FOTBAL  »  Superliga  »  VIITORUL

Corespondență GSP » FOTO Un cantonament pitoresc » Viitorul lui Hagi se pregătește într-unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Polonia rurală

FOTO: Ionuț Coman +15   FOTO
FOTO: Ionuț Coman

Articol de - Publicat marti, 03 iulie 2018 19:49

Pitoresc. Acesta este cuvântul pe care polonezii îl folosesc pentru a descrie complexul turistic Sielanka din Warka, locul unde FC Viitorul și-a stabilit cartierul general pentru ultimele zile ale cantonamentului din Polonia.

O descriere perfectă și pentru că traducerea în poloneză a denumirii stabilimentului de patru stele reprezintă termenul folosit de poeții locului pentru a descrie farmecul vieții rurale.

Întins pe o suprafață de 100 de hectare străbătută de râul Pilica, în care regăsim păduri și pășuni, complexul a fost inaugurat în 2004, fiind construit pe ruinele unei ferme. Investiția, care se ridică la câteva milioane de euro, a fost inițial îndreptată către iubitorii de hipism.

Grajduri, cai, un mic centru ecvestru și un motel . Mai târziu, totul s-a dezvoltat, a mai apărut un etaj, mărindu-se considerabil număr de camere, s-a construit un SPA, s-a modernizat întreaga zonă. O oază de liniște și relaxare, la aproape 60 de kilometri de Varșovia.

Teren pentru Euro 2012

În 2010, în cadrul complexului și-a făcut loc și un teren de fotbal, amenajat cu gândul la Euro 2012, găzduit de Polonia și Ucraina. Iar ideea s-a dovedit excelentă naționala Croației poposind aici pentru câteva zile. De altfel, în holul hotelului sunt afișate poze cu Rakitici și compania, dar și binecunoscutul tricou cu pătrățele roșii și albe al naționalei croate cu autografele fotbaliștilor.

Chiar în spatele biroului de la recepție încă mai tronează două tablouri cu însemnele competiției din urmă cu șase ani. Condițiile excelente și izolarea față de oraș, care se află la 5 kilometri depărtarea, oferind liniștea necesară acestei perioade de pregătire, au atras și alte echipe. Naționala Poloniei, Legia Varșovia, VfL Wolfsburg. Fiecare și-a lăsat tricoul cu semnăturile jucătorilor drept mulțumire pentru gazde.

Antrenamente pe gazon perfect

Constănțenii au sosit la Sielanka duminică seara și au avut parte o surpriză. Au asistat pentru câteva zeci de minute la un concurs de hipism desfășurat la lumina reflectoarele. Un moment de relaxare perfect înaintea celor câteva zile de pregătire asiduă.

Pentru că se trage tare, cu două antrenamente pe zi, cu gândul la noul sezon al Ligii 1, dar mai ales la meciurile din primul tur al Europa League. A rămas ceva mai mult de o săptămână până la primul duel din dubla cu luxemburghezii de la Racing Union FC, iar Gică Hagi pregătește deja o formulă de start.

Misiune deloc ușoară, de vreme ce în Polonia a deplasat un lot format din 32 de jucători. Mulți dintre ei sunt foarte tineri, promovați din Academia care poartă numele celui mai bun fotbalist român din toate timpurile și vor să demonstreze că merită să rămână în lotul echipei mari. Alții au sosit în această vară și sunt deciși să lupte pentru un loc de titular. Concurența este mare, pretențiile la fel.

Miercuri se intră în linie dreaptă pentru pregătirea debutul în Europa în acest sezon, al treilea consecutiv când FC Viitorul joacă în cupele europene. Băieții lui Gică Hagi vor susține un amical de gală în compania campioanei Poloniei, Legia Varșovia. De la ora 20.15, pe celebrul stadion “Wojska Polskiego” din capitală. Iar joi este programată ultima partidă amicală din acest cantonament, cu micuța Radom Radoniak.

Orașul berii poloneze

Aflat la 5 kilometri de locul de cantonament al constănțenilor, cu o populație de 11.780 de locuitori, Warka pare un orășel liniștit, a cărui existență este strâns legată de bere. Sau mai bine spus de fabricarea acestei băuturi, primele atestări în acest sens datând încă din 1478. Tradiția s-a păstrat și după mai mult de șase secole. În Warka există una dintre cele mai mari fabrici de bere, care poartă numele orașului și face parte din grupul Heineken.

Aflată la marginea localității, are aproape 250 de angajați și reprezintă unul dintre motoarele orașului. Un centru de conferințe sau, mai degrabă, un fel de pub unde poți să testezi berea este la doi pași de intrarea în fabrică. Prețuri mici și bere la alegere, cu alcool, fără alcool, cu arome. Nu prea sunt amatori la prânz, într-o zi de marți. Cu obișnuit tur de fabrică nu am avut noroc. Regulile sunt stricte, grup de minimum 20 de persoane și anunțarea vizitei cu cel puțin o zi înainte.

Așa că am ales o vizită în centrul orașului, la muzeul dedicat lui Casimir Pulaski, unul dintre eroii din istoria Poloniei. Un scurt tur al casei în care o locuit fostul comandat militar din secolul 18 costă 10 zloți și durează în jur de o jumătate de oră. Împrejumirile sunt însă fantastice, un parc întins pe distanța a 15 hectare, traversat de râul Pilica. Multă verdeață, la fel cum este în întreaga regiune, recunoscută pentru numeroasele plantații de livezi de meri.

Pe străzi lumea este liniștită, a uitat de Campionatul Mondial, părăsit de naționala Poloniei încă din faza grupelor. Nu se știe nici despre prezența Viitorului la doar câțiva kilometri depărtare, dar dialogurile cu locuitorii sunt greu de legat. Foarte puțini dintre ei știu altă limba decât poloneză și par un pic mirați de prezența unor turiști. Pentru ei, Sielanka pare din altă lume. Una pitorească, fără grijile zilei de mâine.

Citește și:  Corespondență GSP din Polonia » A plecat de la FCSB, dar nu regretă transferul la Viitorul: "Aici m-am simțit cel mai bine!"

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează