FOTBAL  »  Superliga  »  CRAIOVA - FCSB

Derby între începători! Șefia în Liga 1, disputată de tehnicieni care n-au antrenat mai deloc! Corneliu Papură și Toni Petrea, față în față

Corneliu Papură (stânga) și Toni Petrea
Corneliu Papură (stânga) și Toni Petrea

Articol de , , - Publicat miercuri, 16 decembrie 2020 08:35 / Actualizat miercuri, 16 decembrie 2020 10:03

Toni Petrea (45 de ani) și Corneliu Papură (47), antrenorii care luptă pentru primul loc, nu adună împreună meciuri cât un sezon întreg. Chiar și așa, echipele lor sunt primele în clasament și vor lupta vineri pentru fotoliul de lider.

  • CS U Craiova și FCSB se vor înfrunta vineri, 18 decembrie, de la ora 20:30. Meciul va putea fi urmărit în format liveTEXT pe GSP.ro;

Concurența pentru câștigarea campionatului are doi actori principali neașteptați, antrenori pe care nu îi validează CV-uri de top. Dimpotrivă, Anton Petrea și Corneliu Papură sunt niște începători ca „principali” în prima ligă.

Olteanul a stat pe bancă în 22 de partide din Liga 1, tehnicianul de la FCSB a bifat 15 meciuri. Împreună, ei nu adună meciuri pentru un sezon întreg! O stagiune completă, cu participarea în play-off, presupune disputarea a 40 de jocuri.

Petrea și-a petrecut aproape toată cariera ca secund al lui Reghecampf, pe care l-a asistat din 2011, când se aflau împreună la Snagov. A devenit A1 direct la FCSB, în iulie, când Becali l-a instalat în locul lui Bogdan Vintilă.

Papură și Petrea, „principali” sau secunzi?

Papură a mai fost numărul 1 la Slatina, în ligile inferioare, și la „satelitul” Craiovei. El a alternat meseria de antrenor cu aceea de scouter. E un om de încredere al patronului Craiovei, Mihai Rotaru, și a fost mereu consultat înaintea achizițiilor pe care le-au perfectat alb-albaștrii.

Ca antrenor a îndeplinit întotdeauna un rol de interimar, între demiterea unui tehnician și angajarea altuia. Nici acum nu este antrenor „plin”, fiindcă Rotaru a negociat cu Walter Zenga și mai caută soluții pentru ocuparea băncii.

Ca și în cazul lui Petrea, există bănuiala că Papură constituie o soluție convenabilă pentru Rotaru, deoarece poate să-l influențeze mai mult decât îi influența pe alți „principali” pe care i-a mai angajat. Becali aprobă echipa inițială și operează schimbările din timpul partidelor și sunt surse care susțin că patronul Craiovei este și el tentat de un astfel de comportament.

Petrea și Papură, diferență mare ca jucători

Petrea și Papură au cariere asemănătoare ca antrenori, submediocre, dar ca fotbaliști sunt ușor de diferențiat. Olteanul a fost unul dintre cei mai buni fundași centrali din campionat la începutul anilor '90 și a făcut parte din lotul de la Campionatul Mondial din 1994. 

La doi ani după CM a fost cumpărat de Rennes, pentru care a evoluat timp de trei ani. Petrea a fost un fotbalist de ligi inferioare, cea mai bună perioadă a lui a înregistrat-o atunci când era căpitan la Rapid II, „satelitul” giuleștenilor. Mijlocaș defensiv, Toni nu a excelat niciodată ca jucător.

Liga 1, cucerită doar de nume mari

Dacă Papură sau Petrea ar deveni campion, succesul ar răsturna tradiția din campionat. În anii recenți, titlul a fost câștigat doar de către antrenori consacrați, nume cunoscute în meseria aceasta. Reghecampf a luat trofeul de două ori, Gâlcă l-a câștigat o dată. Au urmat Șumudică, Hagi și Petrescu, încoronat de trei ori. 

Dintre ei, doar Gâlcă nu avusese o carieră importantă ca antrenor, dar beneficia de numele de jucător fost în Generația de Aur, un internațional important. Și el condusese, ca „principal”, loturi de juniori, de tineret.

11 victorii şi 4 înfrângeriîn Liga 1 a adunat Petrea ca antrenor al FCSB-ului. El a fost numit pe 15 iulie şi a câştigat Cupa României chiar la primul meci pe banca roş-albaştrilor

12 victorii,2 remize şi 7 înfrângeri în Liga 1 a adunat Papură ca antrenor al Craiovei. El se află la al treilea mandat de interimar pe banca Universităţii şi a strâns 6 meciuri în Europa League

VIDEO. Totul despre CS U Craiova - FCSB

Citește mai multe știri din Liga 1:

Viitorul - FC Botoșani 1-2. Mircea Rednic anunță mișcări de trupe în mercato: „Vor fi schimbări. Le-am spus ceva jucătorilor”

Valeriu Iftime, despre Olimpiu Moruțan: „A ratat vreo 2-3 sezoane”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
fairplayromania
fairplayromania  •  16 Decembrie 2020, 18:00

Vicecampioana României, asa se mai numeste anul acesta Craiova, eventual dacă aţi uitat... Vicecampioana României vs locul 5.

catalynn
catalynn  •  16 Decembrie 2020, 10:00

Petrea practic s-a născut ... secund! :-))) FC fcsb i se potrivește ca o mănușa! :-))))

ray51
ray51  •  16 Decembrie 2020, 09:38

Despre Petrea habar n-am ce sa zic. Papura insa, dincolo de 'superioritatea' maligna pe care o afiseaza, pare destul de interesant ca antrenor. Si unde, chiar la o echipa din Craiova care se stie de ani buni ca este in stare (datorita arealului in care traieste?!?) sa se impiedice singura.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează