FOTBAL  »  Superliga  »  CSA STEAUA - FCSB

UPDATE A reînceput procesul pentru palmares dintre CSA Steaua și FCSB » Ce s-a întâmplat azi: avocatul FCSB a ieșit din sală, nemulțumit de judecători!

Articol de , - Publicat luni, 18 septembrie 2023 10:19 / Actualizat luni, 18 septembrie 2023 13:01

Azi a avut loc primul termen din noul procesul dintre CSA Steaua și FCSB pentru palmares. Dosarul se rejudecă la Curtea de Apel București, după ce pe 28 martie ÎCCJ a admis recursul făcut de FCSB și a decis rejudecarea cazului.

UPDATE 13:00 »Ce spune avocatul FCSB

Într-o reacție pentru GSP, Virgil Boglea a explicat de ce a plecat din sala de judecată. 

„În calitate de avocat al asociației Salvați Steaua și în semn de protest fata de cum a înțeles completul să trateze aceasta cauza, am părăsit ședința de judecată după ce judecătorii au respins toate solicitările noastre și au rămas în pronunțare pe fondul cauzei

Termenul a început cu stabilirea cadrului procesual. În pofida hotărârii ICCJ prin care s-a casat decizia Curții de Apel, completul din rejudecare a înțeles să stabilească rejudecarea doar pentru perioada 2003-2017, deși cererea viza tot palmaresul istoric. După acest incident procesual, am înțeles să formulam recuzarea completului pentru ca, practic, s-a antepronunțat. 

Deși era un complet pentru care am cerut recuzarea, a dat totuși cuvântul și pe probe. Au respins tot! Adrese la FRF și LPF, actele câștigate de Asociația Salvați Steaua în instanță, orice element care servea la aflarea adevărului. Când am observat aceasta atitudine, am decis ca nu putem să ne judecam de formă și Asociația Salvați Steaua a părăsit ședința de judecată de astăzi”, a spus Boglea.

UPDATE 11:40 » Ce s-a întâmplat în sala de judecată

Inițial, judecătorii de la Curtea de Apel au anunțat că se va judeca situația palmaresului din 2003 până în 2017, ceea ce i-a nemulțumit pe avocații FCSB, care au cerut recuzarea judecătorilor. 

Avocații de la FCSB au încercat să arate că echipa lui Gigi Becali este continuatoarea Stelei, folosind ca argumente faptul că FCSB a beneficiat de coeficientul UEFA și că echipa a continuat să joace în Liga 1. Și chiar au prezentat un sondaj în care cei mai mulți dintre cei intervievați susțin că FCSB e continuatoarea Stelei, sondaj pe care judecătorii au refuzat să-l ia în considerare. 

Mai mult, avocații Adrian Căvescu, Dan Idita și Virgil Boglea le-au cerut judecătorilor să ia legătura cu FRF și LPF pentru a vedea că FCSB a continuat să joace în locul Stelei în Liga 1, dar judecătorii i-au refuzat din nou, spre nemulțumirea lui Boglea, care a ieșit din sala de judecată

Prezent la procesul, Florin Talpan, juristul CSA Steaua, a avut mai multe intervenții în timpul procesului. El a admis că FCSB deține palmaresul din 2003 până în 2017, dar a continuat să ceară despăgubiri pentru folosirea mărcii „Steaua”.

UPDATE 11:00 » Amânare pentru 2 octombrie

După o oră de la începere, termenul s-a terminat. Judecarea s-a amânat pentru 2 octombrie. Vom reveni cu detalii!

Reîncepe procesul CSA Steaua - FCSB pentru palmares

Procesul era programat pentru ora 09:30, dar a început cu o întârziere de 20 e minute. În sală sunt prezenți Adrian Cavescu și Dan Idita, avocați FCSB, Virgil Boglea, avocat Asociația Salvați Steaua, și Florin Talpan, juristul CSA Steaua.

