul jucat în pauză pentru Turcu rămânea valabil: «Nu se poate așa ceva! Ăsta mi-a luat și banii, m-a și furat! Îl nenorocesc, n-o să-l uit niciodată!». Pe urmă, Borcea și Giovanni își luau banii înapoi și-i împărțeau și pe-ai lui Turcu, bancnotele pe care nea Vasile le credea ajunse la arbitri".

S-au dus vremurile în care dinamoviștii se jucau de-a acționarii.

Arbitrii rămân un pretext bun de folosit și acum, când s-au împuținat și acționarii, și banii. De data asta nu proprietarul clubului profită de fluiere. O face antrenorul. Ioan Andone e în rolul lui Borcea, Ionuț Negoiță e Vasile Turcu, amăgitul.

De câteva meciuri, la Dinamo se măsoară cu rigla. Dacă Nedelcearu a influențat faza, din ofsaid, la un posibil gol egalizator marcat la Târgu Mureș contra unei formații de "pensionari" neplătiți și dați afară din case cu câteva zile înaintea meciului. Dacă Palici l-a jenat pe Elek și dacă nu cumva a fost un fault în favoarea lui Dinamo înaintea celor zece pase botoșănene care au produs autogolul lui Romera.

Fiecare reluare a fazelor topește vina antrenorului și ascunde campania incompetentă de achiziții pe care a desfășurat-o Dinamo în vara asta. Nu mai e de vină apărarea-dinamită Romera-Nedelcearu-Marici-Filip, linia capabilă să prăbușească oricând toată echipa. Cum n-are nicio vină Andone. La 56 de ani, cariera lui ar trebui să se afle în punctul maxim, rezultat al experienței și al unei pasiuni încă neconsumate. Așa ar trebui. În realitate, Ando nu-și cunoaște jucătorii după nume, aduce un portar de rezervă panamez la un club care încearcă să-și planifice atent bugetul. Penedo câștigă cât Stăncioiu, Adam Nemec primește cât Adi Popa. Mai e zgârcenia lui Negoiță explicația pentru forma proastă a lui Dinamo? Sau proprietarul e vinovat doar că nu s-a priceput să-și aleagă un antrenor?

Ion Ghițulescu, comentatorul de la "Fotbal minut cu minut" al trupei "câinilor" care-l conținea pe jucătorul, nu pe tehnicianul Andone, a povestit cum legendarul antrenor Virgil Economu a definit un meci bun: "Din tribună trebuie să-ți dai seama de intențiile echipelor, să pricepi ce-și propun să joace".

Dinamo l-a adus pe Nemec, un vârf de doi metri căruia i se cere să iasă în lateral, să dribleze și să centreze pentru colegii mult mai scunzi. Slovacul a bifat o deviere cu capul, la un aut al lui Filip, o fază din care a ieșit golul lui Rotariu. O singură "centrare" bună, din aut!

Structura eterogenă a lotului nu constituie o explicație, e un defect pe care-l împărtășesc toate formațiile românești, prea sărace ca să păstreze fotbaliștii cei mai buni și insuficient de răbdătoare să-i tolereze pe cei care nu dau randament instant. Putem să tăiem momentele cu greșeli ale arbitrilor, oamenii din tribună tot nu vor înțelege ce vrea să joace Dinamo. Întâi e nevoie de un antrenor care să știe că Maxi Oliva nu e Maxi Lopez, că pe al treilea portar îl cheamă Cobrea, nu Cernea. Și nu mai e Borcea în lojă, nici Claudiu Niculescu la loviturile libere.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (57)
conasu_boeru
conasu_boeru  •  04 Octombrie 2016, 10:54
Postat de dincolodenori pe 03 Octombrie 2016, 12:25

:::::::))))))).....ce JALE ce CHIN ...cata DURERE. Sa va aveti putere de la Dumnezeu sa treceti cu bine ,eu ma indoiesc ,el este stelist dar voi continuati sa sperati.::::::)))))))) Forzza Steauaaaaaa !!

Ai trecut de partea lui Talpan și Boroi ?!

ray51
ray51  •  04 Octombrie 2016, 10:40

Ia auzi, nea Turcule. Da' Raureanu asta, era pe langa voi in perioada de pomina? A tras cu urechea pe dupa gard la aburerile de la vreun 'gratar' in familie? L-a iscodit careva pe Borcea in timp ce-si facea dus la beciul domnesc? GSP-istule, te cred daca dezvalui sursa sau folosindu-te de gazeta revii cu mentiunea 'FICTIUNE'.

ultra_tei
ultra_tei  •  04 Octombrie 2016, 08:36

Remus (frumos nume), ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (57)
Comentează