LIGA 1  ·  CS U CRAIOVA

Curtea de Apel a anulat statutul FRF pe baza căruia a promovat CS U » Celelalte echipe din Liga 1 pot refuza să joace contra oltenilor

Adversarii alb-albaștrilor ar putea contesta la TAS rezultatele partidelor directe
Adversarii alb-albaștrilor ar putea contesta la TAS rezultatele partidelor directe

Articol de - Publicat joi, 17 decembrie 2015 00:00

Preşedintele Burleanu a recunoscut că Federaţia funcţionează pe baza vechiului statut, din 2011, cel care conţinea "regula celor trei ani" de afiliere, înainte de promovare.

Nimic nou sub soare. În caz de forţă majoră, Mircea Sandu uza de un statut FRF aflat în curs de validare la tribunal. În restul timpului, aplica statutul aflat deja în vigoare. Urmaşul său la Casa Fotbalului a procedat la fel în cazul CS U.

FAPTELE

În iunie 2014, Federaţia a acordat craiovenilor drept de promovare, pe baza unui statut nou, care nu fusese încă aprobat de tribunal. Statutul vechi, din 2011, conţinea articolul 54, potrivit căruia echipele pot promova dintr-un eşalon în altul numai dacă au fost afiliate la FRF timp de cel puţin trei ani consecutivi.

Articolul respectiv a fost eliminat din noul statut. Iar CS U, deşi nu îndeplinea "regula celor trei ani", a putut ajunge astfel în Liga 1. Formaţia din Craiova a apărut în fotbal în 2013 şi a evoluat direct în Liga a 2-a, în urma unei decizii a fostei conduceri a FRF.

VERDICTUL

Noul statut al FRF a fost contestat în instanţă de o societate care deţine palmaresul şi sigla Universităţii Craiova şi care îi aparţine lui Adrian Mititelu. Pe 30 octombrie 2014, Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia şi a recunoscut modificările din statutul FRF. Pe 14 decembrie 2015, Curtea de Apel a anulat această soluţie, inclusiv recunoaşterea noului statut FRF, şi a trimis dosarul spre rejudecare. Pînă la noul proces şi noul verdict, regulile care au permis CS U să acceadă în Liga 1 nu sînt validate în instanţă.

CONSECINŢELE

Cum va afecta fotbalul românesc această anulare a noului statut FRF? Un avocat specializat în drept sportiv consultat de Gazeta Sporturilor a indicat două variante de revenire în legalitate.

Federaţia ar putea să invalideze propriile decizii luate pe baza regulamentului încă neaplicat şi să anuleze rezultatele tuturor meciurilor CS U în Liga 1. Să declare că aceste rezultate nu se mai iau în considerare. Dar această manevră ar da peste cap două sezoane, nu unul, şi este puţin probabil ca FRF să recurgă la ea, spune avocatul.

Cealaltă soluţie se află la îndemîna echipelor din Liga 1. "Un club poate refuza să dispute meciul cu CS U, invocînd faptul că oltenii au promovat pe baza unui statut care nu e aprobat de tribunal. După refuz, cazul ar ajunge la Comisia de Disciplină şi, trecînd prin toate instanţele sportive, pînă la TAS", explică expertul întrebat de Gazeta.

Promovarea CS U nu este singurul caz în care s-a aplicat noul statut, încă neaprobat. Pot fi contestate toate deciziile FRF luate pe baza modificărilor de statut votate în iunie 2014.

Burleanu: “Noul statut n-a fost respins, e reanalizat”

- După ce statut funcţionează acum FRF?
- După statutul din 2011, aceasta este procedura. Orice organizaţie sportivă funcţionează după statutul aflat în vigoare la momentul respectiv.

- După ce statut a primit CS U drept de promovare în Liga 1?
- Dacă este să ne referim la modificarea regulii celor trei ani de zile, în primul rînd trebuie să luăm în calcul o recomandare venită din partea UEFA. O recomandare care stă în picioare şi care spune că nu trebuie să facem referire la o astfel de perioadă. Imaginaţi-vă, un club care se înfiinţează azi în liga a cincea ar trebui să nu poată promova timp de trei ani. De aceea, acest articol 54 nu are ce căuta în statut.

- Acest articol lipseşte din noul statut, din 2014, dar e prezent în statutul în vigoare, din 2011. CS U conform cărui statut a primit drept de promovare?
- Conform tuturor statutelor FRF. Şi conform deciziilor Adunărilor Generale.

- Deciziile Adunării Generale încalcă statutul din 2011?
- N-au cum să-l încalce. Dar Adunarea Generală poate modifica statutul FRF.

- Conform cărui statut a fost promovată CS U?
- Conform statutului şi regulamentului Federaţiei Române de Fotbal.

- Care statut, din 2011 sau 2014?
- În baza statutului şi a tuturor deciziilor Adunării Generale.

- Spuneţi că în baza statutului din 2011 a promovat CS U?
- Clubul la care faceţi referire a promovat pe baza meritelor sportive din eşalonul secund.

- Curtea de Apel a anulat recunoaşterea noului statut FRF.  
- Asta este doar o interpretare a ta. Curtea de Apel trimite spre reanalizare statutul, pentru ca modificările să fie luate în calcul.

- Şi atunci de ce funcţionaţi pe baza vechiului statut? De ce nu după cel nou?
- Tocmai din cauza acestei reanalizări decise de Curtea de Apel. Repet, noul statut n-a fost respins, doar că este reanalizat.La o zi după asasinarea lui Emi Pian, peste 100 de capi, crema interlopilor din toată țara și din străinătate, s-au adunat la îndemnul unui influent interlop. Ce a urmat este de-a dreptul sfidător. Poliția s-a dus peste ei și...
Libertatea
Comentarii (11)
Stancu Florin  •  29 Aprilie 2016, 06:54

Urmeaza fcsb ?

eugen76_pan  •  28 Aprilie 2016, 17:50

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

leul.albastru  •  17 Decembrie 2015, 23:11

gsp = ZERO mititel

Vezi toate comentariile (11 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
12:00 Snooker
CM Snooker
Eurosport
16:30 CICLISM
Milano-Sanremo
Eurosport
22:00 UCL
Barcelona - Napoli
Digi 1, Look Plus, Telekom 1
22:00 UCL
Bayern - Chelsea
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
Program TV complet

Liga 1