FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO - ASTRA 2-2

Cronica meciului Dinamo - Astra 2-2, scrisă de Costin Ștucan » Când foamea e potolită cu floare și bostan

Foto: Raed Krishan
Foto: Raed Krishan

Articol de GSP - Publicat sambata, 29 octombrie 2016 22:25

Dinamo a condus 2-0, reintra în lupta pentru titlu, la 5 puncte de Steaua, doar că Astra a revenit miraculos cu ajutorul ”câinilor” anemici pe final și al lui Balaj

"Am vândut până acum în jur de 10 bilete. Dar vom mai da la ora meciului, atunci vin oamenii", spunea unul dintre vânzătorii stadionului din Ștefan cel Mare. Mai erau 90 de minute până la meciul cu campioana din sezonul trecut, nu era frig, dar locul 7 ocupat de Dinamo înainte de meci și cvasiinsolvența de la Astra nu promiteau nimic bun. Poate din cauza asta sau poate din cauza austerității impuse de Ionuț Negoiță, noctura a rămas complet stinsă până la ora 19. S-a aprins pe jumătate abia când jucătorii de la Astra au intrat pentru inspecția gazonului.

Dinamo a condus 2-0, reintra în lupta pentru titlu, la 5 puncte de Steaua, doar că Astra a revenit miraculos cu ajutorul ”câinilor” anemici pe final și al lui Balaj

"Am vândut până acum în jur de 10 bilete. Dar vom mai da la ora meciului, atunci vin oamenii", spunea unul dintre vânzătorii stadionului din Ștefan cel Mare. Mai erau 90 de minute până la meciul cu campioana din sezonul trecut, nu era frig, dar locul 7 ocupat de Dinamo înainte de meci și cvasiinsolvența de la Astra nu promiteau nimic bun. Poate din cauza asta sau poate din cauza austerității impuse de Ionuț Negoiță, noctura a rămas complet stinsă până la ora 19. S-a aprins pe jumătate abia când jucătorii de la Astra au intrat pentru inspecția gazonului.

Un caz ipotetic pentru contabilii lui Dinamo: un copil adus mai devreme la stadion de tatăl lui să-și vadă pentru prima dată în viață favoriții și-ar fi găsit cu greu locul în tribună, bâjbâind în întunericul din final de octombrie. Se spune că detaliile transformă fotbalul într-o experiență unică. Deocamdată, în căutarea unui titlu iluziv, Dinamo salvează kilowați-oră și oferă o experiență tristă.

Ceilalți "bizoni"

Pentru rândurile de mai sus, expuse pe pagina de Facebook a Gazetei Sporturilor, autorul acestor rânduri a fost înjurat ca la ușa cortului de niște băieți care își fac veacul în locul rezervat de club pentru masa presei. Din cauza violenței verbale a unui grup de spectatori, jurnaliștii au fost nevoiți să se retragă din zonă, sub privirile indiferente ale jandarmilor, care în schimb controlează ziariștii dacă au obiecte contondente ascunse printre laptop, agendă și pix.

La fel de cenușiu ca atmosfera din tribune a fost meciul în prima repriză. Așezat într-o linie defensivă cu 3 fundași centrali, Șumudică a încercat să blocheze construcția lui Andone. Săptămâna trecută, antrenorul Astrei a fost pe punctul de a ajunge să gândească el construcția lui Dinamo în meciul cu Astra, însă - susțin surse din fotbal - înțelegerea cu clubul lui Negoiță a picat din cauza pretențiilor lui Șumudică.

