LIGA 1  ·  INTERVIU EXCLUSIV

EXCLUSIV Cornel Dinu dezvăluie povestea unui BLAT EȘUAT » Copos: „Cornele, vezi că vor să trântească meciul”

Cornel Dinu
Cornel Dinu

Articol de — Vineri, 10 Aprilie, 18:28

Cornel Dinu (71 de ani), fostul mare jucător al lui Dinamo, a dezvăluit un episod ce va apărea în cea de-a patra carte a lui.

În sezonul '93-'94, când era preşedinte la Progresul, Dinu a fost atenționat de Copos cu privire la o tentativă de trucare a unui meci: a ascultat înregistrarea în sediul Samsung al lui Copos. În final, tot Mister s-a ales cu un an de suspendare şi 10.000 de dolari amendă.

- Domnule Dinu, mi-aţi zis că v-aţi apucat de a patra carte, ce va conţine ea? 

- E mai mult o cronică a unor evenimente, situaţii, întâmplări pe care le-am trăit, traversat, văzut de-a lungul vieţii. Chiar şi momente sociale, politice.

 - De fotbal, nimic? 

- Ba da, cum să nu? Doar n-am lucrat într-o fabrică de rulmenţi, am fost în fotbal aproape toată viaţa mea. 

"Sunt la episodul Vlad Soare, Progresul" 

- Ne povestiţi un episod, din fotbal, pe care o să-l regăsim în carte? 

- Uite, chiar acum sunt la pasajul experienţei mele ca preşedinte la Progresul, unde am ajuns după Kosice 1993. În noaptea asta îl scriu.

 - Despre ce e vorba? 

- Despre Vlad Soare şi cum se conducea atunci o bancă în mod adevărat. El era viceguvernator și m-a adus la Progresul. O să scriu şi despre o tentativă de blat, a fost chiar interesant acel episod.

 "Cornele, vezi că Baicea şi Cârstea vor să trântească meciul"

- Vă ascult! 

- Eu eram președinte la Progresul și urma să jucăm cu Farul. La noi în lot era un atacant Cârstea, Florin Cârstea. Și avea un frate, pe Gheorghe Cârstea, ăsta a fost şi pe la Rapid şi ulterior a ajuns pe la Suceava. Şi mă pomenesc cu un telefon de la Copos. "Cornele, vezi că Baicea şi Cârstea, de la tine din echipă, o să trântească meciul cu Farul". Baicea evolua şi el la noi. 

- Ce treabă avea Copos, de la Rapid? - Păi, m-a chemat să-mi dea o casetă înregistrată, în care cineva de la Farul le propunea ăstora doi să blătuiască.

"Am ascultat caseta în sediul Samsung al lui Copos"

 - Şi de unde avea Copos caseta? 

- De la Hizo, fiindcă Farul i-a abordat p-ăştia doi prin fratele lui Cârstea. Şi totul s-a făcut prin magazinerul Rapidului, ăsta era intermediarul, mesagerul. Și l-a chemat pe frate-su acolo, să-i facă propunerea. Hizo şi Mircea Pascu, care erau antrenor și preşedinte la Rapid atunci, n-au fost de acord cu aşa ceva şi au înregistrat totul. L-au anunţat pe Copos, care mi-a zis, iar caseta am ascultat-o împreună cu el în sediul Samsung, pe care îl avea la acea vreme. 

- Şi ce aţi făcut? 

- L-am abordat imediat pe Baicea, care mi-a recunoscut, "da, ne-au propus să trântim meciul". Cred că la Farul în acea vreme era Petre Buduru. 

"Am pierdut meciul, dar s-a jucat pe bune"

 - Şi? 

- I-am băgat să joace, am avut încredere în ei! Au jucat, Cârstea cred că a dat şi gol. 

- Şi aţi pierdut? 

- Da, 3-2, dar s-a jucat pe bune. Numai că, ce să vezi, peste câteva zile m-am trezit chemat la Comisia de Disciplină a FRF, unde se afla pe masă un raport că Progresul acuză Farul de tentativă de blat. 

- Păi, cum s-a aflat? 

-  Ulterior am aflat că după meci, cum se obişnuia atunci, delegatul nostru, unul Paraschivescu, a mers să ia carnetele de joc ale fotbaliştilor de la brigada de arbitri. Acolo se aflau şi conducătorii Farului şi ăsta al meu, mai înfierbântat fiindcă pierduse, a început să strige la ei: "Blătuitorilor, i-aţi contactat pe Cârstea şi pe Baicea, aţi vrut să-i cumpăraţi!". De faţă cu arbitrii, cu observatorul. Şi aceştia au scris în raport, iar domnii de la FRF m-au judecat.

"Angelescu a dorit să păstreze sensul Cooperativei" 

- Şi v-au făcut ceva? 

- Ce crezi, mi-au tras o suspendare de 1 an şi o amendă de 10.000 de dolari. 10.000 la nivelul anului 1993-1994, imaginează-ţi ce însemna! Şi nu doar mie, ci şi lui Paraschivescu, Jean Grama, Viorel Kraus, eram toţi la Progresul. 

- De ce n-aţi prezentat caseta ca probă? 

- Crezi că mi-a mai dat-o Copos? Când i-am cerut-o n-a mai dat niciun semn, nimic. Ulterior am aflat, de fapt, cine a comandat suspendarea. 

- Cine? 

-  Mircea Angelescu. Fostul președinte al FRF și cel care a înființat LPF prin '92.

 - Ce interes avea? 