Scurt istoric al cazului:

 • Pe 5 iulie 2019, CSA Steaua a câștigat, la Tribunalul București, palmaresul echipei de fotbal Steaua de la înființare, 1947, până în 2003.
 • FCSB a atacat decizia, iar pe 28 iunie 2021, Curtea de Apel București a păstrat parțial prima hotărâre, doar că le-a „tăiat” 5 ani din palmares celor de la CSA, intervalul 1998-2003. În 1998, AFC Steaua s-a desprins de Armată la solicitarea UEFA.
 • FCSB, rămasă cu palmaresul începând din 2003, când Gigi Becali a preluat echipa de fotbal, a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), care a început pe 2 martie judecarea acestuia.
 • Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anula în decembrie 2014 marca „Steaua” aparținând lui Gigi Becali. Apoi, Curtea de Apel îi interzicea în decembrie 2016 lui Becali să mai folosească, pentru clubul său, numele „Steaua”, simboluri pierdute definitiv de echipa lui Becali.
 • Pe 28 martie 2023, ÎCCJ a decis rejudecarea procesului pentru palmares dintre FCSB și CSA Steaua

Decizia ÎCCJ a anulat procesul care a avut loc la Curtea de Apel.

 ÎCCJ a decis pe 28 martie rejudecarea cazului. Ceea ce înseamnă că în acest moment este în vigoare decizia dată de Tribunalul București, pe 5 iulie 2019. 

Cum se împarte acum palmaresul 

CSA Steaua (1947-2003) 

 • 21 de titluri de campioană în Liga 1
 • 20 Cupe ale României
 • 4 Supercupe
 • 1 Cupa Campionilor Europeni
 • 1 Supercupa Europei

FCSB (2003 - prezent)

 • 5 titluri de campioană în Liga 1
 • 3 Cupe ale României
 • 2 Supercupe
 • 2 Cupe ale Ligii

Citește și: 

MM Stoica s-a întrecut în jigniri cu un suporter, după Farul - FCSB: „Am dus-o mai bine la pușcărie decât tu acasă!”

Gică Hagi s-a dus direct la Colțescu după Farul - FCSB! Ce s-a întâmplat între cei doi: „Vorbeam singur”

Playtech: Monica Bîrlădeanu, apariție de INFARCT. A înnebunit bărbații cu formele ei


Comentarii (143)
fabulos
fabulos  •  21 Septembrie 2023, 15:59
Postat de garybusy pe 21 Septembrie 2023, 15:46

nu sunt barfe ci justitie bai pr99stule.

Si ce spune justitia?

garybusy
garybusy  •  21 Septembrie 2023, 15:53
Postat de fabulos pe 19 Septembrie 2023, 21:39

Este extrem de simplu Csa este un club polisportiv iar Fcsb este o societate comerciala. Talpan se lupta pentru adevar. Atunci cand cineva incearca sa se foloseasca de numele Steaua Bucuresti, fara sa aiba acest drept, este normal ca un angajat al acestui club sa-si faca treaba pentru care este angajat. CSA este un club de renume care prin medaliile castigate, prin cupele obtinute si prin toate celelalte titluri mondiale sau olimpice a adus un imens beneficiu Romaniei, cum sa-l desfiintezi!!!!!

clona csa se desfiinteaza in scurt timp. doar vine criza,de unde crezi ca o sa taie prima data. marca si numele o sa fie puse la licitatie cum trebuia sa se intample inca de acum 9 ani. cum s-a intamplat si la otelu spre exemplu. si ghici cine este singurul interesat si care o sa dea cateva sute de mii de euro? exact,becali.

garybusy
garybusy  •  21 Septembrie 2023, 15:46
Postat de fabulos pe 19 Septembrie 2023, 21:28

Barfele nu au valoare. In Liga 1 nu exista nici o echipa cu acest nume.

nu sunt barfe ci justitie bai pr99stule.

Vezi toate comentariile (143)
Comentează