Cadouri otrăvite

Înainte de meci, Șumudică s-a dus la Andone și i-a vorbit șoptit în ureche aproape 5 minute. Când s-au despărțit, antrenorul lui Dinamo râdea ironic. În minutul 5, după ce Șumudică fusese aplaudat de fanii dinamoviști, lui Andone i se cerea deja demisia din peluza Cătălin Hîldan, așa că reacția sa explozivă de la golul de 1-0 este perfect de înțeles. Presiunea de deasupra jobului său a fost risipită însă de unul dintre oamenii lui Șumudică. Fabricio, fundașul central adus de la ilustra necunoscută Muangthong, o echipă din Thailanda, a avut un scurtcircuit inexplicabil pentru cei 26 de ani ai săi. A vrut să paseze cuiva, dar nici el probabil nu a știut dacă mingea e pentru Silviu Lung sau pentru Geraldo. A ieșit o pasă de gol pentru Nemec, rămas singur cu poarta părăsită de Lung, care ieșise să-și ajute colegul.

După pauză, Șumudică i-a băgat pe Teixeira și Kortzorg, în încercarea de a injecta energie în echipa sa anemică. În minutul 51 însă, apărarea lui a cedat din nou. Geraldo a fost băgat între Lazăr și Nistor, care au redublat pasele, Palici a rămas cu mingea la 18 metri și a văzut un spațiu în spatele visătorului Junior Morais. Exact așa arătase unul dintre exercițiile dinamoviștilor la încălzire, iar Hanca a respectat schema și a apărut pe spațiul gol, înscriind pe lângă Lung.

Sabotaj

Apoi, a urmat implozia. Împins de conducerea Astrei spre Steaua în această toamnă, Junior Morais l-a împins la rândul său pe "centralul" Cristi Balaj să ia măsuri aspre împotriva sa. În minutul 59, fundașul stânga brazilian a pierdut o minge și s-a oprit ca un copil în curtea școlii, urlând. Nimeni nu știe exact ce i-a spus arbitrului, însă Balaj a dus mâna să scoată "galbenul", iar pe parcurs s-a răzgândit și l-a eliminat pe jucătorul Astrei.

Dezmembrată, echipa neplătită, nemâncată și nemotivată a lui Șumudică mergea spre o nouă înfrângere pe care părea că o primește cu indiferență, dar a fost băgată în meci de dinamoviști și de asistentul Urzică. Un henț stupid al lui Gnohere la marginea careului l-a lăsat pe Săpunaru cu o minge centrală din lovitură liberă. Internaționalul român a trimis peste zid, balonul a căzut ca în finala Mondialului din 1966, apoi a sărit în teren, dar arbitrul de linie a fugit cu fanionul spre centru. Reluările au arătat însă că mingea a înhățat o bucată din linia porții.

Doar Dinamo poate trăi astfel

Ce a urmat este inexplicabil. În minutele de prelungire, Kortzorg a pătruns în careu, a lovit mingea, Penedo a respins, apoi fostul mijlocaș al lui Dinamo s-a împiedicat de portar și a căzut. Aflat aproape, Balaj a inventat un penalty șocant, pe care Nicoară nu l-a refuzat și l-a transformat.

2-2 și brigada lui Balaj, venită la stadion cu sacoșe întregi pline cu pungi de semințe de floarea soarelui produse la fabrica arbitrului central și destinate jurnaliștilor și oficialilor de la vestiare, a părăsit stadionul lăsând în urmă o senzație amară. Ca atunci când ficatul îți spune că ai mâncat prea multe și de floare, și de bostan.

"Cu arbitri precum Cristi Balaj, Dinamo ar trage la titlu cu șanse mari. E echidistant, e foarte bun și imparțial"
Ioan Andone, antrenor Dinamo, în urmă cu trei săptămâni

"Ce s-o mai dăm pe arbitri?! Nu trebuia să le permitem să se apropie de careul nostru la 2-0! Cei care au greșit de la noi sunt jucători de la liga a doua, dar or să vină alții! Eu l-am vrut pe Săpunaru la Dinamo, dar n-a dorit el"
Ioan Andone, antrenor Dinamo, aseară

"Au fost multe greșeli de arbitraj împotriva noastră, așa ceva nu se mai poate. Ar trebui regândite forme de sancționare împotriva celor ce greșesc. Se distrug carierele unor oameni, ieșim din lupta pentru titlu!"
Adrian Mutu, manager general Dinamo

