FOTBAL  »  Superliga  »  CS U CRAIOVA

CSU CRAIOVA // Portretul lui Corneliu Papură, omul care preia moștenirea lăsată de Mangia : muncitor, respectat și hâtru + de ce tremură pentru Europa

Corneliu Papură, în centru, a intrat direct în pâine, acesta începând deja antrenamentele cu juveții
Corneliu Papură, în centru, a intrat direct în pâine, acesta începând deja antrenamentele cu juveții

Articol de - Publicat marti, 16 aprilie 2019 10:00

Corneliu Papură, 45 de ani, omul bun la toate la Craiova, a fost numit luni interimar pentru finalul de campionat care trebuie să asigure celor de la CSU Craiova un loc în Europa. 

Corneliu Papură are misiunea să ducă echipa din Bănie în cupele europene. "Papi" este o soluție internă, un apropiat și un om care îl face pe patronul Mihai Rotaru să asculte de părerile lui.

Ca fotbalist, a fost un nume respectat în Bănie, inclusiv căpitan al juveților, acesta evoluând în mai multe rânduri pentru Universitatea, echipa care era înainte de înființarea lui CSU în 2013. 

Ca antrenor, la începutul ascensiunii clubului CSU Craiova, a fost secund în mandatul lui Ovidiu Stângă, are licența PRO și a lucrat în cadrul grupării alb-albastre. Ori la echipa a doua, unde a lucrat cu mulți dintre juniorii echipei, ori în postura de coordonator tehnic al Centrului de juniori. A fost mereu omul bun la toate la club, pe silent, așa cum îi place patronului.

Nu s-a băgat în "jocuri strategice" privind banca tehnică, iar acum a fost recompensat de Rotaru cu încredere deplină până la vară, cel puțin.

"În fiecare zi, iese câte un fraier pe stradă..."

Ca om, Corneliu este considerat de către cei ce-l cunosc un tip direct, muncitor și hâtru.

Rămâne memorabilă o frază a lui imediat după ce-a marcat un gol fabulos, de la aproape 70 de metri, în meciul Oțelul Galați - Universitatea Craiova 0-1, de pe 7 mai 2003. "Știi cum se spune: "În fiecare zi, iese câte un fraier pe stradă, important e să te întâlnești cu el!". Eu am avut și noroc la acest gol", a comentat atunci fotbalistul. Prin acel succes, oltenii și-au asigurat salvarea de la retrogradare.

*Corneliu Papură, în duel cu Daniel Oprița, în perioada în care evolua la Universitatea patronată de Dinel Staicu

Face parte din "Generația de Aur"

Fostul apărător, care a jucat și mijlocaș defensiv, a participat la Campionatul Mondial din 1994 din SUA. Cel mai frumos moment al carierei sale.

Provenea de la echipa care luase Cupa României un an mai devreme și terminase pe locul secund în Divizia A. Craioveanul, promovat de Anghel Iordănescu, avea să comenteze în stilul său caracteristic prezența în cadrul Generației de Aur, având partea sa de contribuție la două succese istorice.

"Eu am stat pe bancă, era mai plăcut, aveam aer condiţionat. Am intrat şi cu Columbia în minutul 90, şi cu Argentina în minutul 87, la trecerea timpului... Eu nu m-am considerat mare jucător, am fost sparring pentru "Generaţia de Aur"!

A fost la un pas să intru şi cu Suedia, la 2-1, în prelungiri, nea Puiu ne scosese la încălzire pe mine, pe Gâlcă şi pe Mihali… N-a fost să fie! Păcat!", a comentat olteanul pentru sportnews.ro.