- Cum ce interes? Să păstreze sensul Cooperativei din acea vreme, Cooperativa lui Jean Pădureanu, Romică Paşcu. Le-a dat ordin să dea suspendări drastice, că vezi Doamne, aşa ceva, tentative de blat, trucări de meciuri, nu mai există. Să aibă ei linişte în continuare ca să lucreze Cooperativa în linişte. Kassai mi-a spus după mulţi ani că Angelescu a fost cel care a solicitat sancţiunile. 

- Şi aţi plătit amenda? 

- Nu, s-a renunţat ulterior, am făcut memoriu, iar Vlad Soare i-a prins p-ăştia de la FRF cu nişte nereguli, matrapalzâcuri şi mi s-a şters şi suspendarea, dar şi amenda.

Care e meciul la care face trimitere Cornel Dinu:

  • Progresul - Farul 2-3 
  • 5 noiembrie 1993
  • Marcatori: Fl. Cârstea (8), Ciubotariu (47) / B. Oprea (41, 86), Cornăţeanu (68)
  • PROGRESUL: Blid - Ciobotariu, Crăciun, Baicea, Stoicov - Liţă, Potocianu, Olăroiu, Cr. Stoica - Fl. Cârstea, Dună. Antrenor: Jackie Ionescu 
  • FARUL: Niţu - B. Oprea, Dinu, Curt, Ghişan, Călin - Barbu, Butoiu, Ciurea - Carabaş, Cornăţeanu. Antrenori: Florin Marin, Constantin Gache. Director tehnic: Gheorghe Constantin 
  • A arbitrat: Aron Huzu. Asistenţi: Cornel Corocan, Nicolae Grigorescu


Cum arată soția lui Mircea Radu, cu 20 de ani mai tânără. El a fost ales de 9 ori cel mai sexy bărbat din România

Libertatea

Comentarii (11)

Ion Marin  •  12 Aprilie 2020, 20:19

Draga Negoita , ti am trimis multe mesaje , de cand ai preluat clubul , chiar unele revolutionare, aici si pe email, dar nu ai tinut cont de ele.In al doisprezecelea ceas , ti a venit mintea la cap.Dar Mister Negoita , aduna te , formeaza o echipa din cadrul clubului care sa mearga in ficare judet ,cu caravana Dinamo cu un contract incheiat intre tine si suporteri prin care se angajaza sa cotizeze lunar cate 30 de lei iar banii care sa fie virati in contul clubului si transformati in actiuni.Sunt atat de multi oameni saraci care iubesc acest club , nu bogati ca TIRIAC si care vor darui pentru clubul care le a adus atatea satisfactii si bucurii si glorie unei Romanii macinate de rautate si ranchiuna.Un club care a adus glorie Romaniei, peste 12.000 de medalii , 12 cupe ale campionilor , titluri mondiale , europene si olimpice , club care astazi traieste prin performantele echipei de handabal.Guvernantii si au batut joc si ne au lasat pe stadionul canstruit de Dej si Draghici si mentiunut de Tudor Postelnicu, care a avut mai mult suflet si mai multa minte decat cei care conduc astazi societatea romaneasca.

Ion Marin  •  12 Aprilie 2020, 19:59

E complicat , e foarte complicat pentru Dinamo.Scriu de vreo 7 ani si pentru Nea Goita si pentru suporterii lui Dinamo , dar nimeni nu a luat in seama nimic, sa nu mai vorbesc de caposenia lui Nea Goita, pacat!Branza buna in burduf de caine, cam asta a fost Nea Goita petru Dinamo.Suporterii s au miscat incet , daca timp de 7 ani adunau bani de la toti cei care sunt dinamovisti si de la unii care doreau si puteau sa sposorizeze clubul, acum nu erau probleme , dar s au multumit cu pica para malaiata in gura lui natafleata.Au asteptat sa vina vanatorul hocheist Tiriac si rapidisto stelistul Lucescu, care nici el nu stie ce este , dar numai dinamovist nu este, sa salveze clubul , astia au primit enorm de la acest club , iar ei cand clubul care i a facut celebrii are nevoie,stau cu spatele la el.Suporterii daca vor ca echipa sa mai existe trebuie in al 12-lea ceas sa se mobilizeze sa stranga oameni si bani in jurul clubului in regim de urgenta.Daca Porumboiu e disponibil sa mearga dupa el la Vaslui si sa l roage sa preia Dinamo de la Nea Goita.E un tip serios si ambitios , stie fotbal si cred ca a invatat din greselile pe care le a facut la Vaslui.Dragi suporteri , mergeti cu palaria in mana si la Badea , Borcea , A.Nastase si la altii si ceretii le bani si publicati in presa lista de solicitari si cat a dat fiecare , faceti asta pana nu e prea tarziu, cereti le si celor 2 , Lucescu si Tiriac , sa vedem cat dau ei.

maccsero  •  11 Aprilie 2020, 12:35

N-am înțeles nimic. Ce treabă aveau Hizo și Rapidul cu blatul Progresul-Farul? Înregistrarea lui Copos era despre un meci Rapid-Farul? Mai multă atenție, GSP. Regula celor cinci W :)

Vezi toate comentariile (11 )

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
17:30 Emisiune TV

Fotbal Club

Digi 1
18:30 Fotbal, Premieră

Rezumat Bundesliga

Digi 2
19:30 Emisiune TV

Digi Sport Special

Digi 1
21:00 Emisiune TV

Sport Report

Telekom 1
Program TV complet

Liga 1