"La lovitura liberă, n-ai cum să-ți dai seama dacă mingea trece toată. Ochiul nu poate vedea. La ultima fază, după părerea mea portarul joacă mingea. Nu atacă adversarul, cred că Balaj s-a păcălit, nu e penalty"
Ion Crăciunescu, expert DigiSport

"Cum să reacționezi când ai asemenea arbitraje?! Țipi, urli. Incredibil. Nu știu ce mai putem face"
Sergiu Hanca, mijlocaș Dinamo

"E păcat cum am pierdut, e ca o înfrângere. Se greșește prea mult împotriva noastră. Eu alerg 10-11 kilometri la un meci, mă antrenez, joc și degeaba! Ce proteste să facem?!"
Vali Lazăr, mijlocaș Dinamo

"Să domini Dinamo în ultimele 20 de minute de maniera asta, să egalezi după 0-2, e ceva! Un punct important pentru noi, dacă batem Pandurii, ne vom ridica. Morais, probabil, a înjurat. Dacă arbitrul a greșit pentru noi, îmi pare rău! Dar eu zic că am avut puterea de a ne reveni în 10 oameni"
Marius Șumudică, antrenor Astra

dinamo astra 2 2

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (45)
baruch
baruch  •  30 Octombrie 2016, 16:33

romanii sunt un neam de prosti fuduli. cea mai periculoasa specie de saraci cu duhul. bine, se vede din felul in care-si aleg masinile (sa mergi in bucuresti, singur, intr-un 4x4, ca nevasta are alta masina, si sa te plangi ca toti ceilalti fac la fel intr-un oras oriental, cu strazi intortocheate).... revenind: stucan a venit aici sa mareasca imensa cantitate de prostie fudula a redactiei gsp. sa programezi un meci (de campionat, frate) la ora 9 seara, la sfarsitul lui octombrie, pe frig si ploaie, si sa te miri ca..."nu vineee copiii la meci, ca e intunerec pe straaazi, ca e negoita zgarcit" si sa ignori evidenta ca popoare civilizate si cu apa calda (anglia, italia, germania, olanda) joaca toate meciurile din campionat si nu numai la ore normale, in zile normale (nu joia noaptea), cu stadioanele arhipline...dovedeste ce-am scris la inceput. m-a intrebat un francez de ce meciurile in romania se joaca la ore d-astea, si i-am dat explicatie amanuntita: "pentru ca suntem un neam de *** frustrati, care se uitau ca fluturii in lampa la cate un meci in nocturna pe vremea lui ceausescu. si avem impresia ca daca jucam de la 10 noaptea pe lumina artificiala suntem occidentali". suntem pe dracu.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

adianghelescu
adianghelescu  •  30 Octombrie 2016, 12:05
Postat de 7mai1986 pe 30 Octombrie 2016, 10:21

Ati inebunit de tot cu teoria asta a conspiratiei.Deci Steaua nu-si aranjeaza ea arbitraje,vezi meciurile pierdute cu cfr si cu gaz,in schimb aranjeaza arbitrajele pt toata liga 1.Dupa mintea ta ,acum ar trebui sa inceapa sa aranjeze si meciurile cfrului ca a ajuns pe 4 sau 5.Nu e din cauza ca avem arbitrii ffff slab pregatiti,nu,e din cauza ca aranjeaza Steaua artbitraje.Nu este vina lui Andone ,c la 2 la 0 si cu un om in plus nu a stiut sa tina de rezultat,este vina tot a Stelei.Ca au intrat pandurii si gazul in insolventa este tot vina Stelei,ca Astra se zbate la limita subzistentei,tot vina stelei este.

nu nu steaua aranjeaza arbitrajul ci argatul de serviciu bricheta

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  30 Octombrie 2016, 11:15

Alibec ...nu i bun de nimic ...

Vezi toate comentariile (45)
Comentează