12 prezențeare Papură ca fotbalist la prima reprezentativă, iar în martie 2008 a fost decorat cu Ordinul "Meritul Sportiv" clasa a III-a, pentru rezultatele la turneele finale din anii '90

4 perioadediferite a strâns ca jucător al Craiovei: 1991-1996, 1999-2001, 2002-2004 și în 2005. Are o Cupă a României cu Știința

7 cluburiare Papură în CV-ul de fotbalist: U Craiova, Rennes, FC Național, Beitar Ierusalim, AEL Limassol, Chanchun Yatai și Guangzhou Pharmaceutical

"Jos pălăria pentru Papură! Dacă stați de vorbă cu el, o să vedeți că este cap electronic. Este un tip foarte inteligent. E plin de minte"
Dumitru Dragomir, ex-președinte LPF

"Nu știu dacă Papură va rămâne și după finalul sezonului acesta. Abia a venit și deja vorbim de plecarea lui? Antrenorii rămân în funcție de rezultatele pe care le au. E un om al Craiovei, se merge cu el în continuare. Asta e șansa vieții pentru el"
Sorin Cârțu, președinte CSU Craiova

A jucat în Franța și-n superdueluri

Ca fotbalist, lui Papură i-a plăcut mult de argentinianul Fernando Redondo, ex-căpitanul lui Real Madrid, cu care s-a duelat în America '94. Când a ajuns în Franța, la Rennes, unde a jucat trei ani, între 1996-1999, s-a duelat cu superatacanți precum Weah, Rai, Sonny Anderson, Ikpeba și Henry.

"Am prins contractul într-o perioadă în care era greu să ai un angajament într-un campionat puternic. Aveai voie doar cu trei străini în lot, pe foaie erau doar 16 jucători. În Franța, eram doar eu și Mihali dintre români", a povestit olteanul.

Tremură pentru Europa

În urmă cu două săptămâni, Craiova visa la event, între timp va trebui să tragă cu dinții de locul 3 ca să fie sigură de participarea în preliminariile Europa League. Juveții mai au doar un punct peste Viitorul și manșa secundă a semifinalele Cupei o vor juca la Ovidiu de la scorul de 2-1 pentru Gică Hagi.

Dacă Astra sau CFR Cluj ar câștiga Cupa într-o finală cu Viitorul, iar trupa "Regelui" termină pe 3, CSU ratează Europa! Dacă la final Craiova și Viitorul vor fi la egalitate pe 3, atunci avantajați vor fi "marinarii", fiindcă au terminat sezonul regulat cu punctaj par, iar oltenii cu impar.

Vezi și: Adrian Porumboiu știe cine o poate face pe Craiova campioană: „Dacă vine Eugen Neagoe, CFR şi FCSB să-şi ia adio de la titlu!”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (13)
1583568625014294
Eugen Pan  •  16 Aprilie 2019, 12:32
Postat de Ionel Potec pe 16 Aprilie 2019, 12:11

da ma se gasesc investitori si chiar creditori pe toate drumurile stam noi in rotaru, daca ajungi sa il asemeni cu mititelu pt o schimbare de antrenor chiar ai o problema

A dus asemanarea chiar mai departe – a luat jucatori liberi de contract circari bufoni gen Rambe si s-a laudat peste tot ca a investit la Craiova peste 13,5 milioane de euro ..in realitate n-a investit aproape nimic

735681093223958
Ionel Potec  •  16 Aprilie 2019, 12:11
Postat de Eugen Pan pe 16 Aprilie 2019, 12:02

Nu mai este cale de intoarcere!la noi nu merge cu jumatati de masura!Rotaru pentru noi a demonstrat ca este Mititelu 2!Sa se intoarca frumos in loja lui inchiriata la FCSB .

da ma se gasesc investitori si chiar creditori pe toate drumurile stam noi in rotaru, daca ajungi sa il asemeni cu mititelu pt o schimbare de antrenor chiar ai o problema

1583568625014294
Eugen Pan  •  16 Aprilie 2019, 12:05

Papura este o jignire de neimaginat la adresa suporterilor.un scartar arogant care n-a fost in stare nici sa antreneze in liga a 3-a

Vezi toate comentariile (13)
Comentează